A petefészekrák korai felismerése CA 125 sorozatméréssel

December 30, 2022

16.10.2017

A petefészekrák korai felismerése CA 125 sorozatméréssel

A daganatok időben való felismerésében fontos szerepet játszanak a szűrőprogramok. Szűrésre olyan teszt lenne ideális, ami nagyon érzékeny és specifikus a tumorra, ugyanakkor a legkevésbé invazív. Erre a célra a legalkalmasabbnak tűnő jelöltek lennének a tumor markerek. Azonban sok tumor marker nem eléggé specifikus, mert az adott daganaton kívül más tumorok esetében is emelkedik a szintje és nem eléggé érzékeny (szenzitív), mert a rosszindulatú elváltozások mellett jóindulatú megbetegedéseknél is nő az értéke. Ezért kulcsfontosságú annak a határértéknek a megállapítása, ami elkülöníti az egészségesek értékeit a betegekétől.

A nőknél előforduló daganatos megbetegedések sorában az 5. helyen áll a petefészekrák. A petefészekrák korai tünetei gyakran hiányoznak vagy nem jellegzetesek, emiatt a daganat sokszor későn kerül felismerésre. A petefészekrák döntően az 50 év feletti nők betegsége és az életkor előrehaladtával nő az előfordulás gyakorisága. Ritkábban, de előfordul fiatal felnőtteknél is.

Mostanáig az általános jellegű szűrést egyik szakmai szervezet sem javasolta, mivel az erre a célra leginkább használt tumor marker, a szérum tumor antigén 125 (cancer antigén 125 = CA 125) a petefészekrákos betegeknél viszonylag késői stádiumban emelkedik meg, ugyanakkor olyan nem daganatos állapotokban is magasabb értéket mutathat, mint a kismedencei gyulladások és az endometriózis.

Az elmúlt években több tanulmány is foglakozott azzal, hogy a CA 125-t hogyan lehetne hatékonyabban felhasználni a petefészekrák szűrésére. 1,2,3 A témában legutóbb 2015 májusában a Journal of Clinical Oncology című szakmai folyóiratban jelent meg egy közlemény.4 A vizsgálatokat 2001 és 2012 között végezték és 46237, 50 év feletti nőt vontak be a tanulmányba. Minden résztvevőnél meghatározták a CA 125 szintet évente legalább egyszer, általában több mint 3 éven keresztül.

Az eredményeket a petefészekrák rizikó algoritmus (ROCA = Risk of Ovarian Cancer Algorithm) alapján értékelték. Az algoritmus a résztvevő nők életkorán kívül a CA 125 értékek változását vagy változatlanságát vette figyelembe:

Azokat a nőket, akiknél a CA 125 értéke szignifikánsan (jelentősen) emelkedett a saját előző alapértékéhez képest, a fokozott kockázatú csoportba sorolták és 6 hét múlva megismételték a CA 125 tesztet, valamint végeztek náluk hüvelyi ultrahang vizsgálatot is.

Akiknél a CA 125 érték emelkedett, de nem volt jelentős az emelkedés, a közepes kockázatú csoportba sorolták és a CA 125 vizsgálatot 12 hét múlva ismételték meg náluk, majd a kapott eredmény alapján újra értékelték a kockázat besorolást. Azoknál, akik a közepes kockázatú csoportban maradtak 3 évig, kiegészítésként végeztek hüvelyi ultrahang vizsgálatot is.

Azok, akiknél a CA 125 érték nem változott, a normál kockázatú csoportba kerültek és évente megismételték náluk a tesztet.

Valamennyi nő, akinél az ultrahang eltérést mutatott, részletes kivizsgáláson esett át és megfelelő kezelésben részesült.

Az eddig ismert legnagyobb petefészekrák szűrési tanulmány bebizonyította, hogy a sorozat tumor marker (CA 125) méréssel kétszer annyi petefészekrákos esetet (86,4%) lehetett kiszűrni, mint a hagyományos határérték módszerrel (41,3%), ahol csak a 35 U/mL-nél magasabb CA 125 szint esetén gondoltak daganat előfordulására. De ha csökkentették a határértékeket (30 U/mL-ra vagy 22 U/mL-ra) akkor is kevesebb beteget (48,4%-t illetve 66,5%-t) tudtak kimutatni a sorozatméréshez képest. Ugyanakkor a fent részletezett petefészekrák rizikó algoritmus használatával a nem daganatos páciensek 99,8%-nál bizonyítani lehetett, hogy nem kell tartani petefészekráktól.

A petefészekrák rizikó algoritmus (ROCA) használatával úgy tudták növelni a szűrés érzékenységét, hogy a CA 125 sorozatmérések értékelését betegenként, egyedileg végezték. Ezzel magyarázható, hogy két korábbi tanulmányban5,6 (ahol fix határértékeket használtak a CA 125 tesztnél) a petefészekrákos esetek csak 67%-t illetve 77%-t tudták kiszűrni, míg a ROCA módszerrel ez 86,4% volt.

Prof. Usha Menon, a tanulmány vezetője szerint ezek az eredmények nagyon bíztatóak, annak ellenére, hogy nincs olyan módszer, ami javítani tudná a daganatok korai kimutatását. A mostani adatok azt mutatják, hogy az egyedi CA 125 profilra alapozott korai szűrési stratégia jelentősen (szignifikánsan) javítani tudta a daganat felfedezését az eddig ismert szűrési módszerekhez képest.

Az újfajta szűrés petefészekrákok halálozására gyakorolt hatásának közlését a szerzők 2015 végére ígérik, amikor a felmérés után követése befejeződik.

Szerző: dr. Szakony Szilvia

Irodalom

1. Pinsky PF et al: Potential effect of the risk of ovarian cancer algorithm (ROCA) ont he mortality outcome of the Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian (PLCO) trial. Int J Cancer 132:2127-2133, 2013

2. Drescher CW et al: Longitudinal screening algorithm that incorporates change over time in CA 125 levels identifies ovarian cancer earlier than a single-threshold rule. J Clin Oncol 31: 387-392, 2013

3. Buys SS et al: Effect of screening on ovarian cancer mortality: The Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian (PLCO) Cancer Screening Randomized Controlled Trial. JAMA 305: 2295-2303, 2011

4. Menon U et al: Risk algorithm using serial biomaker measurements doubles the number of screen-detected cancers compared with a sinle-threshold rule int he United Kingdom Collaborative Trial of Ovarian Cancer Screening. J Clin Oncol 33: 2062-2071, 2015

5. Partridge E et al: Results from rounds of ovarian cancer screening in a randomized trial. Obstet Gynecol 113: 775-782, 2009

6. Kobayashi H et al: A randomized study of screening for ovarian cancer: A multicenter study in Japan. Int J Gynecol Cancer 18: 414-420, 2008

Iratkozzon fel hírlevelünkre
Today is the day to build the business of your dreams. Share your mission with the world — and blow your customers away.
FELIRATKOZOM