Rheumatoid arthritis

Röviden

Utoljára frissítve:
2022-12-27

Mi ez a betegség?
A rheumatoid arthritis (RA) olyan krónikus betegség, amely leginkább az ízületeket érinti: leggyakoribb a kéz- és a csuklóízület megbetegedése, de előfordulhat a könyök, a nyak, a váll, a csípő, a térd, és a lábfejizületekben is. A rheumatoid arthritis az ízületekben bekövetkező gyulladás, amely az ízület nehéz mozgathatóságával, fájdalmával, funkciókiesésével jár. További tünetei lehetnek még a fáradtság, láz, és a rossz közérzet. Sok rheumatoid arthritisesnél vérszegénység (anaemia) is kialakulhat. Az RA emeli a csontritkulás (osteoporosis) kockázatát is, különösen, ha valaki kortikoszteroidokat (pl. prednisolont) szed. A betegség az ízületeken kívül más szerveket is érinthet, így pl. szem- és szájszárazság, vagy a Sjögren-szindrómára jellemző tünetek jelentkeznek.

A rheumatoid arthritis általában lassan fejlődik ki, és jellemzően a felnőttkor (a 20 és a 45. életév közöttiek) betegsége. A betegségben szenvedők többsége (több mint 75 %-a) nő. A rheumatoid arthritist meg kell különböztetni az osteoarthritistől. Ez utóbbiban az ízület valamilyen sérülés vagy túlzott igénybevétel (pl. nehéz fizikai munka, vagy fokozott sporttevékenység) következtében elkopik. A rheumatoid arthritis generalizált módon, nem csak egy-egy ízületre kiterjedően jelentkezik: pl. ha az egyik térd érintett, akkor a másik is. A kutatások arra utalnak, hogy a betegségre való hajlam öröklődhet is, a betegség kialakulásához azonban egyéb faktorok is kellenek. (Ilyen tényezők lehetnek pl. a szervezet egyes génjeit stimuláló baktériumok vagy vírusok is. Ez a tény azonban nem jelenti azt, hogy a betegség fertőzéssel terjed!) A betegség kialakulását segíthetik bizonyos hormonok szintjében bekövetkező változások is.

A betegséggel kapcsolatos laboratóriumi vizsgálatok
A rheumatoid arthritis diagnosztizálását segítheti, ha a vérből sikerül kimutatni egy reumafaktorként (RF) is ismert autoantitestet. Az RF jelenléte gyakori a rheumatoid arthritises emberek vérében, de tudni kell, hogy a vizsgálat olyan embereknél is pozitív lehet, akik nem szenvednek rheumatoid arthritisben.

Egyéb vizsgálatok, amelyek segíthetik a rheumatoid arthritis diagnosztizálását és a kezelés monitorozását:

  • Vérsejtsüllyedés (Westergreen, We) – a szervezetben lévő gyulladást, a betegség aktivitását jelzi
  • C-reaktív protein (CRP) - a szervezetben lévő gyulladás érzékeny indikátora

Milyen terápia létezik?
A rheumatoid arthritis kezelésére sokféle gyógyszer létezik. Ide sorolhatók a különböző fájdalomcsillapítók, nem-szteroid gyulladásgátlók (NSAID). A bázisterápiát a betegséget módosító antireumatikus szerek (pl. immunrendszergátlók, és glükokortikoidokként is ismert kortikoszteroidok) alkalmazása jelenti. maguk a rheumatoid arthritisben szenvedők is hozzájárulhatnak gyógyulásukhoz megfelelő életmódbeli változtatással, több testedzéssel, megfelelő, mértéktartó étrenddel, pihenéssel, stresszmentes környezet kiválasztásával, vagy olyan eszközök használatával, amelyek védik az ízületeket, vagy megkönnyítik azok működését.
Esetenként a gyógyuláshoz sebészi kezelés is szükségessé válhat.

Kapcsolódó idegennyelvű adatbázisok:

MEGJEGYZÉS: A jelen cikk az eredeti, az Amerikai Egyesült Államokban kiadott, a Lab Tests Online szerkesztő bizottsága által rendszeresen felülvizsgált írás magyar nyelvre fordításával, és a magyar viszonyokhoz történő adaptálásával készült. A cikk alapját az irodalomjegyzékben felsorolt írások és a szerkesztő bizottság tagjainak szakmai tapasztalatai képezik. A cikk tartalmát mind az amerikai, mind a magyar szerkesztő bizottság időszakonként ellenőrzi, frissíti, ha szükséges újabb irodalommal kiegészíti. A kiegészítő forrásmunka a régiektől megkülönböztetve kerül közlésre. A legutolsó frissítés dátuma a cikk alján látható.

A hivatkozott honlap címek a cikk írásakor valódi, működő honlapok voltak, hivatkozásuk nem reklám célból, hanem referenciaként szolgál. Az idők során a honlapok megváltozhatnak, tartalmuk elavulhat, ezt a Lab Tests Online szerkesztő bizottságai nem ellenőrzik. Ha egy címszó keresésekor egy link nem működik, célszerű felkeresni az eredő honlapot (pl. www.nih.gov vagy www.oek.hu), és ott keresni a kívánt szót.

American College of Rheumatology: Rheumatoid Arthritis
The Arthritis Foundation: Rheumatoid Arthritis
The Arthritis Foundation: Questions and Answers
American Autoimmune Related Diseases Association

Mutass többet

Hasznos információk

No items found.

No items found.

Kapcsolódó Oldalak

Állapotok és betegségek
No items found.
Laboratóriumi vizsgálatok
No items found.
No items found.
No items found.
Kérdése van?
Keressen minket bizalommal.
Kérjük mielőtt kitöltené az űrlapot nézze meg a pánciensek által leggyakrabban feltett kérdéséket hátha megtalálja kérdésére a választ.
Hol található a laboratórium?
Hogy tudok időpontot kérni?
Mennyibe kerül a vizsgálat?
Űrlap mutatása
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.