A Lab Tests OnlineHU honlap története

A www.labtestsonline.hu honlap nem-kereskedelmi célú, lakossági és szakmai adatbázis. Az oldal célja közérthetően bemutatni az orvosi laboratóriumok diagnosztikai tevékenységét, az egyes vizsgálatok elvégzésének feltételeit, az eredményekből levonható főbb következtetéseket. A honlap elsősorban nem (egészségügyi) szakemberek részére készült, ezért nyelvezetében igyekszik kerülni a szakzsargont és a speciális orvosi kifejezéseket, de tartalmában a legteljesebb szakszerűségre törekszik.

Az oldalt eredetileg angol nyelven az Amerikai Klinikai Kémiai Társaság (American Association for Clinical Chemistry: AACC) hozta létre, és lehetővé tette további nyelveken is annak megjelenítését. A magyar oldal az elsők között alakult meg és 2008 óta üzemel, majd 2018-ban megújult az AACC irányítása alatt. 2021-ben tulajdonosváltást követően a nemzetközi hálózat támogatásának szerződését az új tulajdonos 2022. december 31-ével felmondta. Ezért a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság (MLDT) úgy döntött, hogy egy független, önálló oldalt alakít ki, hogy ez az értékes weblap és tudásbázis fennmaradjon. Az új oldal minden eddigi tartalommal és funkcióval, csak megváltozott külsővel vette át a régi helyét.

Honlapunk folyamatosan bővül, állandó szerkesztés, módosítás alatt áll, mivel a laboratóriumi medicina olyan dinamikusan fejlődő szakterület, amelynél soha nem mondható teljesnek egy adatbázis.

Honlapunk szigorúan nem-kereskedelmi jellegű. Írásainkban, levelezésünkben, véleményünkben nem foglalkozunk tevékenységek, termékek, készülékek, cégek reklámozásával.

Az adatbázis tartalma magáncélra szabadon letölthető, de annak másolása, sokszorosítása, internetes publikálása és más név alatt történő nyomdai, illetve elektronikus terjesztése sérti a szerzői jogokat, ezért nem megengedett. Szerkesztőségünk ugyanakkor kész együtt működni más orvosi-egészségügyi felvilágosítással foglalkozó portálokkal.

A vizsgálatok leírása a Labtestsonline.com webhelyen található összeállításon alapul, amelyet korábban az American Association for Clinical Chemistry (AACC) működtetett. Ez a tény - elsősorban átfogó amerikai statisztikai és epidemiológiai adatok közzétételével - óhatatlanul rányomja bélyegét weboldalunkra, bár a magyar szerkesztőség minden erőfeszítést megtett az információ magyarországi adaptálása érdekében!

Amiben a legjobbak vagyunk

Mivel foglalkozunk

Non-profit
Honlapunk szigorúan nem-kereskedelmi jellegű. Írásainkban, levelezésünkben, véleményünkben nem foglalkozunk tevékenységek, termékek, készülékek, cégek reklámozásával. Honlapunk nem tartalmaz hirdetéseket, ilyen tartalmú üzeneteket nem közlünk és nem továbbítunk.
Szakértői tudás
A honlap tartalmát a laboratóriumi medicina szakmaisága és szellemisége határozza meg. A honlapon megjelenő cikkeket a laboratóriumi medicinában dolgozó, az egyes szakterületeken jártas szakemberek készítik. A szövegek ellenőrzését, javítását az adott terület elismert szakmai lektorai végzik.
Hiteles megbízható forrás
Honlapunk a laboratóriumi medicina tudományos testülete, a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság (MLDT) támogatásával jött létre. A honlap szerkesztését az MLDT LabTests OnlineHU   Munkacsoportjának tagjai (valamennyien laboratóriumi szakemberek) végzik önkéntes munka keretein belül. A honlapunkon közzétett tájékoztatással szándékunk az, hogy segítséget nyújtsunk a honlapunkat látogatók részére az egyes laboratóriumi vizsgálatok céljának, és a vizsgálati eredmények általános jelentésének megértésében.