Szepszis

June 5, 2024

A világon évente 20-30 millióra tehető a szepszisben megbetegedettek száma, akik közül 6-9 millióan halnak meg a betegség következtében. A halálozási arány 20% és 36% között van, ami az Egyesült Államokban körülbelül 270 000 halálesetet jelent minden évben. A szepszises eseteknek Magyarországon nincs jelentési kötelezettsége, ezért pontos statisztikák nem állnak rendelkezésre, de becslések szerint hazánkban a halálozási arány magasabb, mint az Egyesült Államokban. A népesség elöregedése, a magas kockázatú beavatkozások, az eszközhasználat számának emelkedése, a multirezisztens kórokozók terjedése játszik vezető szerepet a szepszis kialakulásában. A fertőzés leggyakoribb előfordulási helyei a légzőrendszer, a húgyúti és a gyomor-bélrendszer, valamint a bőr és a lágyszövetek. A szepszis kiváltó okai leggyakrabban baktériumok, illetve azok káros termékei a toxinok, de vírusok,gombák, protozoonok is okozhatják. A szepszis általános jellemzői: láz vagy ritkán alacsony testhőmérséklet, gyenge de szapora pulzus (>90/perc), felgyorsult légzés, megváltozott tudatállapot, esetleg eszmélet vesztés, ödéma (folyadékgyülem), alacsony vérnyomás. A folyamat előrehaladtával a véralvadási tulajdonságok is megváltoznak, kiütések jelentkezhetnek a bőrön, mindemellett a vizelet mennyisége is csökken, vagy teljesen megszűnhet a vizeletürítés. Definíciója szerint a szepszis és annak kapcsán kialakuló, életet veszélyeztető szervfunkciós zavarok összessége, a szervezet infekcióra adott szabályozatlan, nem megfelelő válaszreakciója következtében alakul ki. A szepszisre adott immunválaszt két egymást követő szakasz jellemzi. Az első szakasz egy kezdeti hipergyulladásos válasz, ezt citokin-viharnak is nevezik, amelyet egy kompenzációs gyulladáscsökkentő válasz követ. Az immunválasz gyulladásos és gyulladáscsökkentő szakaszai gyakran egyidejűleg fordulnak elő. A szepszis kezdetén kialakuló halálozásért a szeptikus sokk, míg a későbbi fázisban az immunszupresszió miatti újrafertőződés a felelős.

A szepszis életet veszélyeztető állapot, ezért a tünetek észlelésekor mindenképpen szükséges orvoshoz fordulni.A szepszis hatékony kezelése a gyors felismerésen alapul. Amennyiben a beteg nem fordul mielőbb orvoshoz, a gyógyulási esélyei romlanak, kórházi ápolásra, súlyos esetben intenzív osztályos ellátásra szorul. A diagnózis megállapítása nehéz, mert nincsenek olyan jellegzetes tünetek és speciális vizsgálati eredmények, amelyek csak és kizárólag a szepszisre lennének jellemzőek.

Az orvosok a beteg fizikális vizsgálata során pontozzák az észlelt elváltozásokat, és ezzel párhuzamosan kérnek képalkotó és laboratóriumi vizsgálatokat. Mindezek együttes értékelése szükséges a pontos diagnózis felállításához. A képalkotó vizsgálatoknak a szerepe, a fertőzés helyének kiderítésében van, míg a laboratóriumi tesztek a fertőzés meglétét, a kórokozó azonosítását és a beteg állapotváltozásának nyomon követését teszik lehetővé. A laboratóriumi vizsgálatok elvégzéséhez vérvételre van szükség, de mintát kell venni az infekció feltételezett forrása szerint más testváladékokból is (vizelet, alsólégúti minták, fertőzött folyadékgyülemek, sebek, liquor). A vérmintából a fertőzésre jellemző gyulladásos értékek megemelkednek, magas lesz a fehérvérsejtszám, a C reaktív protein (CRP) és a prokalcitonin (PCT), valamint a szövetek elégtelen vérellátásának következményeként emelkedik a laktát szint is. A PCT egy szepszisre jellemző marker, mely elsőként jelzi, ha a szervezetben baktérium által okozott fertőzés van jelen, A szisztémás fertőzés és szepszis kizárható, ha a PCT<0,2 ng/ml. Szepszis gyanújától számított 2-4 órán belül már mérhető a PCT koncentráció, 24-48 órával később éri el a maximumot és 1-1,5 nap múlva akár 50% -kal is csökkenhet. A PCT mérésével lehet igazolni a szepszis jelenlétét, valamint alkalmazzák az antibiotikum terápia hatásosságának követésére is a kezelés során. A CRP egy máj által termelt fehérje, melynek koncentrációja megemelkedik, ha a szervezetben gyulladás vanjelen. A gyulladás esetén pár órán belül anormál érték tíz, de akár százszorosára is emelkedhet a szintje. A szervezetben jelenlevő fertőzések és gyulladásos folyamatok jelenlétének megállapítására, illetve lefolyásuk nyomon követésére és a kezelés hatékonyságának megítélésére egyaránt alkalmas. A vizsgálat azonban nem specifikus, nem mutatja ki a gyulladás helyét, sem az esetleges kórokozót, így önmagában nem alkalmas egy-egy betegség diagnosztizálására. Ezenkívül az egyes szervek érintettségére vonatkozó paraméterekben is változásokat látunk, pl. a vese alulműködését a kreatinin, a máj érintettségét a megfelelő enzimek, a tüdő gyulladását a vérgáz paramétereinek meghatározásával tudjuk követni. Valamint a véralvadási vizsgálatok is rendkívül fontosak. A vérből és testváladékokból végzett mikrobiológiai vizsgálatok célja a kórokozó direkt kimutatása, és azok antibiotikumokkal szembeni rezisztenciájának vizsgálata. A kórokozó minél gyorsabb azonosításához rendelkezésre állnak még mikrobiológiai gyorstesztek is.

A szepszis kezelése során, amennyiben baktérium okozta minél előbb olyan antibiotikum adása szükséges, amely a legtöbb kórokozó ellen hatásos. Ezt követően, ha sikerül kitenyészteni a fertőzést okozó baktériumot, akkor a kórokozóra specifikus antibiotikumra kell váltani. Az antibiotikum hatásának követésére, a beteg állapotának ellenőrzésére többször történik vérvétel a laboratóriumi vizsgálatok elvégzéséhez. Az ilyenkor alkalmazott széles spektrumú antibiotikumok koncentrációját is gyakran mérjük a laboratóriumban, a biztonságos és hatásos adagolás ellenőrzésére. Ha a szepszist vírus okozza, akkor antivirális szereket adnak a betegnek a kezelés során. Mindezek mellett a beteg állapotának stabilizálásához folyadék terápiát és keringés támogató gyógyszereket alkalmaznak. Súlyosabb állapotú betegek esetében szükség lehet intenzív terápiás ellátásra is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre
Today is the day to build the business of your dreams. Share your mission with the world — and blow your customers away.
FELIRATKOZOM