Laktóz intolerancia

Mi a laktóz intolerancia?

Utoljára frissítve:
2022-12-27

A laktóz intolerancia a laktóz, egy, az emlősök, így a tehén és a kecske tejében vagy akár az anyatejben jelen levő egyik típusú cukor. Jelen van egyéb tejtermékekben, így a sajtban, a túróban, a joghurtban, a jégkrémben és a vajban is. A laktóz intoleráns betegeknél a tejtermékek fogyasztását követően 30 perccel – 2 órával hasi tünetek jelentkeznek. A tünetek súlyossága függ az elfogyasztott tejtermék mennyiségétől és típusától, illetve egyénenként is különbözik; az életkor előrehaladtával szintén változik.

A laktóz egy összetett cukor (diszacharid). Mielőtt felszívódna. és a szervezet hasznosítaná, a laktóz egyszerű cukrokká, így glükózra és galaktózra (monoszacharidokra) bomlik. Az emésztési lépést a laktáz végzi; ezt az enzimet a vékonybél falát borító sejtek termelik. Ha valaki nem termel elegendő laktázt, a nem emésztett laktóz végighalad a vékonybélen és átjut a vastagbélbe, ahol az ott lévő baktériumok lebontják. Ekkor hidrogén gáz és tejsav képződik, ami gátolja a sók és a víz felszívódását. Ennek eredménye a hasmenés és a görcsös hasi fájdalom.

A laktáz enzim már a magzatban elkezd termelődni, a legnagyobb mértékben születés körül termeli a szervezet. Majdnem minden újszülött képes a tejet megemészteni, bár egyes koraszülötteknél kezdetben valamelyes mértékű intolerancia jelen lehet. A normális laktáz termelés azt jelzi, hogy a csecsemő elsődleges étrendi forrása a tej. A laktáz szint az első életévek után csökken és az életkor előre haladtával ez a csökkenés folytatódik.

Mindazonáltal világszerte a felnőttek mintegy 35%-ának a szervezete továbbra is képes a laktózt tünetek nélkül vagy csak enyhe panaszok mellett emészteni. Ezt laktáz perzisztenciának (LP) nevezik, az evolúció során adott rasszokban és etnikumokban alakult ki. A észak-európai népcsoportoknál a legnagyobb a laktáz perzisztencia gyakorisága, egyben itt a legalacsonyabb a laktóz intolerancia incidenciája (új esetek előfordulása); ezzel szemben az ázsiai és az őslakos indián felnőtteknél a legnagyobb a laktóz intolerancia incidenciája:

Etnikai csoport vagy rasszLaktóz intoleráns felnőttek arányaDélkelet ázsiaiak98%Amerikában élő ázsiai90%Indiai felnőttek50%Észak-európai leszármazottak5%Afro-amerikai felnőttek79%Mexikói férfiak55%

Mutass többet

Hasznos információk

Típusok
Panaszok és tünetek
Vizsgálatok
Kezelés

Típusok
Panaszok és tünetek
Vizsgálatok
Kezelés

Kapcsolódó Oldalak

Állapotok és betegségek
No items found.
Laboratóriumi vizsgálatok
No items found.
No items found.
No items found.
Kérdése van?
Keressen minket bizalommal.
Kérjük mielőtt kitöltené az űrlapot nézze meg a pánciensek által leggyakrabban feltett kérdéséket hátha megtalálja kérdésére a választ.
Hol található a laboratórium?
Hogy tudok időpontot kérni?
Mennyibe kerül a vizsgálat?
Űrlap mutatása
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.