Leukémia

Mi az a leukémia?

Utoljára frissítve:
2022-12-27

A leukémia a vér és a csontvelő daganatos betegsége. A csontvelő a szervezet csontjainak szivacsos állományában található (elsődlegesen a bordák, csigolyák, szegycsont, medencecsont) és a korai vérképző sejteket, vörösvérsejt, vérlemezke és fehérvérsejt prekurzorokat (előalak) termeli. Ezek az éretlen vérsejt prekurzorok a csontvelőben növekednek és érnek addig, amíg a véráramba nem kerülnek.

Leukémia akkor alakul ki, amikor a csontvelő olyan kóros vérsejteket kezd termelni, amelyek ellenőrzés nélkül osztódnak. Leggyakrabban a leukémia a fehérvérsejteket érinti, de előfordulhat a vörösvérsejtek esetében is. A normál fehérvérsejtek a szervezet védelmi rendszerét biztosítják a fertőzésekkel szemben, de leukémia esetén a kóros fehérvérsejtek, a leukémia sejtek a normál vérsejtektől eltérő mértékben és sebességgel pusztulnak el. Felhalmozódnak és kiszorítják a csontvelőből a normál sejteket, beleértve a vörösvérsejteket, vérlemezkéket, normális fehérvérsejteket és azok prekurzorait is. Ez a folyamat ahhoz vezet, hogy a szövetek nem jutnak elegendő oxigénhez (anémia alakul ki), könnyen megsérülnek, vérzések következnek be és növekszik a fertőzések kockázata.

Idővel, a leukémiás sejtek szétszóródnak a csontvelő és a véráram útján (ún. „folyékony daganat”) a szervezetben, ahol tovább osztódnak, néha tömör (szolid) tumorokat képeznek és károsítják a szerveket. A szervek érintettsége függ a leukémia típusától. Például a lép, a máj és a nyirokcsomók megnövekedhetnek, megduzzadhatnak a kóros sejtek jelenléte miatt.

Néha a leukémiás sejtek bejutnak a központi idegrendszerbe (az agyba és a gerincvelőbe) és bekerülnek az agy-gerincvelői folyadékba (liquor).

Az Egyesült Államokban több mint 48.000 embert diagnosztizálnak évente leukémiával és több mint 23.000-en halnak meg ennek a betegségnek valamelyik válfajában. A leukémia leginkább 55 év feletti felnőttekben alakul ki, azonban kisgyerekeknél és 15 évnél fiatalabb serdülőknél a leukémia a leggyakoribb daganattípus.

A legtöbb leukémia kialakulásának oka ismeretlen. A radioaktív sugárzás, rákkeltő vegyianyagok, mint pl. a benzol és számos daganatellenes szer emeli a leukémia kialakulásának kockázatát. Néhány esetben genetikai eltérések vagy ritka vírusos megbetegedések hozhatók összefüggésbe a leukémia kialakulásával.

Mutass többet

Hasznos információk

Típusai
Panaszok és tünetek
Vizsgálatok
Kezelés

Típusai
Panaszok és tünetek
Vizsgálatok
Kezelés

Kapcsolódó Oldalak

Állapotok és betegségek
No items found.
Laboratóriumi vizsgálatok
No items found.
No items found.
No items found.
Kérdése van?
Keressen minket bizalommal.
Kérjük mielőtt kitöltené az űrlapot nézze meg a pánciensek által leggyakrabban feltett kérdéséket hátha megtalálja kérdésére a választ.
Hol található a laboratórium?
Hogy tudok időpontot kérni?
Mennyibe kerül a vizsgálat?
Űrlap mutatása
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.