Övsömör

Mi az övsömör?

Utoljára frissítve:
2022-12-27

Az övsömör más néven herpes zoster egy olyan fertőzés, amit a varicella zoster vírus (VZV) vírus okoz. Ez ugyanaz a vírus, mint amelyik a bárányhimlőt okozza. Ideggyulladást és erős fájdalmat, vöröses bőrkiütést és hólyagokat (vezikulák) okozhat. Utóbbiak felnyílnak és varasodnak, mielőtt lassan elmúlnának. A legtöbb esetben a kiütés és a fájdalom néhány héten belül enyhül, de vannak olyan betegek, akiknél a súlyos fájdalom akár hónapokig vagy évekig is fennáll.

Akinek a szervezete először találkozik VZV-vel, általban gyermekkorban, annál bárányhimlő alakul ki. Ez egy gyakori, igen fertőző szisztémás infekció, ami testszerte különböző helyeken különböző hólyagot okoz. A bárányhimlő az egyik emberről a másikra a hólyagokban lévő folyadékkal való közvetlen érintkezés vagy köhögés vagy tüsszögés révén terjed. Miután a bárányhimlő elmúlt, a vírus lappangó formában a szervezetben látens (rejtett) formában az érzőideg-sejtek gyökénél, a gerincvelőhöz és az agyhoz közel jelen van. Normálisan a szervezet immunrendszere miatt nem tud innen felszabadulni; a szervezet megfelelő mennyiségű VZV ellenanyagot termel ahhoz, hogy a későbbi kiújulást megelőzze.

Későbbi életszakaszban, általában évtizedek múlva, ahogy az ember öregszik és ezzel együtt romlik az immunitás, és/vagy amikor az immunrendszer gyengébbé válik pl. HIV/AIDS, bizonyos rákok és rákellenes kezelésük során, vagy szervátültetést követően immungátló szerek adása esetén a vírus újraaktiválódhat és övsömört okozhat. A VZV újra elkezd szaporodni és egy vagy több ideg mentén a bőrfelszínre vándorol. Ez okozhatja az övsömörhöz társuló tüneteket, így a törzs, az arc egyik oldalán vagy a karon az öv- vagy sávszerű kiütéseket, melyek megjelenése az adott ideg által ellátott bőrterületnek (dermatóma) felel meg.

Az övsömör kevésbé ragályos a bárányhimlőnél, de ahogy felnyílik egy hólyag, a vírus átadódhat az egyik emberről a másikra. A fertőzés csak akkor terjed tovább, ha a másik ember korábban nem találkozott VZV fertőzéssel vagy nem kapott ellene védőoltást – és ekkor bárányhimlő, nem pedig övsömör alakul ki.

Az Egyesült Államokban majdnem minden felnőtt átesett korábban bárányhimlőn, országszerte pedig mintegy egy millió embernél alakul ki övsömör. A leggyakoribb 60 éves kor felett és azoknál, akiknek az immunrendszere legyengült. Becslések szerint az amerikaiak felének lesz 80 éves koráig övsömöre.

Bár a legtöbb embernél az övsömör csak egyszer jelentkezik, a vírus potenciálisan újraaktiválódhat és ez ismét okozhat később is övsömört. A legyengült immunrendszerű betegek lehet, hogy nehezen tudják a vírusokat elnyomni. A bárányhimlővel született újszülöttnél nagy annak a veszélye, hogy később gyermekkorban övsömöre lesz. Ez ritka és akkor fordul elő, ha az újszülött édesanyjának a terhesség alatt bárányhimlője vagy (még ritkábban) övsömöre van.

Mutass többet

Hasznos információk

Tünetek és szövődmények
Vizsgálatok
Kezelés

Tünetek és szövődmények
Vizsgálatok
Kezelés

Kapcsolódó Oldalak

Állapotok és betegségek
No items found.
Laboratóriumi vizsgálatok
No items found.
No items found.
No items found.
Kérdése van?
Keressen minket bizalommal.
Kérjük mielőtt kitöltené az űrlapot nézze meg a pánciensek által leggyakrabban feltett kérdéséket hátha megtalálja kérdésére a választ.
Hol található a laboratórium?
Hogy tudok időpontot kérni?
Mennyibe kerül a vizsgálat?
Űrlap mutatása
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.