Inzulin rezisztencia

Mi az az inzulin rezisztencia?

Utoljára frissítve:
2022-12-27

Az inzulin rezisztencia az az állapot, amikor a szervezet sejtjei nem elég érzékenyek az inzulin hormon hatására. Az inzulint a hasnyálmirigy termeli és fontos szerepet tölt be a szervezet fő energiaforrását képező glükóz szállításában, felhasználásában és tárolásában. Az inzulin szabályozza a glükóz vázizmokba, zsírszövetbe és májba való szállítását, ahol az az energiatermelési folyamatokban fontos szerepet tölt be.

Normálisan, étkezés után, az elfogyasztott szénhidrátok glükózzá és más egyszerű cukrokká bomlanak le, melyek aztán a bélből felszívódnak. Ezáltal a vér glükóz (vércukor) szintje megemelkedik, mely arra ösztönzi a hasnyálmirigyet, hogy inzulint juttasson a véráramba. A véráramba jutott inzulin mennyisége összefüggésben van az elfogyasztott táplálék mennyiségével és összetételével.

Az inzulin segíti a glükóz sejtekbe való bejutását. A sejtekben a glükóz az energiatermelési folyamatok során felhasználódik. Amint a glükóz bejut a sejtekbe és lebomlik (metabolizálódik), a vér glükóz szintje lecsökken, melyre a hasnyálmirigy az inzulin kibocsájtás csökkentésével válaszol.

Az inzulin a hasnyálmirigy másik hormonjával, a glukagonnal együttműködve egy relatíve szűk tartományon belül tartja a vér glükóz szintjét.

Ha a szervezet sejtjei kevésbé érzékenyek az inzulinra, kevesebb glükóz jut be a vérből a sejtekbe. A vér glükóz szintje magas marad, de a sejtek mégis „éheznek”.

A hasnyálmirigy ezt úgy próbálja kompenzálni, hogy több inzulin termelésével igyekszik több glükózt juttatni a sejtekbe. Az esetek többségében a hasnyálmirigy éveken keresztül képes lépést tartani az extra inzulin igénnyel.

A legtöbb, inzulin rezisztenciában szenvedő betegben nem alakul ki cukorbetegség (diabétesz).

Néhány esetben azonban a hasnyálmirigy nem képes kielégíteni a megnövekedett igényeket és a vér glükóz szintje továbbra is emelkedett marad, végül 2‑es típusú diabétesz alakul ki.

Az inzulin rezisztencia kialakulásának oka még nem teljesen tisztázott. A szakértők szerint az inzulin rezisztencia kialakulásában közrejátszó fő tényezők a túlsúly (különösen a has tájékán felhalmozódott zsír) és a mozgásszegény életmód. Emellett részben genetikai tényezők és az etnikai hovatartozás is szerepet játszhatnak az inzulin rezisztencia kialakulásában.

Az inzulin rezisztencia a „metabolikus szindróma” fő jellemzője. A metabolikus szindrómára jellemző a zsírfelesleg (hasi elhízás) és az inzulin rezisztencia, melyek összefüggésbe hozhatók a kardiovaszkuláris (szív-érrendszeri) betegségek kialakulásának fokozott kockázatával, valamint más problémákkal, mint pl. a stroke kialakulásával. Az elhízás növeli a különböző daganatos megbetegedések kockázatát is.

A metabolikus szindróma jellemzői az alábbiak:

  • Emelkedett vér glükóz szint
  • Emelkedett triglicerid szint
  • Nagy sűrűségű lipoprotein (high density lipoprotein; HDL) alacsony koncentrációja
  • Magas vérnyomás

Fontos megjegyezni, hogy a metabolikus szindrómában szenvedő betegek közül nem mindegyiknél jelentkezik szükségszerűen mind a négy fenti jellemző.

Mutass többet

Hasznos információk

Szövődmények
Vizsgálatok
Kezelés

Szövődmények
Vizsgálatok
Kezelés

Kapcsolódó Oldalak

Állapotok és betegségek
No items found.
Laboratóriumi vizsgálatok
No items found.
No items found.
No items found.
Kérdése van?
Keressen minket bizalommal.
Kérjük mielőtt kitöltené az űrlapot nézze meg a pánciensek által leggyakrabban feltett kérdéséket hátha megtalálja kérdésére a választ.
Hol található a laboratórium?
Hogy tudok időpontot kérni?
Mennyibe kerül a vizsgálat?
Űrlap mutatása
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.