B12-vitaminhiány

Röviden

Utoljára frissítve:
2022-12-26
Mi okozza a B12 vitaminhiányt?

A B12 és a folsav egyaránt a B-vitaminok közé tartozik. Ezek a vitaminok feltétlenül szükségesek a vörösvérsejtek fejlődéséhez, a sebgyógyuláshoz, hiányuk következtében a csontvelői DNS szintézis károsodik, így kevesebb sejtosztódás történik. B12-vitamin- és/vagy folsavhiány akkor alakul ki, ha a bevitel hosszabbtávon kevesebb a szükségesnél. A tünetek (felnőttekben) hónapok vagy inkább évek múlva alakulnak csak ki, mivel a májban B12-vitaminból 3-5 évre, folsavból pedig több hónapra elegendő mennyiség tárolódik. Gyermekekben a hiány jóval rövidebb idő alatt kialakul, mivel még nem raktároznak ilyen nagy mennyiségeket.

A B12 vitaminszükséglet 2μ/nap, míg a napi folsavszükséglet kb. 0,8 mg.

Mind a B12-vitamin (kobalt tartalmú vegyület)-, mind a folsavhiány hosszútávon ún. makrociter anémiához vezet. Makrociter anémiában a vörösvérsejtek száma a normálisnál kevesebb, viszont méretük nagyobb, míg az oxigénszállító képességük csökkent. A beteg könnyen elfárad, gyenge, esetleg légszomja van. A B12-vitamin hiánya idegi károsodásokat is okozhat, melynek következtében a beteg végtagjaiban bizsergés, zsibbadás léphet fel, és viselkedésbeli változások is kialakulnak (zavartság, ingerlékenység, lehangoltság).

A várandós nőknek még több folsavra van szükségük a magzat megfelelő fejlődéséhez, mint egyébként. Ha egy nőnek már a terhesség előtt is folsavhiánya van, az a terhesség alatt még kifejezettebb lesz, és koraszüléshez, illetve a születendő gyermekben velőcsőzáródási rendellenességek (pl. nyitott gerinc) kialakulásához vezethet.

A B12-vitamin és a folsav szintjének csökkenése gyakran társul valamilyen krónikus betegséghez (májbetegség, vesebetegség, alkoholizmus, stb.) vagy gyógyszerszedéshez, pl. fenitoin (anti-epilepsziás gyógyszer), metformin (cukorbetegség kezelésére) vagy metotrexát (ízületi gyulladás kezelésére).

Tünetek

A B12-vitamin- és folsavhiány tünetei gyakran enyhék és nem specifikusak, a kialakuló makrociter anémiával, az idegrendszeri károsodásokkal és a felszívódási zavarokkal függnek össze. Néhány esetben a hiányállapotra már azelőtt fény derül, hogy a betegnek bármilyen tünete kialakulna. Más esetekben a betegnek akár súlyos tünetei is lehetnek:

 • zavartság, üldözési mánia
 • hasmenés
 • szédülés
 • gyengeség, fáradtság
 • étvágytalanság
 • sápadtság
 • gyorsult szívverés
 • légszomj
 • a nyelv és az ajkak fájdalma, kisebesedése
 • bizsergés, zsibbadás és/vagy égő érzés a végtagokban (B12-vitaminhiány esetén)

Okok

A B12-vitamin- és folsavhiány hátterében elégtelen bevitel, nem megfelelő felszívódás, fokozott vesztés vagy megnövekedett igény állhat. A folsav elsősorban a leveles zöldségekben, a citrusfélékben, a szárazbabban, az élesztőben és a vitaminnal dúsított gabonapelyhekben található. A B12-vitamin előfordulási helye az állati eredetű fehérjék, mint például a vörös húsok, hal, szárnyasok, tej, tojás és a dúsított gabonapelyhek. Az elégtelen bevitel által létrejöttB12-vitaminhiány ritka, de főleg vegetáriánusokban, akik nem fogyasztanak állati eredetű élelmiszereket, előfordulhat, hiszen a zöldségek gyümölcsök, gabonafélék nem atrtalmazzák.

A B12-vitamin hiányát az is okozhatja, ha a gyomorban nem termelődik elég gyomorsav, mely a vitamint a fehérjekötésből felszabadítaná (idősekben ez gyakori). Ha a gyomor ún. parietális sejtjeiben nem termelődik megfelelő mennyiségű intrinsic faktor, mely a B12-vitaminhoz kötődik, úgy nem lesz tökéletes a felszívódás. A parietális sejteket autoimmun folyamatok károsíthatják, melynek következménye az intrinsic faktor hiánya és a vészes vérszegénység (anaemia perniciosa) nevű kórállapot lesz.

Mind a folsav, mind a B12-vitamin hiánya felléphet olyan betegségek következtében, melyek általános felszívódási zavarral járnak. Ilyen például a lisztérzékenység (lisztes ételek fogyasztását követő bélgyulladás), a gyomorban és a bélrendszerben megtelepedő kórokozó baktériumok, illetve a gyomor vagy a belek egy részének sebészi eltávolítása.

