Mellékpajzsmirigy betegségek

Melyek azok a mellékpajzsmirigyek és mellékpajzsmirigy betegségek?

Utoljára frissítve:
2022-12-27

A mellékpajzsmirigy mirigyből (a legtöbb emberben) négy darab van, amelyek a torok alatt a pajzsmirigyhez közel találhatóak. Minden egyes mellékpajzsmirigy termeli a mellékpajzsmirigy hormont (PTH), ami segíti szabályozni a vérben a kalcium szintjét.

A kalcium egy olyan ásványi anyag, ami elengedhetetlenül fontos az izmok, az idegek, és a szív megfelelő működéséhez, illetve, amire szükség van a vérrög (alvadék) és a csontok képződéséhez is. A kalcium mintegy 99%-a a csontokban és a fogakban található, míg a maradék 1% túlnyomó többsége a vérben van jelen. A szervezet minden nap veszít valamennyi kalciumot; a vesék kiszűrik a vérből és a vizelettel ürül.

A vér kalciumszint szabályozásához a PTH egy visszacsatolásos rendszer részeként fejti ki hatását. Ennek a rendszernek a része a kalcium, a foszfor (foszfát formájában), és a D-vitamin. A foszfor egy másik olyan ásványi anyag, ami a kalciummal együtt testszerte különböző feladatokat lát el. Túlnyomórészt a kalciummal kötődve segíti a csontok és a fogazat képződését. A D-vitamin a kalcium bélrendszerből való felszívódását segíti elő.

A mellékpajzsmirigyek feladata annak a biztosítása, hogy a vérben a kalciumszint szűk tartományban marajon. Ha a vérben a kalciumszint csökken, a mellékpajzsmirigyek PTH-t termelnek és bocsátanak ki, ami három módon is emeli a vérben a kalcium szintjét:

  • a PTH a vesékre hatva csökkenti a vizelettel ürülő kalcium mennyiségét és elősegíti a vizelettel való foszfátürítést.
  • Serkenti a vesében a D-vitamin inaktív formából hatásos formába való átalakulását. Ez pedig emeli a bélrendszerben az ételből való kalciumfelszívódás mértékét.
  • Elősegíti a csontokból a kalcium véráramba való jutását.


Ahogy a vérben a kalciumszint nő, a mellékpajzsmirigyek PTH-termelése csökken. Ez a visszacsatolt rendszer normális esetben dinamikus, de viszonylag stabil vér kalciumszintet biztosít.


A mellékpajzsmirigyet érintő betegségek olyan állapotok, amelyek a termelt mellékpajzsmirigy-hormon (PTH) mennyiségét befolyásolják, ami viszont a vér kalcium szintjére van hatással.

Mutass többet

Hasznos információk

Főbb típusok
Panaszok és tünetek
Vizsgálatok
Kezelés

Főbb típusok
Panaszok és tünetek
Vizsgálatok
Kezelés

Kapcsolódó Oldalak

Állapotok és betegségek
No items found.
Laboratóriumi vizsgálatok
No items found.
No items found.
No items found.
Kérdése van?
Keressen minket bizalommal.
Kérjük mielőtt kitöltené az űrlapot nézze meg a pánciensek által leggyakrabban feltett kérdéséket hátha megtalálja kérdésére a választ.
Hol található a laboratórium?
Hogy tudok időpontot kérni?
Mennyibe kerül a vizsgálat?
Űrlap mutatása
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.