Alkoholizmus

Röviden

Utoljára frissítve:
2022-12-26
Mit nevezünk alkoholizmusnak?

Az alkoholizmus egy olyan állapot, amelyet alkoholtartalmú italok túlzott fogyasztása okoz és jellemző rá a függőség. Az alkoholizmus (más néven alkohol függőség) fizikai, pszichés és szociális következményekkel járó betegség, amelyre jellemző:
* Fizikai függőség: elvonási tünetek, például hányinger, verejtékezés, egyensúlyzavarok, szorongás az alkoholfogyasztás hiányában.
* Tolerancia az alkohollal szemben: nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztása szükséges a hatás eléréséhez.
* Erős vágy, erős szükség vagy kényszer az ivásra.
* A kontroll elvesztése: az alkoholista nem képes abbahagyni az ivást, ha egyszer elkezdte.

A National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA) felmérése szerint az általános orvosi gyakorlatban kezelt betegek majdnem 20%-a „kockázatosnak” vagy „fokozottan veszélyesnek” minősül alkohol fogyasztás szempontjából. Ők a leginkább veszélyeztetettek az alkohollal kapcsolatos egészségi problémák kialakulása terén.
Az NIAAA meghatározza a kockázatos ivás fogalmát mind a napi, mind a heti „szokásos ital" fogyasztás alapján. Egy "szokásos italnak" megfelel kb. 3,5 dl sör, 1,4 dl bor vagy 0,5 dl tömény szesz. Férfiaknál öt (vagy több) "szokásos ital" naponta, vagy tizenöt (vagy több) "szokásos ital" hetente kockázatosnak minősül, míg nőknél ez a szám napi négy (vagy több), illetve heti 8 (vagy több). Az alkohol hatása az emberekre egyéni különbségeket mutat, bár a testtömeg, életkor, általános egészségi állapot és a gyógyszerek szedése is fontos befolyásoló tényező. Bizonyos esetekben kisebb mennyiségű alkohol is okozhat egészségi problémákat. Mivel nem ismert a „biztonságos” alkoholszint a terhes nőkben, az Orvosi Kamara azt javasolja a terhes nőknek, vagy a teherbe esni szándékozóknak, hogy tartózkodjanak az ivástól.

Alkoholizmus legfontosabb egészségkárosító hatása a májbetegségekben, a szívbetegségekben, bizonyos rákok kialakulásában, hasnyálmirigy-gyulladásban és az idegrendszer megbetegedéseiben nyilvánul meg. Ezek a betegségek gyakran fokozatosan alakulnak ki, és csak hosszú rendszeres ivás után válnak nyilvánvalóvá. A máj különösen érzékeny a túlzott italfogyasztásra, leggyakrabban alkoholos hepatitis (gyulladásos májbetegség), vagy cirrhosis (májzsugorodás) alakul ki. A nők sokkal érzékenyebbek az alkohol hatására, és az alkohollal kapcsolatos egészségi problémáik hamarabb és kevesebb alkohol elfogyasztása után jelentkeznek mint férfiakban. A terhesség alatti alkohol fogyasztás vetéléshez (koraszüléshez), illetve a szervek rendellenes fejlődéséhez (mint például agy- és szív fejlődési rendellenességekhez) vezethetnek a még meg nem született magzatban.
Egy felmérés szerint évente akár 40.000 gyermek is sérülten jöhet világra az alkohol káros hatása miatt.

A szakértők meghatároztak egy másik problémát is, amelyet alkohol-túlkapásnak hívnak és egy kicsit különbözik az alkoholizmustól. A különbség az, hogy akik ilyen módon visszaélnek az alkohollal nem éreznek olyan erős vágyat az alkohol iránt, nem jellemző rájuk az ivás kontrolljának elvesztése vagy a fizikai függőség, de náluk is kialakulhatnak az alkoholizmusra jellemző élettani tünetek. Az alkohol-túlkapást úgy határozták meg, mint egy olyan ivás fajtát, amely nem általában, hanem különleges élethelyzetekben jelentkezik. Ilyen szituáció lehet pl. a kimerítő munkavégzés, fokozott iskolai vagy otthoni stresszhelyzetek, vagy visszatérő alkohollal kapcsolatos jogi problémák (pl. vezetéstől való eltiltás éppen alkoholos befolyásoltság miatt).


Az alkoholizmus vizsgálata

Jelenleg nem áll rendelkezésre olyan laboratóriumi vizsgálat, mely egyértelműen ki tudná mutatni az alkoholizmust. Az alkohol-túlkapást és függőséget alapvetően a kezelőorvosok diagnosztizálják különböző szűrővizsgálatokkal illetve felmérésekkel. A vizsgálatokat gondosan állítják össze és különböző szempontok szerint értékelik. A kérdőíves felmérések egyszerű kérdésekkel kezdődnek (mint például hány napon keresztül italozott a beteg komoly mértékben (férfiaknál napi öt, nőknél napi négy "szokásos ital" felett) egy adott időszakban, majd folytatódnak a 10 kérdéses AUDIT vizsgálattal (Alcohol Use Disorders Identification Test – alkoholfogyasztási betegségeket kimutató teszt), illetve a négy kérdéses CAGE vizsgálattal. A CAGE azokra a kérdésekre keresi a választ, hogy a beteg gondolt-e valaha az alkoholfogyasztás abbahagyására (Cut down), volt-e dühös (Annoyed) másokra azért mert kritizálták az alkoholfogyasztását, érezte-e bűnösnek (Guilty) magát az ivás miatt, vagy reggel ébredéskor (Eye-opening) ivott-e alkoholt, hogy enyhítse a másnaposságát.