Vizsgálatok

A folsav és B12-vitamin hiányának első jele a vérképvizsgálat során kiderülő vérszegénység és a vörösvérsejtek megnövekedett mérete. A hiány mértékét ezt követően laboratóriumi vizsgálatokkal lehet meghatározni, csakúgy, mint a háttérben álló okokat, és később a kezelés követésében is hasznosak.

Laboratóriumi vizsgálatok

A B12-vitamin és folsavhiány kimutatására, nyomon követésére gyakran elrendelt vizsgálatok:

 • B12-vitaminszint. Ha alacsony, a hiányállapot egyértelmű, de annak oka még nem. Ha normális, attól folsavhiány még fennállhat. A kezelés hatásosságának megítélésére is használható.
 • Vérkép. A vér sejtjeinek rendellenességeit állapíthatjuk meg a segítségével. Leírja az egyes sejtféleségek típusát, jellemzőit és számát. A B12-vitamin és folsavhiány okozta vérszegénység esetén a hemoglobin (oxigénszállító fehérje) szintje csökken, és a vörösvérsejtek a normálisnál nagyobbak (makrocitózis, magaloblasztózis). A fehérvérsejtek és a vérlemezkék száma szintén csökkenhet.
 • Folsav. A folsavszintet mind a szérumban, mind a vörösvérsejtekben meg lehet mérni. Egyesek szerint a vörösvérsejtekben mért folsavszint klinikailag hasznosabb. Ha mindkét módon mérve alacsony szintet találunk, a hiány egyértelmű. Ha normál szintet mérünk, attól B12-vitamin hiány még fennállhat. A kezelés hatásosságának követésére is használatos.

A B12-vitaminhiány okának felderítésére ritkábban elrendelt vizsgálatok:

 • Schilling-teszt. Régebben ezt a vizsgálatot gyakrabban végezték a vészes vérszegénység diagnózisának felállítására, ma már nem mindenhol érhető el.
 • Intrinsic faktort kötő antitest. Az antitest jelenléte megzavarja a B12-vitamin intrinsic faktorhoz kötődését. A vészes vérszegénységben szenvedők több mint felében kimutatható.
 • Parietális sejt-ellenes antitest. Az intrinsic faktort termelő parietális sejtek elleni antitest. A vészes vérszegénységben szenvedők jelentős többségében kimutatható, de egyéb kórfolyamatokban is előfordul.
 • Metilmalonilsav. A B12-vitamin hiány enyhe és korai eseteiben lehet hasznos segítség
 • Homocisztein. Szintjének mérésére ritkábban kerül sor. Mind B12- mind folsavhiányban emelkedett lehet.
Kezelés

A B12-vitamin és folsavhiány kezelése gyakran egész életen át tartó pótlást jelent. Azoknak a betegeknek, akikben nem termelődik elegendő intrinsic faktor, vagy általános felszívódási zavarban szenvednek, a B12-vitamint injekció formájában kell kapniuk. A folsav pótlása szájon át történik. Az orvosok általában azt javasolják, hogy minden nő, aki gyermekvállalást tervez, szedjen folsavat már a terhesség előtt, és alatta is, hogy a magzat számára szükséges mennyiség biztosítása ne okozzon gondot.

Ha a beteg egyaránt szenved folsav- és B12-vitaminhiányban, mindkettő pótlására szükség van. Ha B12-vitaminhiányban csak a folsav pótlása történik, a makrociter anémia valószínűleg megszűnik, de a B12-vitaminhiány által okozott idegrendszeri károsodások megmaradnak, melyek akár visszafordíthatatlanná is válhatnak, ha megfelelő B12-vitaminpótlást nem kap a beteg.

Felhasznált forrásmunkák:

MEGJEGYZÉS: A jelen cikk az eredeti, az Amerikai Egyesült Államokban kiadott, a Lab Tests Online szerkesztő bizottsága által rendszeresen felülvizsgált írás magyar nyelvre fordításával, és a magyar viszonyokhoz történő adaptálásával készült. A cikk alapját az irodalomjegyzékben felsorolt írások és a szerkesztő bizottság tagjainak szakmai tapasztalatai képezik. A cikk tartalmát mind az amerikai, mind a magyar szerkesztő bizottság időszakonként ellenőrzi, frissíti, ha szükséges újabb irodalommal kiegészíti. A kiegészítő forrásmunka a régiektől megkülönböztetve kerül közlésre. A legutolsó frissítés dátuma a cikk alján látható.

A hivatkozott honlap címek a cikk írásakor valódi, működő honlapok voltak, hivatkozásuk nem reklám célból, hanem referenciaként szolgál. Az idők során a honlapok megváltozhatnak, tartalmuk elavulhat, ezt a Lab Tests Online szerkesztő bizottságai nem ellenőrzik. Ha egy címszó keresésekor egy link nem működik, célszerű felkeresni az eredő honlapot (pl. www.nih.gov vagy www.oek.hu), és ott keresni a kívánt szót.

