Herpesz (genitális)

Röviden

Utoljára frissítve:
2022-12-27
Mi a herpesz?

A genitális herpesz nemi úton terjedő betegség. A vírus rendszeresen kiújuló, fájdalmas hólyagokat okoz a nemi szervek környékén, és egész életen át a szervezetben marad. Léteznek azonban olyan antivírus kezelések, amelyek a tünetek időtartamát rövidítik.

Több mint 20-féle nemi betegséget ismerünk. Ezek egy része olyan tüneteket okoz, amelyekkel azonnal orvoshoz kell fordulni. Bizonyos betegségek azonban lehetnek „némák” is – az illető beteg, de semmilyen fertőzésre utaló tünetet nem tapasztal. Ezért fontos, hogy a szexuálisan aktív embereket szűrjék a nemi betegségekre.
A genitális herpeszen kívül a leggyakrabban előforduló nemi betegségek az alábbiak:

  • Gonorrhea (kankó, tripper): Baktérium-fertőzés, amelynél eleinte enyhe folyás (hüvely, pénisz vagy végbél) jelentkezik. A kezeletlen fertőzés terméketlenséghez és más komplikációkhoz vezethet. A gonorrhea antibiotikummal kezelhető.
  • Chlamydiasis: A betegséget a Chlamydia trachomatis baktérium okozza. „Néma járványnak” is szokták hívni, mert a fertőzés igen gyakori, ám sokan nem veszik észre, hogy megfertőződtek. Ez a bakteriális betegség antibiotikumokkal egyszerűen gyógyítható, de kezeletlenül hagyva komolyan károsíthatja az egészséget.
  • Szifilisz: A szifilisz baktériumfertőzés, amely könnyen észrevétlen maradhat. Első tünete egy fájdalommentes fekély vagy seb, amely később magától elmúlik. A szifilisz antibiotikummal kezelhető. Kezeletlenül hagyva a betegség az egész szervezetre kiterjedhet, és évek alatt a szervek jelentős károsodását okozhatja.
  • Trichomoniasis: A Trichomonas vaginalis egysejtű parazita, amely vagy okoz tüneteket, vagy nem. Kezelhető betegség.
  • Humán papillomavírus (HPV): Az egyik leggyakoribb nemi betegség. A vírus a nemi szervek környékét fertőzheti meg, genitális szemölcsöket (condyloma) okozva. A HPV összefüggésbe hozható a méhnyakrákkal. Korai felismerése, az újabban kifejlesztett védőoltás csökkenti a rák kockázatát.
  • Hepatitis B és C: Szexuális érintkezéssel terjedő vírusfertőzések. A Hepatitis B és C fertőzés elsősorban a májat érinti, és súlyosan károsíthatja azt. Interferonnal történő kezelése lehetséges, de a gyógyszernek komoly mellékhatásai lehetnek.
  • Human Immundeficiencia Vírus (HIV): A HIV az AIDS betegséget okozhatja. A vírus az immunrendszerben részt vevő bizonyos fehérvérsejteket (T-limfocitákat) támadja meg és pusztítja el. Ahogy ezeknek a sejteknek a száma csökken, úgy csökken a szervezet ellenálló képessége is, így olyan baktériumok, gombák is fertőzhetnek, amelyekkel az egészséges szervezet könnyen elbánt volna. A folyamat végül halálhoz vezet. Gyógymód ugyan nincs, de a korai diagnózis lehetővé tesz olyan kezeléseket, amellyel a páciens élete meghosszabbítható.
Felhasznált forrásmunkák

MEGJEGYZÉS: A jelen cikk az eredeti, az Amerikai Egyesült Államokban kiadott, a Lab Tests Online szerkesztő bizottsága által rendszeresen felülvizsgált írás magyar nyelvre fordításával, és a magyar viszonyokhoz történő adaptálásával készült. A cikk alapját az irodalomjegyzékben felsorolt írások és a szerkesztő bizottság tagjainak szakmai tapasztalatai képezik. A cikk tartalmát mind az amerikai, mind a magyar szerkesztő bizottság időszakonként ellenőrzi, frissíti, ha szükséges újabb irodalommal kiegészíti. A kiegészítő forrásmunka a régiektől megkülönböztetve kerül közlésre. A legutolsó frissítés dátuma a cikk alján látható.

A hivatkozott honlap címek a cikk írásakor valódi, működő honlapok voltak, hivatkozásuk nem reklám célból, hanem referenciaként szolgál. Az idők során a honlapok megváltozhatnak, tartalmuk elavulhat, ezt a Lab Tests Online szerkesztő bizottságai nem ellenőrzik. Ha egy címszó keresésekor egy link nem működik, célszerű felkeresni az eredő honlapot (pl. www.nih.gov vagy www.oek.hu), és ott keresni a kívánt szót.

Magyar nyelven további információ olvasható a http://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/526/herpesz-a-nemi-szerveken-(herpes-genitalis) és http://www.webbeteg.hu/cikkek/borbetegsegek/549/herpes-simplex-virus-altal-okozott-betegsegek címeken.

Idegen nyelvű forrásmunkák:

http://www.egeszsegkalauz.hu/szexualisbetegsegek/10-gyakori-tevhit-a-genitalis-herpeszrol-102879.html?cid=hirlevel_2009007
National Institute of Allergy and Infectious Diseases

Statistics on STDs

American Social Health Association

Planned Parenthood

Mutass többet

Hasznos információk

No items found.

No items found.

Kapcsolódó Oldalak

Állapotok és betegségek
No items found.
Laboratóriumi vizsgálatok
No items found.
No items found.
No items found.
Kérdése van?
Keressen minket bizalommal.
Kérjük mielőtt kitöltené az űrlapot nézze meg a pánciensek által leggyakrabban feltett kérdéséket hátha megtalálja kérdésére a választ.
Hol található a laboratórium?
Hogy tudok időpontot kérni?
Mennyibe kerül a vizsgálat?
Űrlap mutatása
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.