Depresszió

December 30, 2022

   

             11.02.2021      

   

         

A klinikai depresszió, más nevén az MDD (súlyos depresszív zavar), felnőtt nőket hangsúlyosabban érintő mentális betegség, amely során elveszítik örömüket és motivációikat, szomorúság és levertség vesz rajtuk erőt.

Tünetek

A depresszió tünetei az igen enyhétől a legsúlyosabb formáig előfordulnak, magukban foglalhatják az alábbiakat: szomorúság, csüggedtség érzete, a napi tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése, étvágy és testsúlyváltozás, álmatlanság, fokozott fáradékonyság, koncentráció vagy döntéshozatali nehézségek. Súlyos esetben halál vagy öngyilkossági gondolatok, önutálat, tehetetlenség és reménytelenség érzete.

Kockázati tényezők

A depresszió bárkit érinthet, akár olyan személyt is, aki úgy tűnik, hogy viszonylag ideális körülmények között él.

Kialakulásában számos tényező játszik közre:

biokémiai: Az agyban lévő egyes vegyületek eltérései hozzájárulhatnak a depresszió tüneteinek kialakulásához.

genetikai: A depresszió öröklődik. Például, ha az ikerpár egyik tagja depresszióban szenved, a másiknak 70% esélye van arra, hogy az élete során megbetegedjen.

személyiség: nagyobb a valószínűsége, hogy depressziótól szenvednek az alacsony önértékelésű emberek, akiket könnyen felőröl a stressz vagy akik általában pesszimisták.

környezeti tényezők: Erőszaknak, gondatlanságnak, visszaéléseknek és/vagy szegénységnek kitett egyének gyakrabban szenvednek depresszióban.

Kezelés

A depresszió a mentális betegségek közül a leginkább kezelhető elváltozás közé tartozik. A depresszióban szenvedő emberek nagy része jól reagál a kezelésre. Szinte minden kezelt betegnek enyhülnek a tünetei.

A diagnózis felállítása vagy a kezelés megkezdése előtt az egészségügyi szakembernek alapos diagnosztikai értékelést kell készítenie, beleértve egy részletes anamnézist és esetleg fizikai vizsgálatot. Bizonyos esetekben vérvizsgálatra lehet szükség, az azonos tüneteket produkáló betegségek kizárására. Ilyen elváltozások közé tartoznak endokrin kórokok (például pajzsmirigy alul- vagy túlműködés), illetve vese- és májkárosodások.

Az értékelés célja a konkrét tünetek, kórtörténet és családtörténet, kulturális tényezők és környezeti tényezők azonosítása a diagnózis felállítása és a kezelési terv megtervezése céljából.

Gyógyszeres kezelés: Az agy neurokémiai folyamatai hozzájárulhatnak az egyén depressziójához és befolyásolhatják annak kezelését. Ezért antidepresszánsokat alkalmaznak. Ezek a gyógyszerek nem nyugtatók, nem okoznak függőséget.

Pszichoterápia: A pszichoterápiát vagy „beszédterápiát” néha önmagában alkalmazzák enyhe depresszió kezelésére. Közepes vagy súlyos depresszió esetén a pszichoterápiát gyakran alkalmazzák antidepresszáns gyógyszerek javallata mellett. A kognitív viselkedésterápia (KVT) hatékonynak bizonyult a depresszió kezelésében. A KVT egy olyan terápiás forma, amely a jelenre és a problémamegoldásra összpontosít. A KVT segít a problematikus gondolkodás felismerésében, majd a viselkedés és a gondolkodás megváltoztatásában.

A pszichoterápia lehet egyéni vagy csoportos. Például a családi vagy párterápia segíthet kezelni a szoros kapcsolatokat érintő kérdéseket, valamint a csoportterápia hasonló betegségben szenvedő embereket von be egy foglalkozás keretein belül.

Az elektrokonvulzív terápia (ECT): egy olyan orvosi kezelés, amelyet leggyakrabban súlyos depresszióban vagy bipoláris zavarban szenvedő betegek esetén alkalmaznak, akik nem reagáltak más kezelésekre. Az eljárás közismert néven az elektrosokk terápia. Az ECT során elektródákat helyeznek a halántéktájra és ezek közt elektromos áramot bocsátanak át. A beavatkozás célja, hogy az elektromos árammal helyreállítsák az agy természetes kémiai egyensúlyát.

Számos dolog van, ami segíthet a depresszió tüneteinek csökkentése érdekében. Sokaknál a rendszeres testmozgás hozzájárul a pozitív érzés megteremtéséhez és a hangulat javításához. Emellett fontos a jó minőségű alvás, egészséges étkezés és az alkohol kiiktatása.

A depresszió egy sokakat érintő betegség, mely kezelhető. Megfelelő diagnózissal és kezeléssel a depressziós emberek túlnyomó többsége legyőzi a kórt. A legfontosabb a korai felismerés és a mielőbbi segítségkérés.

Összeállította: Fejér Izabella

     

Iratkozzon fel hírlevelünkre
Today is the day to build the business of your dreams. Share your mission with the world — and blow your customers away.
FELIRATKOZOM