Malabszorpció

Mi az a malabszorpció?

Utoljára frissítve:
2022-12-27

A malabszorpció egy olyan állapot, aminek oka, hogy a szervezet nem képes az ételben levő tápanyagokat megemészteni és/vagy felszívni. Számos betegségben észlelhető, általános alultápláltsághoz vagy adott tápanyagok hiányával járó tünetek kialakulásához vezet.

A szervezet igényli a tápanyagok egyenletes utánpótlását annak érdekében, hogy felépítse, megjavítsa és fenntartsa saját magát, energiát, enzimeket, hormonokat, fehérjéket, sejteket, szöveteket és csontot állítson elő, és leküzdje a fertőzéseket. A tápanyagokat az étrend tartalmazza, ide tartoznak a létfontosságú vitaminok és ásványi anyagok (mikrotápanyagok) is.

Az elfogyasztott étel három szakaszban hasznosul:

  • A fehérjék, zsírok, és összetett cukrok (szénhidrátok) bontásáért a gyomorsav, a hasnyálmirigy által termelt enzimek és a májból származó epe a felelős. Ennél a lépésnél mikrotápanyagok is felszabadulnak.
  • A tápanyagokat döntően a vékonybélben levő sejtek szívják fel.
  • A tápanyagok a szervezetben a béltől tovább szállítódnak, felhasználódnak vagy tárolásra kerülnek.

Ha a folyamat megszakad, vagy zavarja valami, az malabszorpcióhoz vezet. Az észlelt hiányállapotok típusa és a tapasztalt tünetek súlyossága attól függ, hogy a probléma az általános emésztést és felszívódást vagy pedig csak egy vagy több specifikus tápanyagot érint-e.

Emésztési problémák
A zsír, a fehérjék és a szénhidrátok emésztése nem megfelelő epe és hasnyálmirigy enzimek nélkül. Ezeknek az anyagoknak a hiánya előfordulhat, például, olyan máj és hasznyálmirigy betegségekben, melyekben termelésük csökken, illetve olyan állapotokban, így cisztás fibrózisban, amikor a hasnyálmirigy enzimek nem jutnak az emésztőrendszerbe.

Felszívódási zavarok
Ha a bélrendszer nem képes a tápanyagokat felszívni, vagy valami megakadályozza ebben, a tápanyagok a szervezetből a széklettel ürülnek. Ez akkor következhet be, ha a bélsejtek és szövetek károsodtak, vagy ha a bélrendszer valami ok, például műtét miatt rövidül, csökken a felszívást végző terület, vagy az az idő, amit a táplálék a bélrendszerben tölt és amíg a tápanyagok felszívódhatnak belőle.

A specifikus hiányra példa a B12 vitamin felszívódás zavara; ehhez gyomorsavra és intrinzik faktorra, egy, a gyomor parietális sejtjei által termelt anyagra van szükség. A gyomorsav hatására a B12 leválik a fehérjéről és az intrinzik faktor kötődik a B12 vitaminhoz. Bármelyik hiánya esetén nem tud a B12 vitamin felszívódni a bélből és ez B12 vitamin hiányhoz vezethet. Ez bekövetkezhet az életkor előre haladtával, a gyomorsav termelést gátló gyógyszerek szedésekor, gyomorműtétek után, és a parietális sejteket károsító vagy általános malabszorpciót okozó betegségekben.

Transzportot érintő problémák
A bélrendszerből felszívódott tápanyagok szervezetben való szállítását is fenyegethetik betegségek. Ilyen problémát okozhat a nyirokrendszer betegsége, például a limfóma vagy egy ritka öröklött betegség, az abetalipoproteinémia.

Mutass többet

Hasznos információk

A malabszorpció okai
Panaszok és tünetek
Vizsgálatok
Kezelés

A malabszorpció okai
Panaszok és tünetek
Vizsgálatok
Kezelés

Kapcsolódó Oldalak

Állapotok és betegségek
No items found.
Laboratóriumi vizsgálatok
No items found.
No items found.
No items found.
Kérdése van?
Keressen minket bizalommal.
Kérjük mielőtt kitöltené az űrlapot nézze meg a pánciensek által leggyakrabban feltett kérdéséket hátha megtalálja kérdésére a választ.
Hol található a laboratórium?
Hogy tudok időpontot kérni?
Mennyibe kerül a vizsgálat?
Űrlap mutatása
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.