Más néven
Mg meghatározása
Hivatalos név
Magnézium meghatározása
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 03.03.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A vérben található magnézium koncentrációjának meghatározására, továbbá segítséget nyújthat a kóros kalcium és/vagy kálium szintek okának felderítésében.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha olyan tünetek jelentkeznek (például: gyengeség, szívritmuszavar, émelygés és/vagy hasmenés), amelyeket a magnézium túlságosan magas vagy alacsony szintje okozhat, illetve, ha kóros a kalcium vagy kálium vérkoncentrációja.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérminta szükséges. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

A vérből történő vizsgálat esetén előző estétől éhezésre lehet szükség; kövesse a kapott utasításokat.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A vizsgálat során a vérben jelenlévő magnézium mennyiségét mérjük. Rendesen, a szervezet magnéziumtartalmának csak csekély töredéke (hozzávetőleg 1%-a) található a vérben.

A magnézium az emberi szervezet minden sejtjében fellelhető ásványi anyag. Elengedhetetlen az energiatermelő folyamatokhoz, izomösszehúzódáshoz, idegi működéshez, és az erős csontozat fenntartásához. A szervezet magnéziumtartalmának nagyjából fele a csontok felépítésében vesz részt, ahol kalciummal és foszforral alkot vegyületet.

Kis mennyiségű magnéziumot az élelmiszerek széles köre tartalmaz, nagyobb mennyiség a zöldségek levelében, (például spenótban), a hüvelyesekben, burgonyában, és a halfélékben van. A szervezet a vér, a sejtek és a csontok magnézium tartalmát állandó szinten tartja, a bélből történő felszívódás valamint a vesén keresztüli visszatartás/kiválasztás szabályozása által.

Hogyan történik a mintavétel?
A vérmintát a kar egyik gyűjtőerébe (vénájába) bevezetett tű segítségével nyerik.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
Kóros magnézium szinteket legygyakrabban a vese károsodott vagy túlzott magnézium-kiválasztásával, illeve a bélrendszer károsodott magnézium-felszívódásával járó betegségekben tapasztalhatunk. A magnézium szintet ellenőrizhetik vesebetegség esetén, és/vagy nem megfelelően kezelt cukorbetegség súlyosságának felmérésekor, és segíthet a gastrointestinalis betegségek diagnózisában is.

Mivel a tartósan alacsony magnézium szint idővel alacsony kalcium és kálium szint kialakulásához vezethet, ezért a kalcium, kálium illetve a foszfát szint és/vagy a parathormon (a mellékpajzsmirigy által termelt, kalcium anyagcsere szabályozásában résztvevő hormon) rendellenességei esetén a magnézium szint mérése segíthet a probléma felderítésében.

A magnézium koncentráció gyakori mérésére sor kerülhet tablettás vagy intravénás (érpályába juttatott)  magnéziumpótlásra adott válasz megfigyelésekor, de jól használható kalcium és foszfát szint méréssel kiegészítve a kalciumpótlás követésére.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot? 
A magnézium koncentráció mérése felmerül tartósan alacsony kalcium és kálium szintek kimutatását követően. Rendelhetik még magnéziumhiányra utaló tünetek, például izomgyengeség, izomrángás, izomgörcs, zavartság, szívritmuszavar és görcsroham esetén is.

Annak ellenére, hogy az átlagos étrend mellett kialakuló magnéziumhiány ritka, felszívódási zavarok, helytelen táplálkozás, hasmenés és alkoholizmus kivizsgálásának részeként sor kerülhet a magnézium szint meghatározására is. A vese magnéziumkiválasztását fokozó gyógyszerek szedése esetén is kérhetik a magnézium mérését. Magnézium és/vagy kalcium pótlás során nagyon valószínű, hogy a magnézium vérszintjét  a kezelés hatékonyságának  megítélése érdekében időszakosan ellenőrzik.

Vesebetegség és nem megfelelően kezelt cukorbetegség esetén szintén kérhetik a magnézium szint mérését, hogy segítségével figyelemmel kísérjék a veseműködést, és, hogy megbizonyosodjanak afelől, hogy a vese nem választ ki vagy tart vissza túlságosan sok magnéziumot.

Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referencia érték számos tényezőtől függ, (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referencia tartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referencia tartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon.

Alacsony magnézium vérszintet (hypomagnesaemia) az alábbiak eredményeként jöhet létre: 1) elégtelen mennyiségű magnézium az étrendben; 2) nem megfelelő magnézium felszívódás a bélből; 3) túlzott magnéziumkiválasztás a veséken keresztül. Hiányállapotot okozhat:

 • Elégtelen bevitel (idősek, hiányosan táplálkozók, alkoholisták körében gyakoribb) 
 • Emésztőrendszeri betegségek (például Crohn betegség)
 • Nem (megfelelően) kezelt cukorbetegség 
 • Hypoparathyreoidismus (alulműködő mellékpajzsmirigy)
 • Hosszan tartó vízhajtókezelés 
 • Elhúzódó hasmenés 
 • Műtét utáni állapot 
 • Súlyos égés 
 • Terhességi toxaemia

Étrendi forrás csak ritkán eredményez emelkedett magnézium szintet, ez általában kiválasztási zavar vagy túlzott pótlás következtében alakul ki. Emelkedett szintet láthatunk:

 • Veseelégtelenségben
 • Hyperparathyreoidismus esetén(túlműködő mellékpajzsmirigy)
 • Hypothyreoidismus esetén (alulműködő pajzsmirigy)
 • Kiszáradásban 
 • Diabéteszes acidózisban
 • Addison kórban 
 • Magnéziumtartalmú savkötők vagy hashajtók használatakor

Mit kell még tudnom?
Mivel a magnézium elektrolit, ezért meghatározására a többi elektrolittal (például nátrium, kálium, klorid, kalcium, és foszfát) együtt, az elektrolit egyensúly vizsgálatakor kerülhet sor. Nem ritkán az alacsony magnézium koncentráció mellett a kálium szint is alacsony.

A magnézium vérszintje a terhesség második és harmadik trimeszterében rendesen is alacsony lehet.

Gyakori kérdések

1. Miért mérik a magnézium szintet is a kalcium és foszfát koncentráció ellenőrzésekor?
A kalcium szintjének szabályozására kihat a magnézium is. (A szabályozást egyébként a parathormon (a mellékpajzsmirigy által termelt hormon) és a D vitamin a foszfátokkal együtt végzi.) Tapasztalat, hogy az alacsony magnézium szint megnehezíti az alacsony kalcium normalizálódását.

Máshol az interneten

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
E-mail címe