Alacsony vérlemezkeszám

Mik azok a vérlemezkék?

Utoljára frissítve:
2022-12-26

A vérlemezkék (trombociták), a csontvelőben található nagyméretű sejtek, a megakariociták apró fragmentumai (sejtdarabkái). A vérlemezkék a csontvelőből bekerülnek a véráramba és alapvető szerepet játszanak a véralvadásban.

Amikor egy ér vagy szövet megsérül és vérzés következik be, a vérlemezkék segítségével beindul a véralvadás több lépésből álló folyamata. Ezek a következők:

  • A vérlemezkék a sérülés helyéhez tapadnak.
  • Az egyes vérlemezkék egymáshoz kapcsolódnak (aggregálódnak), ezáltal létrehoznak egy átmeneti trombocita dugót a sérült helyen.
  • A trombociták kémiai jelzéseket bocsátanak ki, amellyel elősegítik további vérlemezkék összecsapódását.
  • A trombociták támogatják az alvadási kaszkád folyamatát, melynek során a véralvadási faktorok egymást követően aktiválódnak, elősegítve ezzel a véralvadék (trombus) képződését.
  • Végül a vérlemezkék a sérülés helyén kialakuló stabil véralvadék részeivé válnak, mely a seb gyógyulásáig helyben marad.

Normálisan a vérben mikroliterenként kb. 150.000-450.000 vérlemezke található. Összehasonlításként, egy csepp folyadék térfogata kb. 50 mikroliter. Ennek megfelelően egy egészséges személy egy csepp vérében vérlemezék milliói találhatók. Sok, rendszeresen előforduló kis sérülés következtében a vérlemezkék fokozatosan felhasználódnak. Életidejük 8-10 nap. Ezért a csontvelőnek folyamatosan kell termelnie az új vérlemezkéket, hogy az elpusztult, felhasználódott és a vérzés során elvesztett trombocitákat pótolni tudja.

A vérben lévő vérlemezkék számát a trombocita szám adja meg, melyet általában a teljes vérkép vizsgálat részeként határoznak meg. Teljes vérkép vizsgálat készülhet egy rutin egészségügyi vizsgálat részeként, vagy ha a kezelőorvos a betegnél egy bizonyos állapot meglétét próbálja megítélni.

A páciens vérlemezkeszámát az orvos egyéb laboratóriumi tesztek (pl. a vérkép többi paramétere) eredményeivel, valamint a kórelőzményekkel együtt értékeli. Ha a betegnek alacsony a vérlemezkeszáma, az azt jelenti, hogy túl kevés vérlemezke kering a vérében. Ilyenkor lehet, hogy nem megfelelő a véralvadás, ezért a sérülékenység és/vagy a fokozott vérzések rizikója növekszik.

Azonban, egy egyszeri alacsony vérlemezkeszámnak nem mindig van igazán jelentősége. Ez általában abban az esetben fordul elő, amikor az eredmény alig valamivel alacsonyabb a referencia tartomány alsó határánál. A kezelőorvos ilyenkor lehet, hogy megismételteti a vizsgálatot és összeveti a vérlemezke szám előző eredményével. Másrészről azonban, a referencia tartományon kívül eső eredmény jelezhet valamilyen valódi problémát is és ezért további vizsgálatok válhatnak szükségessé. Az orvos ilyenkor arra kíváncsi, hogy a referencia tartományon kívül eső eredmény az adott beteg esetében jelentős-e.

Alacsony vérlemezke számot, melyet trombocitopéniának is neveznek, számos állapot eredményezhet. Kialakulhat hirtelen (akut), lehet átmeneti vagy hosszabb időn keresztül folyamatosan fennálló (krónikus).

Amíg a vérlemezkeszám nem nagyon alacsony (kb. 20.000 vérlemezke vagy kevesebb található a vérben mikroliterenként), a trombocitopénia általában nem jár együtt súlyos vérzésekkel. Azonban, ha a vérlemezke szám kb. 50.000/mikroliter és egyéb problémák is fennállnak (pl. vesebetegség), kis vérzések előfordulhatnak. Olyan állapotokban, amelyek alacsony trombocita számot okoznak, a vérlemezkék száma gyorsan lecsökkenhet.

Mutass többet

Hasznos információk

Az alacsony vérlemezkeszám okai
Panaszok és tünetek
Vizsgálatok
Kezelések

Az alacsony vérlemezkeszám okai
Panaszok és tünetek
Vizsgálatok
Kezelések

Kapcsolódó Oldalak

Állapotok és betegségek
No items found.
Laboratóriumi vizsgálatok
No items found.
No items found.
No items found.
Kérdése van?
Keressen minket bizalommal.
Kérjük mielőtt kitöltené az űrlapot nézze meg a pánciensek által leggyakrabban feltett kérdéséket hátha megtalálja kérdésére a választ.
Hol található a laboratórium?
Hogy tudok időpontot kérni?
Mennyibe kerül a vizsgálat?
Űrlap mutatása
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.