A laboratóriumi vizsgálatok a krónikus (folyamatos) alkoholfogyasztás kimutatásában, a visszaeső alkohol fogyasztók felismerésében lehetnek hasznosak (akik egyébként általában tagadják az italozást). A laboratóriumi eredmények segítséget jelentenek egyes szervek funkciójának megítélésében.
A mindennapi gyakorlatban általában alábbi vizsgálatok használatosak:

* A Gamma-glutamil transzferáz (GGT) vérszintjének meghatározása. A GGT egy májenzim, melynek aktivitása emelkedett túlzott alkohol fogyasztáskor, illetve egyéb májbetegségekben
* Az MCV meghatározása. Az MCV (Mean corpuscular volume, Átlagos Vörösvértest Térfogat) a vörösvértestek méretét fejezi ki, leggyakrabban a teljes vérkép vizsgálat részeként szokták mérni. Az MCV azonban nem csak a krónikus alkoholfogyasztókban emelkedhet, hanem más betegségekben is.
* Májpanel: tesztek csoportja, mely a májfunkciók megítélésében használatos.
* Szénhidrát deficiens transzferrin (CDT). A transzferrin molekula a vérben a vas szállításáért felelős, a CDT ennek egy speciális formája, amely a krónikusan nagymennyiségű alkoholfogyasztás kimutatásában használatos. A módszer még meglehetősen új, ezért csak kevés laboratórium végzi.


Az alkoholizmus kezelése

A kezelés elsősorban tanácsadásból és támogatásból áll. A betegnek tudatában kell lennie és be kell ismernie, hogy alkoholfogyasztási problémái vannak, és akarnia kell a leszokást az alkoholfogyasztásról. Ha egyszer a döntés megszületett, a beteg elvonókúrán vehet részt, ahol kontrollált körülmények között (a legjobb, ha távol a külvilágtól, az ivásra csábító körülményektől) abbahagyhatja az ivást. A kezelőközpont dolgozói és/vagy az orvos tanácsot adnak, átsegítik a beteget a kezdeti tüneteken és támogatást nyújtanak a betegnek az alkoholról való biztonságos leszokáshoz.
Bizonyos esetekben rövid ideig tartó gyógyszeres kezelést alkalmazhatnak benzodiazepinekkel (Valium, vagy hasonló termékek) az alkohol függőség tüneteinek enyhítésére.
Háromféle gyógyszeres kezelést hagyott jóvá az FDA (az Egyesült Államok gyógyszerengedélyezési hivatala), hogy segítse a betegeket abban, hogy józanok maradhassanak: disulfiram (Antabuse), naltrexone (ReVia) és acamprosate (Campral). Ezeket a gyógyszereket azoknak a betegeknek írják fel, akik szeretnének ugyan leszokni az alkoholról, de támogatásra van szükségük. A Disulfiram a legkisebb mennyiségű alkohol elfogyasztásakor is kellemetlen tüneteket okoz, pl.: hányinger, hányás és erőteljes elvörösödés (felhevülés). A Naltrexone gátolja az alkohol okozta kellemes érzés kialakulását (és egyébként elvonási tüneteket okoz azoknál is, akik ópium függők). Az Acamprosate segít csökkenteni az alkohol iránti vágyat. Mindezeket a gyógyszereket a tanácsadással együtt alkalmazzák.

Ahogy nem rendelkezünk olyan vizsgálattal, amely egyedül, önmagában alkalmas lenne az alkoholizmus szűrésére, vagy diagnosztizálására, úgy önmagában egyetlen kezelés, vagy gyógyszer sem létezik, amely minden betegben végleges gyógyulást hozhatna az alkoholizmusban.

A döntés meghozatala nem egyszerű, és számos beteg sokszor visszatér az iváshoz mielőtt elérné a tartós józanságot. A betegeknek és kezelőorvosuknak akár éveken keresztül is együtt kell működniük, hogy fenntartsák a józanságot és kezeljék a bonyodalmakat, amelyek az alkohololizmus miatt jelentkezhetnek.

