Pajzsmirigyrák

Mi az a pajzsmirigyrák?

Utoljára frissítve:
2022-12-27

A pajzsmirigyrák a pajzsmirigysejtek nem kontrollált szaporodása. A pajzsmirigy egy pillangó alakú mirigy, ami a hangszál alatt, a nyak elülső részén foglal helyet. Az endokrin rendszer részeként a pajzsmirigy olyan hormonokat termel, melyek az anyagcserét szabályozzák.

Pajzsmirigyrákra a leggyakrabban akkor gondolnak, ha a beteg vagy a kezelőorvosa azt veszi észre, hogy a pajzsmirigy mérete vagy alakja megváltozott, vagy az orvos szabálytalanságot észlel az orvosi vizsgálat alatt a mirigy állományában. Mivel sok más állapot is okozhatja a pajzsmirigy méretének, alakjának vagy állományának a megváltozását, további kivizsgálásra, például a pajzsmirigyfunkció értékelése érdekében vérvizsgálatokra, a mirigy állományának a felméréséhez ultrahangra, vagy egyéb tesztekre van szükség. A megnagyobbodott pajzsmirigy a rák mellett számos egyéb állapot jele lehet. Ezek a jódhiánytól a Hashimoto betegség okozta gyulladásig terjedhetnek.

Sokszor a pajzsmirigy további kivizsgálása pajzsmirigy göbök jelenlétére mutat rá. A pajzsmirigy göbök vagy daganatok mintegy 90%-a jóindulatú.

Világszerte az elmúlt évtizedben egyre nagyobb arányban diagnosztizálják a pajzsmirigyrákot, valószínűleg az érzékenyebb kimutatást lehetővé tevő technikáknak köszönhetően. Évente mintegy 62 000 új esetet ismernek fel az Egyesült Államokban; itt a pajzsmirigyrák a 8. leggyakoribb ráktípus. A legtöbb pajzsmirigyrák kórjóslata jó és gyógyítható, különösen, ha nem adtak áttétet a szervezet egyéb területeire. Ez különösen a leggyakoribb típusú rákok, azaz a papilláris és a follikuláris pajzsmirigyrákok esetében van így (lásd alább).

Négy fő pajzsmirigyrák típus létezik. Ezek a pajzsmirigy különböző részeiből alakulnak ki; a típus befolyásolja a kezelési lehetőségeket és a kórjóslatot. A pajzsmirigyrák fő típusai:

  • Papilláris pajzsmirigyrák: ez a leggyakoribb pajzsmirigyrák-típus —az esetek mintegy 80%-a papillaris rák. Ezek a rákok lassan nőnek és csak ritkán halálosak.
  • Follicularis pajzsmirigyrák: ez a második leggyakoribb pajzsmirigyrák—az esetek kb. 10%-át teszi ki. A leggyakoribb azokban az országokban, ahol kevés az étrendben a jódtartalmú táplálék. A Hürthle sejtes karcinóma is a follikuláris pajzsmirigyrák egyik típusa, az esetek mintegy 3%-áért felelős.
  • Medulláris pajzsmirigyrák: ez felelős az összes pajzsmirigyrák 4%-áért. Spontán vagy öröklött módon is kialakulhat. Az öröklött medullaris pajzsmirigyrákot egy mutáció okozza, ami a RET gént érinti és gyakran a többszörös endokrin neoplázia (többszörös endokrin neoplázia (multiple endocrin neoplasia) type 2) (MEN) szindróma része, amit szintén a RET gén mutációi okoznak. Ez a rák többféle típusú kezelést igényel és nehezebb gyógyítani, mint a gyakoribb pajzsmirigyrákokat.
  • Anaplasztikus pajzsmirigyrák: ezt nem differenciált karcinomának is nevezeik. Csupán a pajzsmirigyrákok 2%-áért felelős. Gyorsan terjed és nehezen lehet kezelni.

A legtöbbször a pajzsmirigyrákokat korán felismerik, akkor, amikor még kezelhetők. Sok papilláris és follikuláris pajzsmirigyrákban szenvedő betegnél jó a kórjóslat. Az American Cancer Society (Amerikai Rák Társaság) szerint a pajzsmirigyrákos betegek 97%-a 10 évvel a diagnózis után még él.

Mutass többet

Hasznos információk

Okok
Panaszok és tünetek
Vizsgálatok
Stádiumok
Kezelés

Okok
Panaszok és tünetek
Vizsgálatok
Stádiumok
Kezelés

Kapcsolódó Oldalak

Állapotok és betegségek
No items found.
Laboratóriumi vizsgálatok
No items found.
No items found.
No items found.
Kérdése van?
Keressen minket bizalommal.
Kérjük mielőtt kitöltené az űrlapot nézze meg a pánciensek által leggyakrabban feltett kérdéséket hátha megtalálja kérdésére a választ.
Hol található a laboratórium?
Hogy tudok időpontot kérni?
Mennyibe kerül a vizsgálat?
Űrlap mutatása
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.