Osteoarthritis

Röviden

Utoljára frissítve:
2022-12-27
Mi ez a betegség?

Az ízületi gyulladás leggyakoribb megjelenési formája az osteoarthritis (OA). Az Egyesült Államokban legalább 20 millió embert érint ez a degeneratív izületi elváltozás. Kialakulása az életkor előrehaladtával egyre inkább növekszik, melyaz ízületek sérülésével függ össze. Idült állapot, az ízületi porc károsodásával és csontcsőrök képződésével jár. Az ízületi porc és az ízületi folyadék szerepe az, hogy a csontok ízesülő és egymáson elmozduló felszínén minimálisra csökkentse a súrlódást. Ha az ízületi porc elveszíti a rugalmasságát és károsodik, az ízület mozgása nehézkesebbé válik. Az ízületi porc egyes esetekben teljesen el is tűnhet, és a csontvégek egymáson súrlódnak. Ez fájdalmat okoz, mely lehet állandó vagy vissza-visszatérő. Reggel és napközben pihenés után az ízület merev, apró csont- és porcdarabok törhetnek le és juthatnak be az ízületi folyadékba és így az ízület mozgathatósága csökken.

Az OA 55 éves kor előtt egyforma gyakorisággal fordul elő férfiakban és nőkben, 55 éves kor felett azonban nőkben gyakoribb. Igen gyakori sportolóknál is, akik számos ízületi sérülést szenvednek el. A betegség kialakulásának elsődlegesen mechanikai okai vannak (például futás vagy súlyemelés következtében létrejövő ízületi sérülések), de ritkábban a háttérben anyagcserezavar, örökletes tényezők és vegyi anyagok is állhatnak. Az elhízás, az izmok gyengesége és egyes betegségek, mint például a rheumatoid arthritis vagy a hemokromatózis az OA kialakulásának kockázatát növelhetik, és elősegítik a tünetek fellángolását. Az OAleggyakrabban a teherviselő ízületeket, pl.csípőt, a térdet, a kéz és az ujjak ízületeit, a nagylábujjat, illetve a nyaki és deréktáji csigolyákat érinti. Apróbb - nagyobb csontkinövéseket is találunk – ún. Heberden- vagy Bouchard- csomók –, főleg a kezeken. Jelentős kockázati tényező a túlsúly/elhízás, hiszen ekkor az ízületekre még nagyobb teher hárul.

Vizsgálatok

A vizsgálatok célja az OA felismerése és elkülönítése az ízületi gyulladás más formáitól, az ízületi fájdalom és merevség egyéb okaitól. A kezelés esetleges mellékhatásait is szükséges nyomon követnünk.

Laboratóriumi vizsgálatok

Az OA diagnózisához nem áll rendelkezésre specifikus vizsgálat. Az orvos a beteg kikérdezése után fizikális vizsgálatot végez, majd általában röntgenvizsgálatra és egyes esetekben az érintett ízületből vett ízületi folyadékminta elemzésére is sor kerül. Az egyéb betegségek kizárására és a beteg általános állapotának felmérésére az alábbi vizsgálatok használatosak:

 • Rheumafaktor (RF) és ciklikus citrullinált peptid-ellenes antitest (CCP). Mindkettő rheumatoid arthritis (autoimmun betegség) fennállása esetén mutatható ki, segítségükkel a rheumatoid arthritis elkülöníthető az OA-tól.
 • Az ízületi folyadék elemzése. Az ízületi folyadékban jelen lehetnek kristályok és kimutatható az ízületben zajló fertőzés is.
 • Vérsejtsüllyedés. A gyorsult süllyedés gyulladásra utal, rheumatoid arthritis esetén ezt fogjuk látni, míg OA esetén a süllyedés általában normális.
 • C-reaktív protein (CRP). A CRP-szint emelkedése szintén gyulladásra utal. Rheumatoid arthritisben a szintje emelkedett (az emelkedés mértéke utal a betegség aktivitására), míg OA-banáltalában nem változik a szintje.
 • Vérkép. A beteg vörösvérsejt és fehérvérsejtszámát, valamint hemoglobinszintjét mutatja meg. Az OA kezelésében használatos gyógyszerek egyes mellékhatásainak kimutatására is használják.
 • Általános anyagcsere-vizsgálati panel. A beteg vese- és májműködését ellenőrző vizsgálatok csoportja.