Felhasznált forrásmunkák:

MEGJEGYZÉS: A jelen cikk az eredeti, az Amerikai Egyesült Államokban kiadott, a Lab Tests Online szerkesztő bizottsága által rendszeresen felülvizsgált írás magyar nyelvre fordításával, és a magyar viszonyokhoz történő adaptálásával készült. A cikk alapját az irodalomjegyzékben felsorolt írások és a szerkesztő bizottság tagjainak szakmai tapasztalatai képezik. A cikk tartalmát mind az amerikai, mind a magyar szerkesztő bizottság időszakonként ellenőrzi, frissíti, ha szükséges újabb irodalommal kiegészíti. A kiegészítő forrásmunka a régiektől megkülönböztetve kerül közlésre. A legutolsó frissítés dátuma a cikk alján látható.

A hivatkozott honlap címek a cikk írásakor valódi, működő honlapok voltak, hivatkozásuk nem reklám célból, hanem referenciaként szolgál. Az idők során a honlapok megváltozhatnak, tartalmuk elavulhat, ezt a Lab Tests Online szerkesztő bizottságai nem ellenőrzik. Ha egy címszó keresésekor egy link nem működik, célszerű felkeresni az eredő honlapot (pl. www.nih.gov vagy www.oek.hu), és ott keresni a kívánt szót.

Magyar nyelven további információ található a http://www.webbeteg.hu/cikkek/szenvedelybetegseg/1663/ittassag-reszegseg-vagy-alkoholmergezes címen.

S1
American Medical News online; Amednews.com, Aug. 28, 2000. Lab test offers new way to spot alcoholism. Victoria Stagg Elliott (AMNews staff). Available online: http://www.ama-assn.org/sci-pubs/amnews/pick_00/hlsc0828.htm

S2
NIAAA: Brief Intervention for Alcohol Problems

S3
Ballard HS. Hematological Complications of Alcoholism. Alcohol Health & Research World. 21:1977: 42-52. Available online: http://www.niaaa.nih.gov/publications/arh21-1/42.pdf

S4
Hoeksema HL, de Bock GH. The value of laboratory tests for the screening and recognition of alcohol abuse in primary care patients. Journal of Family Practice, 1993; 37:268-276.

S5
Gale Encyclopedia of Alternative Medicine. Gale Group, 2001. Available online: http://www.findarticles.com/cf_0/g2603/0001/2603000147/p5/article.jhtml?term=

S6
Neuroscience Research and Medications Development; Alcohol Alert, No. 33, PH 366, July 1996. Avialable online: http://www.niaaa.nih.gov/publications/aa33.htm

S7
Richard Fuller, NIAAA

S8
Mary Dufour, NIAAA

S9
Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

S10
(2005) Helping Patients who drink too much [30 pages]. NIAAA [On-line information]. Available FTP: http://pubs.niaaa.nih.gov/publications/Practitioner/CliniciansGuide2005/guide.pdf

S11
Holbeck, J. and Segal, J. (2005). Alcoholic Women and the Treatment Gap - Increasing Physician Awareness [37 paragraphs]. Medscape Ob/Gyn & Women's Health. 2005; 10 (1) [On-line information]. Available FTP: http://www.medscape.com/viewarticle/501830?src=search

S12
(2005 January). Alcoholic Liver Disease [27 paragraphs]. National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, Alcohol Alert #64 [On-line information]. Available FTP: http://pubs.niaaa.nih.gov/publications/aa64/aa64.htm

S13
To, S. (2006 January 4). Alcoholism and Pathways to Recovery: New Survey Results on Views and Treatment Options CME [31 paragraphs]. Medscape General Medicine™. Posted 01/4/2006 [On-line information]. Available FTP: http://www.medscape.com/viewarticle/518483?src=search

S14
(© 2002-2003) What Are the Myths Vs. Facts About Alcohol and the Liver? [19 paragraphs]. American Liver Foundation [On-line information]. Available FTP: http://www.liverfoundation.org/cgi-bin/dbs/articles.cgi?db=articles&uid=default&ID=1009&view_records=1

S15
(2005 February 21). March of Dimes, No "Safe" Level of Alcohol Use During Pregnancy, March of Dimes Warns, Thanks Surgeon General for Urging Pregnant Women to Abstain from Alcohol. Available FTP: http://www.marchofdimes.com/aboutus/14458_15138.asp

Kapcsolódó idegen nyelvű adatbázisok:

Alcoholics Anonymous
Al-Anon

National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism

National Organization on Fetal Alcohol Syndrome

National Institute on Aging, Alcohol Use and Abuse

National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism

March of Dimes: No "Safe" Level of Alcohol Use During Pregnancy, March of Dimes Warns, Thanks Surgeon General for Urging Pregnant Women to Abstain from Alcohol

Mutass többet

Hasznos információk

No items found.

No items found.

Kapcsolódó Oldalak

Állapotok és betegségek
No items found.
Laboratóriumi vizsgálatok
No items found.
No items found.
No items found.
Kérdése van?
Keressen minket bizalommal.
Kérjük mielőtt kitöltené az űrlapot nézze meg a pánciensek által leggyakrabban feltett kérdéséket hátha megtalálja kérdésére a választ.
Hol található a laboratórium?
Hogy tudok időpontot kérni?
Mennyibe kerül a vizsgálat?
Űrlap mutatása
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.