Aldosteron
Más néven:
Hivatalos név:
Aldoszteron vizsgálat
Másnéven: 25-Hidroxi-D vitamin (Kalcidiol); 1.25 Dihidroxi-D vitamin (Kalcitriol)
012.  A cikk utoljára módosult: 27.10.2017.
Mire való a vizsgálat?

Annak meghatározására, hogy az aldosteronszint vagy a vele kapcsolatos reninszint kóros-e. (Gyakran a két vizsgálatot együtt kérik.) A vizsgálatot használják a hyperaldosteronismus (aldosteron túltermelése) vagy a hypoaldosteronismus (aldosteron alultermelése) kórmeghatározására is.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Akkor, ha a hyperaldosteronismusra jellemző tünetek jelentkeznek, mint például magas vérnyomás, izomgyengesség és alacsony káliumszint.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából, éhgyomorra vett vérre. Heparinnal alvadásgátolt (zöld-kupakos csőben) vagy natív (piros- vagy sárga-kupakos - géles - csőben) levett vér szükséges. A levételt követően a plazmát illetve a szérumot - amint lehetséges - el kell választani az alakos elemektől, és műanyag csőben, jégbe állítva kell szállítani a vizsgálatot végző laboratóriumba. Ha az azonnali szállítás nem megoldható, a mintát le kell fagyasztani.A mérési eredmény függ attól is, hogy a vérvételnél a páciens függőleges vagy fekvő testhelyzetben volt-e, ezért ezt a tényt is közölni kell a laboratóriummal.A mintavétel bonyolultsága miatt a vér helyett gyakran 24 órás gyűjtött vizeletből kérik a meghatározást.Az egyéb speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

A vérből történő aldoszteron és renin szintek meghatározásához az orvos megkérheti önt, hogy a vérvétel előtt 15-30 percen keresztül maradjon álló vagy fekvő helyzetben. Előírhatják, hogy a vizsgálat előtt ne egyen egyes ételeket, italokat, vagy ne szedjen bizonyos gyógyszereket. Kövesse a kapott utasításokat.

Áttekintés

Vizsgálati minta

Vizsgálat

Vizsgálat

Gyakori kérdések

Gyakori kérdések

Kapcsolódó oldalak

Laboratóriumi vizsgálatok
No items found.
Állapotok és betegségek
No items found.

Máshol az interneten

No items found.

Felhasznált irodalom

Mutass többet

Kapcsolódó oldalak

Mutass többet
Kérdése van?
Keressen minket bizalommal.
Kérjük mielőtt kitöltené az űrlapot nézze meg a pánciensek által leggyakrabban feltett kérdéséket hátha megtalálja kérdésére a választ.
Hol található a laboratórium?
Hogy tudok időpontot kérni?
Mennyibe kerül a vizsgálat?
Űrlap mutatása
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.