S1
Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

S2
Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

S3
Cohen, E. (1003 June 05). Medical Encyclopedia: Anemia - B12 deficiency [11 paragraphs]. MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000574.htm

S4
Webner, D. (2003 April 26). Medical Encyclopedia: Folate deficiency [5 paragraphs]. MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000354.htm

S5
Cohen, E. (2003 April 25). Medical Encyclopedia: Folate-deficiency anemia [11 paragraphs]. MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000551.htm

S6
Brose, M. (2003 June 1). Medical Encyclopedia: Folic acid - test [14 paragraphs]. MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003686.htm

S7
Angelo, S. (2003 January 19). Medical Encyclopedia: Folic acid (folate) [13 paragraphs]. MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002408.htm

S8
Cohen, E. (2002 November 7). Medical Encyclopedia: Pernicious anemia [23 paragraphs]. MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000569.htm

S9
Angelo, S. (2003 January 18). Medical Encyclopedia: Vitamin B12 [10 paragraphs]. MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002403.htm

S10
(© 2004). Folate, RBC and Serum [2 paragraphs]. ARUP'sGuide to Clinical Laboratory Testing [On-line information]. Available FTP: http://www.aruplab.com/guides/clt/tests/clt_a237.jsp#1149156

S11
(© 2004). Intrinsic Factor Blocking Antibody [5 paragraphs]. ARUP's Guide to Clinical Laboratory Testing [On-line information]. Available FTP: http://www.aruplab.com/guides/clt/tests/clt_a23b.jsp#1152989

S12
(© 2004). Vitamin B12 [3 paragraphs]. ARUP's Guide to Clinical Laboratory Testing [On-line information]. Available FTP: http://www.aruplab.com/guides/clt/tests/clt_270c.jsp#1150535

S13
(© 2004). Vitamin B12 Binding Capacity [3 paragraphs]. ARUP's Guide to Clinical Laboratory Testing [On-line information]. Available FTP: http://www.aruplab.com/guides/clt/tests/clt_271c.jsp#1150556

S14
Stevenson, R. (© 2004). Spina bifida [14 paragraphs]. AccessMed Health Information Library, Hendrick Health System [On-line information]. Available FTP: http://www.ehendrick.org/healthy/001258.htm

S15
Carson-DeWitt, R. (© 2004). Pernicious anemia [16 paragraphs]. AccessMed Health Information Library, Hendrick Health System [On-line information]. Available FTP: http://www.ehendrick.org/healthy/001049.htm

S16
Haggerty, M. (© 2004). Folic acid deficiency anemia [14 paragraphs]. AccessMed Health Information Library, Hendrick Health System [On-line information]. Available FTP: http://www.ehendrick.org/healthy/000541.htm

S17
Patience Paradox, (© 2004). Folic acid [11 paragraphs]. AccessMed Health Information Library, Hendrick Health System [On-line information]. Available FTP: http://www.ehendrick.org/healthy/001540.htm

S18
Haggerty, M. (© 2004). Anemias [60 paragraphs]. AccessMed Health Information Library, Hendrick Health System [On-line information]. Available FTP: http://www.ehendrick.org/healthy/

S19
(2002 December 9, Updated). Vitamin B12 [19 paragraphs]. NIH Clinical Center, Facts About Dietary Supplements [On-line information]. Available FTP: http://ods.od.nih.gov/factsheets/cc/vitb12.html

S20
(2002 December 9, Updated). Folate [26 paragraphs]. NIH Clinical Center, Facts About Dietary Supplements [On-line information]. Available FTP: http://ods.od.nih.gov/factsheets/cc/folate.html

S21
Johnson, L. (©1995-2004). Vitamin B12 [9 paragraphs]. Merck Manual – Second Home Edition, Section 12. Disorders of Nutrition and metabolism, Chapter 154. Vitamins [On-line information]. Available FTP: http://www.merck.com/pubs/mmanual_home2/sec12/ch154/ch154j.htm

S22
Johnson, L. ((©1995-2004). Folic Acid [7 paragraphs]. Merck Manual – Second Home Edition, Section 12. Disorders of Nutrition and metabolism, Chapter 154. Vitamins [On-line information]. Available FTP: http://www.merck.com/pubs/mmanual_home2/sec12/ch154/ch154k.htm

S23
(2003 October). Vitamin B-12 [9 paragraphs]. familydoctor.org

Idegennyelvű adatbázisok:

March of Dimes: Folic Acid
MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia: Pernicious anemia

Family Doctor: Vitamin B-12

Facts about Vitamin and Mineral Supplements

Mutass többet

Hasznos információk

No items found.

No items found.

Kapcsolódó Oldalak

Állapotok és betegségek
No items found.
Laboratóriumi vizsgálatok
No items found.
No items found.
No items found.
Kérdése van?
Keressen minket bizalommal.
Kérjük mielőtt kitöltené az űrlapot nézze meg a pánciensek által leggyakrabban feltett kérdéséket hátha megtalálja kérdésére a választ.
Hol található a laboratórium?
Hogy tudok időpontot kérni?
Mennyibe kerül a vizsgálat?
Űrlap mutatása
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.