Gyógyszerszint-monitorozás
Más néven:
Hivatalos név:
Gyógyszerszint-monitorozás
Másnéven: 25-Hidroxi-D vitamin (Kalcidiol); 1.25 Dihidroxi-D vitamin (Kalcitriol)
012.  A cikk utoljára módosult: 27.10.2017.
Mire való a vizsgálat?

A gyógyszeres kezelések során a cél a gyógyszerek hatásos, de még nem káros koncentrációjának az állandó szinten tartása a szervezetben. Azt, hogy ezt a célt sikerül-e elérni, a gyógyszerkoncentráció gyakori mérésével ellenőrzik.Azokat a gyógyszerszinteket szükséges monitorozni, amelyek terápiás tartománya viszonylag szűk, azaz a hatásos koncentráció nincs messze a mellékhatásokat, esetleg mérgezést okozó koncentrációtól. Az állandó gyógyszerszint fenntartása nem egyszerű feladat, és nem érhető el azzal, hogy a páciens állandó dózisban szedi a gyógyszert. Ennek egyik oka az egyéni variabilitás: Az egyes emberek szervezete eltérő módon veszi fel, metabolizálja és üríti ki a gyógyszereket. Nagyban közrejátszanak ebben a kor, a genetikai tulajdonságok, az egészségi állapot, más gyógyszerek interferáló hatása, stb. A külső és belső körülmények időről-időre, napról-napra változhatnak.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Nem minden gyógyszerelést kell monitorozni. A gyógyszerek többségének terápiás tartománya kellően széles ahhoz, hogy a gyógyszerelést hosszabb ideig folytassák gyógyszerszint kontrollálása nélkül, és csak a kezelés végén ellenőrizzék a hatást. Tipikus példa erre a magasvérnyomás kezelése vagy az antibiotikumok nagy többségének alkalmazása: Ha a gyógyszerelés hatására a vérnyomás csökken, az antibiotikum hatására megszűnik az infekció, a kezelés hatásos volt.

Milyen mintára van szükség?

Sok gyógyszert egész életen át kell szedni, és ennek megfelelően a vérszintjüket egész életen át kell ellenőrizni. A gyógyszert akkor is szedni kell, ha a páciens egészségi állapotában változás következik be, pl. terhesség, időszakos betegségek, érzelmi vagy fizikai stresszhelyzetek, fertőzéses megbetegedések, műtétek, balesetek, stb. Előfordulhat, hogy a páciens egy másik betegség miatt újabb egész életre szóló gyógyszerelésre szorul, amely befolyásolhatja a korábbi gyógyszer hatását. A leggyakoribb ilyen betegségek a szív-érrendszer, a vese, a pajzsmirigy, és a máj megbetegedései, valamint a HIV/AIDS.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

A gyógyszerszint-monitorozásnak követnie kell a páciens állapotában beállt változásokat és alkalmazkodni kell hozzá. A monitorozással kitűnik, ha a páciens nem működik együtt az orvossal a betegség gyógyításában, nem szedi, vagy nem az előírás szerint szedi a gyógyszereket. Ki lehet mutatni az esetleges gyógyszer-kölcsönhatásokat is, amelyek az adott dózis mellett a hatékony koncentrációt emelik vagy csökkentik, és a monitorozás segít újra beállítani az aktuális állapotnak megfelelő gyógyszerszintet. Más laboratóriumi vizsgálatokat is alkalmazva (pl. a karbamid, kreatinin, vagy a máj-panel tesztjei) a monitorozás lehetőséget nyújt a gyógyszerek átalakításában és eliminálásában fontos vese- és/vagy májfunkció rendellenességeinek kimutatására is.

Áttekintés

No items found.

Vizsgálat

No items found.

Gyakori kérdések

No items found.

Kapcsolódó oldalak

Laboratóriumi vizsgálatok
No items found.
Állapotok és betegségek
No items found.

Máshol az interneten

No items found.

Felhasznált irodalom

Mutass többet

Kapcsolódó oldalak

On This Site

Tests

Karbamid

Kreatinin

Digoxin

Vancomycin gyógyszerszint

Ciklosporin

Lítium

Mutass többet
Kérdése van?
Keressen minket bizalommal.
Kérjük mielőtt kitöltené az űrlapot nézze meg a pánciensek által leggyakrabban feltett kérdéséket hátha megtalálja kérdésére a választ.
Hol található a laboratórium?
Hogy tudok időpontot kérni?
Mennyibe kerül a vizsgálat?
Űrlap mutatása
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.