Nem laboratóriumi vizsgálatok

 • Az érintett ízület röntgenvizsgálata során látni lehet a porc elvesztését és az ízületi rés beszűkülését, de a korai stádiumban még nincsenek jelen jelentős fokú elváltozások
 • Az ízületek vizsgálata MRI (mágneses rezonanciavizsgálat)-módszerrel is történhet

 • Kezelések
 • A kezelések célja a fájdalom csökkentése, az ízület mozgásképességének megőrzése illetve javítása, valamint a további ízületi károsodás megelőzése. Az OA nem gyógyítható, de a tünetek kezelésére/enyhítésére számos gyógyszer alkalmazható: fájdalomcsillapításra nem szteroid gyulladásgátlók (ibuprofen, ketoprofen, naproxen); COX2-gátlók (celecoxib), melyek a nem szteroid gyulladáscsökkentőkhöz hasonlóan hatnak, de a betegek általában jobban tolerálják; a szteroidokat (kortizon) gyakran közvetlenül az ízületbe juttatják injekcióval a fájdalom csökkentésére. Mesterségesen előállított ízületi folyadék (pl. Synvisc) is juttatható az ízületbe (ezt ortopéd sebész végzi), a legsúlyosabb esetekben pedig ízületi protézis beültetésére kerül sor.
 • A felsorolt kezelések többnyire mellékhatásokkal járnak. A kezelés megkezdése előtt és a terápia ideje alatt is folyamatosan mérlegelni kell annak előnyeit és kockázatait. Ez a beteg és az orvos szoros együttműködését igényli.
 • Az OA-es fájdalom leküzdésében esetleg segíthet a recept nélkül kapható glükózamin és kondroitin-szulfát, bár a hatásosságuk továbbra is megkérdőjelezhető. Újabban a csipkebogyó por adásától is jó eredményekről számoltak be. Az ízületek mozgásképességének megőrzéséhez és javításához fontos a rendszeres gyógytorna (főleg a vízben végzett mozgások), a testsúly csökkentése, a megfelelő táplálkozás valamint a hideg és meleg kezelések alkalmazása is.
 • Felhasznált forrásmunkák
 • MEGJEGYZÉS: A jelen cikk az eredeti, az Amerikai Egyesült Államokban kiadott, a Lab Tests Online szerkesztő bizottsága által rendszeresen felülvizsgált írás magyar nyelvre fordításával, és a magyar viszonyokhoz történő adaptálásával készült. A cikk alapját az irodalomjegyzékben felsorolt írások és a szerkesztő bizottság tagjainak szakmai tapasztalatai képezik. A cikk tartalmát mind az amerikai, mind a magyar szerkesztő bizottság időszakonként ellenőrzi, frissíti, ha szükséges újabb irodalommal kiegészíti. A kiegészítő forrásmunka a régiektől megkülönböztetve kerül közlésre. A legutolsó frissítés dátuma a cikk alján látható.
 • A hivatkozott honlap címek a cikk írásakor valódi, működő honlapok voltak, hivatkozásuk nem reklám célból, hanem referenciaként szolgál. Az idők során a honlapok megváltozhatnak, tartalmuk elavulhat, ezt a Lab Tests Online szerkesztő bizottságai nem ellenőrzik. Ha egy címszó keresésekor egy link nem működik, célszerű felkeresni az eredő honlapot (pl. www.nih.gov vagy www.oek.hu), és ott keresni a kívánt szót.
 • S1
  (© 2006)Osteoarthritis [74 paragraphs] Arthritis Foundation Disease Center [On-line information]. Available FTP: http://www.arthritis.org/conditions/diseasecenter/OA/
 • S2
  (2005 December 29, Updated). Arthritis Advice [27 paragraphs]. National Institute on Aging [On-line information]. Available FTP: http://www.niapublications.org/agepages/arthritis.asp
 • Idegennyelvű adatbázisok:
 • Arthritis Foundation: Osteoarthritis
  Spine-Health.com: Spinal Osteoarthritis Health Hub
 • Mutass többet

  Hasznos információk

  No items found.

  No items found.

  Kapcsolódó Oldalak

  Állapotok és betegségek
  No items found.
  Laboratóriumi vizsgálatok
  No items found.
  No items found.
  No items found.
  Kérdése van?
  Keressen minket bizalommal.
  Kérjük mielőtt kitöltené az űrlapot nézze meg a pánciensek által leggyakrabban feltett kérdéséket hátha megtalálja kérdésére a választ.
  Hol található a laboratórium?
  Hogy tudok időpontot kérni?
  Mennyibe kerül a vizsgálat?
  Űrlap mutatása
  Thank you! Your submission has been received!
  Oops! Something went wrong while submitting the form.