Csontvelő betegségek

Mi az a csontvelő?

Utoljára frissítve:
2022-12-26

A csontvelő egy puha, zsíros szövet, mely a csontok belső középső szivacsos részében található szerte a vázrendszerben. A csontvelő a szervezet elsődleges fehérvérsejt, vörösvérsejt és vérlemezke termelő helye.

A csontvelő hematopoetikus őssejteket tartalmaz, melyek olyan éretlen sejtek, amelyek differenciálódásra képesek és különböző típusú fehérvérsejtek, vörösvérsejtek és vérlemezkék kéződnek belőlük a szükségleteknek megfelelően. Ez a folyamat egy sor lépésből áll és a csontvelő jellemzően nem csak teljesen érett sejteket tartalmaz, hanem az érési folyamat minden stádiumának megfelelő érettségű sejteket – éretlen előalakokat (prekurzorokat). Normálisan, csak a teljesen érett sejtek jutnak ki a csontvelőből a véráramba.

A vérsejtek

Fehérvérsejtek (White Blood Cells; WBC)

Öt különböző fehérvérsejt típus van:

  • Limfociták
  • Neutrofil granulociták
  • Eozinofil granulociták
  • Bazofil granulociták
  • Monociták

Mindegyik fehérvérsejt típus más-más szerepet tölt be a szervezet kórokozókkal szembeni védelmében.

Két fő limfocita típus ismert: T-sejtek és B-sejtek. A T-sejtek érésüket a tímuszban (csecsemőmirigy) fejezik be. Feladatuk, hogy segítsék a szervezetet a saját sejtek és az idegen struktúrák, mint pl. a baktériumok megkülönböztetésében. A B-sejtek a vérben keringenek és olyan antitesteket, immunfehérjéket termelnek, melyek célbaveszik a specifikus antigéneket és hozzájuk kötődnek.

A neutrofilek, bazofilek és eozinofilek elpusztítják és megemésztik a baktériumokat. A monociták, amelyek a neutrofileknél jóval tovább élnek, szintén bekebelezik és megemésztik a baktériumokat.

Vörösvérsejtek (Red Blood Cells; RBC)

A vörösvérsejtek az oxigén szállítását végzik, az oxigén felvételét és leadását folyamatos körforgásban. A vörösvérsejtekben található hemoglobin a tüdőben megköti az oxigént. A vörösvérsejtek a véráram útján elszállítják azt a szervezet minden részébe és a szövetekben a hemoglobin leadja az oxigént. A hemoglobin molekula egy vas tartalmú hem pigmentet és egy globin fehérjét tartalmaz. A csontvelőben elegendő mennyiségű vasra van szükség ahhoz, hogy normális hemoglobin és vörösvérsejtek keletkezzenek.

Vérlemezkék (trombociták)

A vérlemezkék, más néven trombociták, a csontvelőben található nagyméretű sejtek, a megakariociták sejtplazma fragmentumai (töredékei), amelyek alapvető fontosságúak a normális véralvadás folyamatához. A csontvelő termeli őket és onnan jutnak a vérkeringésbe. Amikor egy érfal vagy szövet megsérül és beindul a véralvadás, a vérlemezkék fontos szerepet játszanak a vérzés megszüntetésében azáltal, hogy kitapadnak a sérült felszínre, egymáshoz tapadnak (aggregáció) és olyan kémiai anyagokat bocsájtanak ki, melyek elősegítik a további aggregációt. Ezek a lépések a sérülés helyén egy laza trombocita dugó keletkezését eredményezik. Ezzel egyidőben a vérlemezkék biztosítják az alvadási kaszkád folyamatát. Az alvadási kaszkádban az alvadási faktoroknak nevezett fehérjék egymást követően aktiválódnak. Ezek a folyamatok egy olyan alvadék képződését eredményezik, amely a sérülés helyén marad annak gyógyulásáig.

Mutass többet

Hasznos információk

No items found.

No items found.

Kapcsolódó Oldalak

Állapotok és betegségek
No items found.
Laboratóriumi vizsgálatok
No items found.
No items found.
No items found.
Kérdése van?
Keressen minket bizalommal.
Kérjük mielőtt kitöltené az űrlapot nézze meg a pánciensek által leggyakrabban feltett kérdéséket hátha megtalálja kérdésére a választ.
Hol található a laboratórium?
Hogy tudok időpontot kérni?
Mennyibe kerül a vizsgálat?
Űrlap mutatása
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.