Lisztérzékenység

Mi a lisztérzékenység?

Utoljára frissítve:
2022-12-27

A lisztérzékenység olyan autoimmun betegség, amelynek lényege, hogy az immunrendszer kórosan reagál a búzában található gluténra, valamint a rozsban és árpában található hasonló fehérjékre. Az immunreakció a vékonybél gyulladásához és a bélfalat bélelő bolyhok károsodásához, tönkremeneteléhez vezet.

A bélbolyhok a bél felszínét növelő nyúlványok, olyan apró redők, melyeken keresztül a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok, folyadékok és elektrolitok felszívódása zajlik. Amikor glutén kerül egy cöliákiás ember szervezetébe, immunválasz lép fel. Az immunsejtek károsítják a bélbolyhokat, és egyben autoantitesteknek nevezett fehérjék is termelődhetnek.

Az immunválasz és az autoantitestek termelődése mindaddig folytatódik, amíg a szervezet ki van téve a búzafehérjéknek. Ha a bolyhok károsodnak vagy tönkremennek, romlik a tápanyagok felszívódása, és megjelennek az alultápláltság és a hiánybetegségek tünetei.

Bár a világon mindenütt előfordul, a lisztérzékenység az európai származású emberek körében a leggyakoribb. A népesség 1-2%-át érinti, és valamivel gyakoribb nőkben, mint férfiakban. Bárkinél bármilyen életkorban okozhat tüneteket, de leginkább kisgyermekekben és 30-50 éves életkorban diagnosztizálják. Régebben szinte csak kisgyermekkorban fordult elő, viszont nagyon súlyos formában. Az idők során megváltozott a betegség koreloszlása, és manapság gyakrabban ismerik fel felnőtt korban.

A lisztérzékenység (cöliákia) olyan örökletes betegségnek tekinthető, amely környezeti, emocionális vagy fizikai hatásokra alakul ki, de ennek mechanizmusát nem ismerjük pontosan. A becslések szerint a lisztérzékeny személyek elsőfokú vérrokonainak (szülő, testvér, gyermek) 4-12%-a szintén cöliákiás.

Mutass többet

Hasznos információk

Panaszok és tünetek
Vizsgálatok
Kezelés

Panaszok és tünetek
Vizsgálatok
Kezelés

Kapcsolódó Oldalak

Állapotok és betegségek
No items found.
Laboratóriumi vizsgálatok
No items found.
No items found.
No items found.
Kérdése van?
Keressen minket bizalommal.
Kérjük mielőtt kitöltené az űrlapot nézze meg a pánciensek által leggyakrabban feltett kérdéséket hátha megtalálja kérdésére a választ.
Hol található a laboratórium?
Hogy tudok időpontot kérni?
Mennyibe kerül a vizsgálat?
Űrlap mutatása
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.