Vérgáz
Más néven:
Hivatalos név:
Vérgáz
Másnéven: 25-Hidroxi-D vitamin (Kalcidiol); 1.25 Dihidroxi-D vitamin (Kalcitriol)
012.  A cikk utoljára módosult: 27.10.2017.
Mire való a vizsgálat?

A vizsgálattal a vér pH-jára, sav-bázis egyensúlyára, a vérben lévő széndioxid (CO2) és oxigén (O2) koncentrációjára lehet következtetni. Az egyensúly felbomlása légzési- (tüdő), vese- vagy anyagcsere rendellenességre utal.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Az orvos általában akkor kéri a vizsgálatot, ha olyan tünetek figyelhetők meg, amelyek a sav-bázis illetve az oxigén/széndioxid egyensúly felbomlására utalnak. Ilyen tünetek lehetnek pl. a nehézlégzés, a pihegő légzés, vagy a túl gyors légzés (hiperventiláció). A vizsgálatot akkor is kérhetik, ha ellenőrizni akarják az oxigén-terápia hatékonyságát. (Oxigén-terápiát azoknál alkalmaznak, akiknél akár krónikusan, akár akutan oxigénhiány lép fel.) A vizsgálatot műtét közben is kérhetik, amikor elsősorban a vér oxigén- és széndioxid szintjét akarják ellenőrizni.

Milyen mintára van szükség?

A vizsgálatra az artériából vett vér a legalkalmasabb. Legtöbbször a csukló verőeréből (a csukló belső oldalán, a hüvelykujj alatt, ahol a pulzus érezhető) veszik a vért, de esetenként kapilláris (kevert artériás és vénás) vért is alkalmaznak. Ekkor a fülcimpából vagy – csecsemőknél - a sarkat megszúrva nyernek néhány csepp vért. A vért speciális, légmentesen zárható csőbe vagy heparinozott falú kapillárisba veszik le. Amennyiben nincs mód a vérvételt követően azonnal elvégezni a vizsgálatot, a vért olvadó jégbe állítva kell minél hamarabb eljuttatni a mérőhelyre.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Előkészület általában nem szükséges, de ha oxigén terápiában részesül, az oxigént a „szobalevegős” vizsgálat elvégzése érdekében a vérminta levétele előtt 20-30 perccel elzárják. Ha erre az ön állapota miatt nincs lehetőség, vagy az orvos oxigénadagolás mellett kívánja a vérgáz szintet meghatározni, az adagolt oxigén mennyiségét figyelembe veszik a kiértékelésnél.

Áttekintés

Vizsgálati minta

Vizsgálat

Vizsgálat

Gyakori kérdések

Gyakori kérdések

Kapcsolódó oldalak

Laboratóriumi vizsgálatok
No items found.
Állapotok és betegségek
No items found.

Máshol az interneten

No items found.

Felhasznált irodalom

Mutass többet

Kapcsolódó oldalak

On This Site

Tests

Elektrolitok

Bikarbonát

Karbamid

Kreatinin

Sürgősségi és toxikológiai gyógyszer túladagolás vizsgálata

Conditions

Vesebetegségek

Acidózis és alkalózis

Tüdőbetegségek

Asztma

Mutass többet
Kérdése van?
Keressen minket bizalommal.
Kérjük mielőtt kitöltené az űrlapot nézze meg a pánciensek által leggyakrabban feltett kérdéséket hátha megtalálja kérdésére a választ.
Hol található a laboratórium?
Hogy tudok időpontot kérni?
Mennyibe kerül a vizsgálat?
Űrlap mutatása
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.