Limfóma

Mi az a limfóma?

Utoljára frissítve:
2022-12-27

A limfóma a nyirokrendszer daganatos megbetegedése, mely gyakran egy vagy több nyirokcsomóban alakul ki azáltal, hogy a limfocitáknak nevezett fehérvérsejtek kontrollálatlan növekedésbe és osztódásba kezdenek.

A limfociták a szervezet természetes védekező (immun) rendszerének fontos alkotóelemei. Segítenek a kórokozókkal szembeni védelemben, amellett, hogy számos más funciójuk is van. A limfociták folyamatosan keringenek a szervezetben, mind a vérben, mind a nyirokrendszerben.

A nyirokrendszer a nyirokcsomók és a nyirokerek hálózata, melynek feladata, hogy a szövetekben keletkező folyadékot elvezesse és „nyirok(nedv)” formájában visszajuttassa a véráramba.

A nyirokcsomók önállóan vagy csoportosan, láncszerűen felfűzve fordulnak elő a szervezetben a nyirokerek mentén a nyakon, hónaljban, mellkasban, hasban és a lágyékban. A nyirokcsomók megszűrik a nyirokfolyadékot, elpusztítva ezzel számos mikróbát és a nyirokban lévő abnormális sejteket. A nyirokcsomókban többféle limfocita található:

A T-limfociták elősegítik az immunrendszer összehangolt működését. Elindítják az immunválaszt, ellenőrzik annak erősségét, illetve, ha már nincs szükség a működésére, akkor leállítják azt. Emellett, felismerik az idegen struktúrákat és elindítják az eltávolításukat végző folyamatokat.

A B-limfociták termelik az ellenanyagokat (antitesteket). Az ellenanyagok olyan fehérjék, amelyeket például fertőzések alkalmával abból a célból termel a szervezet, hogy védekezni tudjon olyan betegségekkel szemben, mint pl. a kanyaró, mumpsz vagy a hepatitis.

A természetes ölő (Natural Killer; NK) sejtek a vérben lévő összes limfocita 10-15%-át teszik ki. Az NK-sejtek megtámadják és elpusztítják az olyan kóros sejteket, mint a tumorsejtek vagy a vírussal fertőzött sejtek.

Ezek közül a limfociták közül valamelyik, vagy több is érintett lehet limfómás megbetegedésben. Amint ezeknek a sejteknek a működése kicsúszik az ellenőrzés alól, a nyirokcsomóban a kóros limfociták „túlerőben” lesznek a normális sejtekhez képest és ez a nyirokcsomó megnagyobbodásához vezet. Az abnormális sejtek előbb vagy utóbb átterjednek (metasztázist, áttétet okoznak) egy vagy több másik nyirokcsomóra és az azokkal kapcsolatban lévő szervekre, mint pl. a lép, csontvelő, mandulák (orr-, garat) és a csecsemőmirigy. A nyirokcsomókon kívül limfóma kialakulhat számos más szövetben és szervben is, mint pl. a gyomor, bél és az agy.

A limfómák két fő csoportba oszthatók: A B-sejtes limfómák (melyek a leggyakoribbak) és a T-sejtesek. Emellett léteznek NK-sejtes limfómák is, de ezek nagyon ritkák.

A sejttípus szerinti csoportosítás mellett további osztályozás lehetséges a limfóma sejtek jellemzői, növekedési-szaporodási képességük, áttét képző sajátságaik alapján. Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) több különböző limfóma típust különít el. A teljes lista elérhető „A limfoid daganatok WHO szerinti osztályozásának 2016-os módosítása” („The 2016 revision of the World Health Organization classification of lymphoid neoplasms”) című összefoglalóban.

Mutass többet

Hasznos információk

Hodgkin limfóma (Hodgkin-kór)
Non-Hodgkin limfóma
Panaszok és tünetek
Vizsgálatok
Stádium besorolás
Kezelés

Hodgkin limfóma (Hodgkin-kór)
Non-Hodgkin limfóma
Panaszok és tünetek
Vizsgálatok
Stádium besorolás
Kezelés

Kapcsolódó Oldalak

Állapotok és betegségek
No items found.
Laboratóriumi vizsgálatok
No items found.
No items found.
No items found.
Kérdése van?
Keressen minket bizalommal.
Kérjük mielőtt kitöltené az űrlapot nézze meg a pánciensek által leggyakrabban feltett kérdéséket hátha megtalálja kérdésére a választ.
Hol található a laboratórium?
Hogy tudok időpontot kérni?
Mennyibe kerül a vizsgálat?
Űrlap mutatása
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.