Mieloproliferatív betegségek

Mit nevezünk mieloproliferatív betegségnek?

Utoljára frissítve:
2022-12-27

A mieloproliferatív betegségek (Mieloprolifertaví neopláziák = MPN) a csontvelői betegségek egy csoportja. Olyan betegségek tartoznak ide, amelyek egy vagy több vérsejt típus túlzott mértékű csontvelői termelődésével jár együtt.

A csontvelő a szervezet nagyobb csontjainak középső részében található puha, zsíros szövet. Lyukacsos, szivacsszerű szerkezete folyadékkal telt. A folyadék őssejteket, valamint különböző mértékben érett vörösvérsejtek (VVT), fehérvérsejtek (FVS) és vérlemezkék keverékét tartalmazza.

Normális körülmények között a szervezet egy dinamikus, de relatíve állandó vérsejtszámot biztosít a keringésben. Amint egyes sejtek elöregednek, elpusztulnak vagy eltűnnek a keringésből, a csontvelőben újak keletkeznek helyettük. Amikor bizonyos típusú vérsejtekre szüksége van a szervezetnek, akkor a csontvelőben az őssejtek egy része elkezd átalakulni. Ezek az őssejtek éretlen „blaszt” sejtekké válnak, hogy bármely sejttípus gyors pótlását biztosítsák. Ezek a blaszt sejtek fehérvérsejtekké, vörösvérsejtekké vagy vérlemezkékké érhetnek. Rendszerint csak a teljesen érett sejtek hagyják el a csontvelőt és jutnak a keringésbe.

MPN-ben valamely sejt előalakok (prekurzorok) túlszaporodása (pl. őssejtek és blasztok) vezet az adott típusú érett sejt megnövekedett mennyiségéhez. Ez együttjár más normális vérsejtek számának növekedésével vagy csökkenésével, melyek kiszorulhatnak a csontvelőből. Mindez, a vérsejt túltermelődéssel, elégtelenséggel és kóros működéssel összefüggő tüneteket okoz testszerte.

Mutass többet

Hasznos információk

Típusai
Panaszok és tünetek
Vizsgálatok
Kezelés

Típusai
Panaszok és tünetek
Vizsgálatok
Kezelés

Kapcsolódó Oldalak

Állapotok és betegségek
No items found.
Laboratóriumi vizsgálatok
No items found.
No items found.
No items found.
Kérdése van?
Keressen minket bizalommal.
Kérjük mielőtt kitöltené az űrlapot nézze meg a pánciensek által leggyakrabban feltett kérdéséket hátha megtalálja kérdésére a választ.
Hol található a laboratórium?
Hogy tudok időpontot kérni?
Mennyibe kerül a vizsgálat?
Űrlap mutatása
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.