Ólom
Más néven:
Hivatalos név:
Ólom
Másnéven: 25-Hidroxi-D vitamin (Kalcidiol); 1.25 Dihidroxi-D vitamin (Kalcitriol)
012.  A cikk utoljára módosult: 27.10.2017.
Mire való a vizsgálat?

A vérben talált megemelkedett ólomszint alapján következtetni lehet az ólomtartalmú vegyületekkel való tartós érintkezésre.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Az ólommal való érintkezésre a fiatal szervezet a legérzékenyebb, ezért gyanú esetén 1-2 éves korban, általában ólom-szűrés keretében szokták elvégezni a vizsgálatot. Nyilvánvaló veszélyeztetettség esetén további vizsgálatokra lehet szükség 18 hónapostól 6 éves korig. Ha a szülőnek tudomása van valamilyen nehézfémtartalmú szennyezőforrásról (lehet az pl. szennyezett talaj vagy olyan régi építésű lakóház, ahol még ólomcsövek találhatók), feltétlenül konzultáljon a gyermekorvossal, aki általában a helyi egészségügyi intézménnyel (ÁNTSz-szel) felméri, hogy szükség van-e a gyermek(ek) vizsgálatára.

Milyen mintára van szükség?

Felnőttekre is veszélyes lehet a tartós érintkezés az ólomtartalmú anyagokkal (pl. munkavégzés vagy akár hobbi-tevékenység közben), ezért előfordulhat, hogy idősebbeknél is sor kerülhet az ólom meghatározására.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre. EDTA-val (lila-kupakos csőben) vagy heparinnal (zöld-kupakos csőben) alvadásgátolt vér szükséges. Levétel után a vért a csőben azonnal alaposan át kell forgatni (nem összerázni!), hogy az alvadásgátló hatása érvényesüljön. Esetenként kisgyermekeknél az ujjbegyből vett vérminta is alkalmazható a vizsgálathoz.

Áttekintés

Vizsgálati minta

Vizsgálat

Vizsgálat

Gyakori kérdések

Gyakori kérdések

Kapcsolódó oldalak

Laboratóriumi vizsgálatok
No items found.
Állapotok és betegségek
No items found.

Máshol az interneten

No items found.

Felhasznált irodalom

Mutass többet

Kapcsolódó oldalak

On This Site

Tests

Cink-protoporfirin

Screening

Csecsemők szűrése

Gyerekkorúak szűrése

Mutass többet
Kérdése van?
Keressen minket bizalommal.
Kérjük mielőtt kitöltené az űrlapot nézze meg a pánciensek által leggyakrabban feltett kérdéséket hátha megtalálja kérdésére a választ.
Hol található a laboratórium?
Hogy tudok időpontot kérni?
Mennyibe kerül a vizsgálat?
Űrlap mutatása
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.