Humán epididymis-protein 4 (HE4) (2016.05.20.)

December 30, 2022

   

   

         

Humán epididymis-protein 4 (HE4)

HE4 (Humán epididymis-protein 4) tumormarker szerepe arosszindulatú petefészekrákkorai felismerésében, valamint kiújulásának és progressziójának monitorozásában

A petefészekrák a nők rosszindulatú megbetegedésének az ötödik leggyakoribb haláloka.

A túlélés leginkább attól függ, hogy a betegséget milyen stádiumban ismerik fel. A korai felismerést nagyban megnehezíti, hogy az elváltozás kezdetben nem okoz súlyos tüneteket, a kismedencén belüli elhelyezkedés miatt sokáig rejtve marad, nem áll rendelkezésre olyan szűrővizsgálat, amellyel már a kezdeti stádiumban biztosan azonosítani lehet a megbetegedést.

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (International Agency for Research on Cancer) adatai szerint a petefészekrákos betegek 5 éves túlélésének aránya 46 %, mivel a petefészekrák tünetei későn jelentkeznek. Ezek is gyakran bizonytalanok és nem specifikusak, ha azonban a megbetegedést sikerül korai fázisban kimutatni, akkor a túlélési arány 94 %-ra emelkedhet.

A petefészekrák rossz prognózisa miatt az Egyesült Királyságban 30 évvel ezelőtt elindított kutatások eredményeiről „A petefészekrák korai felismerése CA 125 sorozatméréssel” című 2015. augusztus 27-ei, valamint „Az újfajta szűrés hatása a petefészekrák halálozásra” című 2016. január 26-ai cikkünkben már beszámoltunk.

A CA-125 egy nagy molekulatömegű anyag. A biokémiai rutin módszerekkel is mérhető tumormarkerek közül a CA-125 a legelterjedtebben alkalmazott vizsgálat. A CA-125 magas érzékenységű (95%), de csak közepes (43%) fajlagosságú tumormarkernek bizonyult, mivel a petefészekrák I. stádiumú eseteiben kevesebb, mint 50%-ban mutatott pozitivitást. Emellett számos egyéb jóindulatú kórképben (májbetegség, szívelégtelenség, menses, endometriosis, endometritis) is emelkedett lehet a szérumszintje, ezért a petefészek rosszindulatú daganatának szűrésére önmagában nem alkalmas. Utánkövetésre, recidívák felismerésére jól használható.

A HE4 fehérjét (Humán epididymis-protein 4) először a mellékhere hámszövetében határozták meg. A légzőszervek és a nemzőszervek (köztük a petefészek) szöveteiben alacsony szintű a jelenléte, a petefészekrákos szövetekben viszont magas. Ennek megfelelően - a nemzetközi irodalom adatait figyelembe véve - a tumormarkerek közül a HE4 mutatja ki legnagyobb arányban a petefészekrákot, különösen a megbetegedés első, korai és tünetmentes szakaszában. Korábbi klinikai vizsgálatok adatai szerint a HE4 tekinthető a legszenzitívebb ovarialis (petefészek) tumormarkernek. A betegség esetleges visszaesését sokkal hamarabb jelzi, valamint a nem tumoros betegségekben is szignifikánsan alacsonyabb értéket mutat, mint a CA-125. Ugyanakkor ez a tumormarker sem alkalmas a betegség előzetes szűrésére.

A CA-125 és HE4 vizsgálat együttes alkalmazása vezetett a legmagasabb (76,4 %-os) érzékenységre 95 %-os fajlagosság mellett. A HE4 ezen kívül a CA-125-nél szenzitívebb a méhnyálkahártyarák korai fázisában is. Ha magas HE4 szérumszint mellett normál CA-125 értékeket mérnek, akkor az petefészekrák vagy más típusú rákos megbetegedés (pl. méhnyálkahártyarák) jelenlétére utal.

A hámeredetű petefészekrák valószínűségének becslésére szolgál a ROMA index (Risk of Ovarian Malignancy Algorithm): az algoritmus figyelembe veszi a HE4 és a CA-125 tumormarkerek szérum szintjét, valamint a beteg menopauzális státuszát.

A nemzetközi irodalom adatai szerint a ROMA index a petefészekrák kialakulásának kockázatát nagy érzékenységgel képes jelezni pre- és postmenopauzában, a két tumormarker koncentrációjának felhasználásával.

Összességében a HE4 tumormarker, illetve a HE4 és a CA 125 szintjének együttes meghatározása a ROMA index kiszámításával hatékony módszer a petefészek tumorok diagnosztikájában, utánkövetésében.

Sem a CA 125, sem a HE4 vizsgálat önmagában szűrőmódszerként nem alkalmazható.

Az Amerikai Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) állásfoglalása szerint a HE4 teszt elsősorban a hámeredetű petefészekrákban szenvedő betegek esetén a betegség kiújulásának és progressziójának monitorozását szolgálja.

Fontos tudni, hogy egy laboratóriumi teszt eredménye önmagában nem ad diagnózist. A szakmai irányelveket figyelembe véve a klinikai diagnózis felállításához minden esetben szükség van a kórelőzmények és egyéb leletek ismeretére. Mindezek együttesen járulnak hozzá a betegek hatékony ellátásához.

Irodalom:

Hellström, I. et al., The HE4 (WFDC2) protein is a biomarker for ovarian carcinoma. Cancer Res. 2003;63:3695-3700.

Moore, R.G. at al: Comparison of a novel multiple marker assay vs the Risk of Malignancy Index for the prediction of epithelial ovarian cancer in patients with a pelvic mass. Am J Obstet Gynecol. Sep;203(3):228. 1-6.,2010.

Angioli, R. at al., A critical review on HE4 performance in endometrial cancer: where are we now? Tumour Biol., 35(2):881-7. doi: 10.1007/s13277-013-1190-4.2014.

Manar Yehia at al., Human Epididymis Protein 4 (HE4) mRNA as a Prognostic Marker in Ovarian Tumors in Relation to RMI and CA125. International Journal of Cancer Research, 11:175-185. 2015.

Dr. Barna T. Katalin

     

                                                         

Iratkozzon fel hírlevelünkre
Today is the day to build the business of your dreams. Share your mission with the world — and blow your customers away.
FELIRATKOZOM