Hasnyálmirigy betegségek

Röviden

Utoljára frissítve:
2022-12-27
Mi a hasnyálmirigy?

A hasnyálmirigy egy vékony, lapos, kb. 15 cm hosszú szerv, amely feji, középső és farki részre különíthető el. A máj alatt, a gyomor és a gerinc között helyezkedik el, és a feji része összeköttetésben van a nyombéllel (a vékonybél első szakaszával). A hasnyálmirigy belsejében apró vezetékeken keresztül jut el a hasnyál a hasnyálmirigy-vezetékbe. Ez a nagyobb vezeték szállítja a hasnyálat a hasnyálmirigy teljes hosszában, a farkától a fején át a nyombélbe. A közös epevezeték szintén a hasnyálmirigy feji részén fut keresztül, ez szállítja az epét a májból és az epehólyagból a vékonybélbe.

A hasnyálmirigy kétféle szövetből épül fel:

* Exokrin szövet: A hasnyálmirigy exokrin része zsír-, fehérje- és szénhidrát-bontó enzimeket termel. Az enzimek normál körülmények között inaktív állapotban termelődnek és szállítódnak a nyombélbe és akkor aktiválódnak, amikor szükséges. Az exokrin szövet bikarbonátot is termel, ami semlegesíti a gyomorsavat.

* Endokrin szövet: A hasnyálmirigy endokrin része inzulin és glükagon nevű hormonokat termel és juttat a véráramba. Ezek a hormonok szabályozzák a glükóz bejutását a test sejtjeibe és elengedhetetlenek az energiatermelés szempontjából.


A hasnyálmirigy leggyakoribb betegségei

* Heveny hasnyálmirigy-gyulladás
A heveny hasnyálmirigy-gyulladás leggyakoribb oka a hasnyálmirigy-vezeték epekő általi elzáródása. A termelt enzimek felhalmozódnak a hasnyálmirigyben, és akár néhány órán belül maradandó károsodást okoznak. Ezenkívül a test többi szervébe is eljuthatnak, ahol sokkhoz és szerv-elégtelenséghez vezethetnek. A heveny hasnyálmirigy-gyulladás életveszélyes lehet.

* Idült hasnyálmirigy-gyulladás
Az idült hasnyálmirigy-gyulladás – amely leggyakrabban epehólyag-betegséghez és alkoholizmushoz társul – éveken át fájdalmas rohamokat okozhat, és olyan egyéb problémákhoz vezethet, mint pl. hasnyálmirigy-elégtelenség (lásd alább), bakteriális fertőzések és 2-es típusú cukorbetegség.

* Cukorbetegség
Az 1-es típusú cukorbetegség a hasnyálmirigy inzulint termelő béta sejtjeinek pusztulását és az inzulin-függőséget foglalja magába, a 2-es típusú cukorbetegség néhány béta sejt funkciójának elvesztését jelenti inzulin-rezisztencia kialakulásával. A cukorbetegség a hasnyálmirigyen kívül egyéb szerveket is érinthet, leginkább a vesét.

* Cisztás fibrózis (CF)
A CF egy öröklött betegség, amely sejtszinten szakítja meg a klorid szállítását nyákdugók kialakulását eredményezve. A hasnyálmirigyben kialakuló nyákdugók megakadályozzák, hogy a hasnyálmirigy enzimei eljussanak a bélbe, így emésztési problémákhoz vezetnek.

* Hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigyrák a daganatos halálozáson belül a negyedik leggyakoribb halálok az Egyesült Államokban, évente kb. 29,000 ember halálát okozza. A betegségre hajlamosító tényezők: a dohányzás, az életkor, a nem (férfiakban gyakoribb), az idült hasnyálmirigy-gyulladás és bizonyos vegyi anyagokkal való gyakori érintkezés. A hasnyálmirigyrákok többsége (95 %-a) adenokarcinóma, amely az exokrin szövetből alakul ki. A hasnyálmirigyrákot korai stádiumban nagyon nehéz felismerni, mert vagy nem okoz tüneteket, vagy okoz ugyan, de azok nem specifikusak: hasi fájdalom, hányinger, étvágytalanság és néha sárgaság jelentkezik. Meglehetősen rosszindulatú rákféleség, felfedezésükkor, diagnosztizálásukkor a hasnyálmirigyrákok kb. 90%-a már más szervekbe is áttétet ad.

* Hasnyálmirigy-elégtelenség
A hasnyálmirigy-elégtelenség azt jelenti, hogy a hasnyálmirigy képtelen elegendő mennyiségű emésztőenzimet termelni és/vagy a bélbe szállítani, hogy ott lebontsák a táplálékot és segítsék a felszívódást. Jellemzően idült hasnyálmirigy-károsodás eredményeként alakul ki, idült károsodást pedig sokféle tényező okozhat. Gyermekeknél leggyakrabban cisztás fibrózishoz társul, felnőtteknél idült hasnyálmirigy-gyulladáshoz, ritkábban ugyan, de társulhat hasnyálmirigyrákhoz is.

Magyar nyelven további információ található a http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/91/heveny-hasnyalmirigy-gyulladas-, a http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/92/idult-hasnyalmirigy-gyulladas- és http://www.webbeteg.hu/cikkek/daganat/93/hasnyalmirigy-daganat címeken.

Mutass többet

Hasznos információk

No items found.

No items found.

Kapcsolódó Oldalak

Állapotok és betegségek
No items found.
Laboratóriumi vizsgálatok
No items found.
No items found.
No items found.
Kérdése van?
Keressen minket bizalommal.
Kérjük mielőtt kitöltené az űrlapot nézze meg a pánciensek által leggyakrabban feltett kérdéséket hátha megtalálja kérdésére a választ.
Hol található a laboratórium?
Hogy tudok időpontot kérni?
Mennyibe kerül a vizsgálat?
Űrlap mutatása
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.