Köszvény

Röviden

Utoljára frissítve:
2022-12-27
Mi jellemzi a köszvényt?

Az idült köszvényes ízületi gyulladás vagy röviden köszvény egy anyagcserezavar (purinanyagcsere) következtében kialakuló betegség, melynek során az ízületekben (elsősorban az öregujjon, a lábon és a lábfejen) húgysav halmozódik fel és kristályosodik ki, gyulladást és ízületi fájdalmat okoz. Az anyagcserezavar természete alapján vagy a húgysav túltermelődése, vagy a veséken keresztüli eltávolítás mértékének csökkenése következik be. A 2-es típusú cukorbetegségben, illetve sarlósejtes vérszegénységben szenvedőkben, elhízottakban gyakrabban alakul ki köszvény, de olyan esetekben is előfordulhat, ha a beteg a húgysav-anyagcserét és kiválasztást befolyásoló gyógyszert szed.

Köszvényes roham évente többször is jelentkezhet, és gyakran napokig eltart. A rohamok során a húgysav lerakódik az ízületi porcban, az inakban és a környező lágyrészekben. A kicsapodó urátsók csomókat (gyulladt állapotba igen fájdalmasak) képeznek, ezek a tophusok. Ha a vesében is keletkeznek lerakódások, az hosszútávon veseelégtelenség kialakulásához vezethet.

A betegség leggyakrabban férfiakban és menopausaban lévő nőkben alakul ki.

Vizsgálatok
  • Az ízületi folyadék elemzése – kimutathatók-e húgysavkristályok
  • Húgysavszint – emelkedett-e a vérben
  • Vesefunkció vizsgálata – van-e a vesében húgysav-lerakódás, mely károsítja annak működését

Az érintett ízületek röntgenvizsgálata ún. tophusok (húgysavlerakódások) jelenlétét és egyéb, a köszvényre jellemző ízületi károsodásokat mutathat.

Kezelés

A kezelés célja a húgysavszint csökkentése, melynek hatására a köszvényes rohamok száma és súlyossága csökken. A húgysavszintet csökkenti a probenecid és a szulfinpirazon, az allopurinol pedig gátolja a húgysav termeléséért felelős enzimet. A folyadékbevitel növelése elősegíti a húgysav eltávolítását a veséken keresztül. Étrendi megszorításokra is szükség lehet.

Felhasznált forrásmunkák:

MEGJEGYZÉS: A jelen cikk az eredeti, az Amerikai Egyesült Államokban kiadott, a Lab Tests Online szerkesztő bizottsága által rendszeresen felülvizsgált írás magyar nyelvre fordításával, és a magyar viszonyokhoz történő adaptálásával készült. A cikk alapját az irodalomjegyzékben felsorolt írások és a szerkesztő bizottság tagjainak szakmai tapasztalatai képezik. A cikk tartalmát mind az amerikai, mind a magyar szerkesztő bizottság időszakonként ellenőrzi, frissíti, ha szükséges újabb irodalommal kiegészíti. A kiegészítő forrásmunka a régiektől megkülönböztetve kerül közlésre. A legutolsó frissítés dátuma a cikk alján látható.

Magyar nyelven további információ található a http://www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/209/a-koszveny-es-tunetei címen.

Kapcsolódó idegen nyelvű adatbázis:

Arthritis Foundation: Gout

Mutass többet

Hasznos információk

No items found.

No items found.

Kapcsolódó Oldalak

Állapotok és betegségek
No items found.
Laboratóriumi vizsgálatok
No items found.
No items found.
No items found.
Kérdése van?
Keressen minket bizalommal.
Kérjük mielőtt kitöltené az űrlapot nézze meg a pánciensek által leggyakrabban feltett kérdéséket hátha megtalálja kérdésére a választ.
Hol található a laboratórium?
Hogy tudok időpontot kérni?
Mennyibe kerül a vizsgálat?
Űrlap mutatása
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.