Bikarbonát
Más néven:
Hivatalos név:
Bikarbonát meghatározása testnedvből
Másnéven: 25-Hidroxi-D vitamin (Kalcidiol); 1.25 Dihidroxi-D vitamin (Kalcitriol)
012.  A cikk utoljára módosult: 27.10.2017.
Mire való a vizsgálat?

A bikarbonát (HCO3) és a totál széndioxid (TCO2) meghatározások eredményei - más paraméterekkel együtt, a vérgáz vizsgálat részeként - a szervezet sav-bázis háztartásának állapotáról adnak felvilágosítást. Mivel a vizsgálatok gyakran az elektrolit panel részét is képezik, így segítségükkel teljes képet lehet kapni az elektrolit-háztartásról is.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A vizsgálatot akkor kérik, ha az elektrolit- és /vagy a sav-bázis egyensúly kóros változására utaló tünetek jelentkeznek. Ilyen tünetek lehetnek: légszomj, fáradékonyság, gyengeség, zavartság, hosszantartó hányás.

Milyen mintára van szükség?

A vizsgálatot többféle vérmintából is el lehet végezni.Ha csak a bikarbonátot kell meghatározni, (ez nagyon ritkán fordul elő!), az alkar könyökhajlati vénájából vett vér alkalmazható. Ehhez piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben levett vér megfelelő. A plazmát minél előbb el kell választani a sejtes elemektől (centrifugálás).Ha a meghatározás a vérgáz analízis részeként történik, akkor az artériából vett vérminta a legalkalmasabb. Használható vénás vagy kapilláris vér is, az így kapott eredmény értékelésekor azonban figyelembe kell venni a vér származási helyét! Kapilláris vér vétele előtt a vérvételi területet (fülcimpa, ujjbegy, újszülötteknél sarok) vérbőséget okozó szerrel célszerű hiperemizálni. Ha a vérvétel kapilláris csőbe történik, a cső belső felületét rendszerint véralvadásgátlóval fedik be.A vérgáz meghatározáshoz levett vért légmentesen le kell zárni, és 15 percen belül le kell mérni. Ha az azonnali mérés nem megoldható, a mintát jég közé kell állítani, így a mérés időpontja maximum 2 órahosszára kitolható.A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Áttekintés

Vizsgálati minta

Vizsgálat

Vizsgálat

Gyakori kérdések

Gyakori kérdések

Kapcsolódó oldalak

Laboratóriumi vizsgálatok
No items found.
Állapotok és betegségek
No items found.

Máshol az interneten

No items found.

Felhasznált irodalom

Mutass többet

Kapcsolódó oldalak

On This Site

Tests

Elektrolitok

Nátrium

Kálium

Klorid

Átfogó Metabolikus Panel (ÁMP)

Alap Metabolikus Panel (AMP)

Vérgáz

Conditions

Acidózis és alkalózis

Tüdőbetegségek

Addison-kór

Cushing szindróma

Vesebetegségek

Magasvérnyomás (Hypertonia)

Diabétesz (Cukorbetegség)

Mutass többet
Kérdése van?
Keressen minket bizalommal.
Kérjük mielőtt kitöltené az űrlapot nézze meg a pánciensek által leggyakrabban feltett kérdéséket hátha megtalálja kérdésére a választ.
Hol található a laboratórium?
Hogy tudok időpontot kérni?
Mennyibe kerül a vizsgálat?
Űrlap mutatása
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.