Aldoláz
Más néven:
Hivatalos név:
Aldoláz
Másnéven: 25-Hidroxi-D vitamin (Kalcidiol); 1.25 Dihidroxi-D vitamin (Kalcitriol)
012.  A cikk utoljára módosult: 27.10.2017.
Mire való a vizsgálat?

Az aldoláz egy olyan enzim, amely segíti a cukornak energiává történő átalakulását. A szervezetben mindenütt megtalálható, legnagyobb mennyiségben az izmokban és a májban, ezért izom- vagy májkárosodás, illetve májbetegség során a véráramban megemelkedik a szintje.Régen az aldoláz vérvizsgálatát egyes vázizomzat és/vagy májbetegség kapcsán előforduló állapotok diagnosztizálására és monitorozására kérték. Ma már jobbára más enzimvizsgálatokkal helyettesítik, úgymint a CK (kreatin kináz), GPT (glutamát-piruvát-transzamináz) és a GOT (glutarát-oxálacetát-transzamináz), amelyek specifikusabb jelzői az izom- vagy májkárosodásnak. Napjainkban esetleg izomdisztrófiás betegek monitorozásában játszik még némi szerepet az aldoláz vizsgálata.A vizsgálathoz a kar könyökhajlati vénájából vett vérre van szükség. (Piros ("natív") vagy sárga kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

S1Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber’s Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Milyen mintára van szükség?

S2Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby’s Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pg 33-34.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

S3(2005) Aldolase, Serum [2 paragraphs]. ARUP’s Guide to Clinical Laboratory Testing [On-line information]. Available FTP:http://www.aruplab.com/guides/clt/tests/clt_al31.jsp#1140973

Áttekintés

No items found.

Vizsgálat

No items found.

Gyakori kérdések

No items found.

Kapcsolódó oldalak

Laboratóriumi vizsgálatok
No items found.
Állapotok és betegségek
No items found.

Máshol az interneten

No items found.

Felhasznált irodalom

Mutass többet

Kapcsolódó oldalak

Mutass többet
Kérdése van?
Keressen minket bizalommal.
Kérjük mielőtt kitöltené az űrlapot nézze meg a pánciensek által leggyakrabban feltett kérdéséket hátha megtalálja kérdésére a választ.
Hol található a laboratórium?
Hogy tudok időpontot kérni?
Mennyibe kerül a vizsgálat?
Űrlap mutatása
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.