Nem olyan kellemetlen

December 30, 2022

A vizsgálattal járó fájdalom, kellemetlenség és izgalom leküzdése

Nem volt most olyan kellemetlen, ugye?
Sok vizsgálat, amelyet az orvos kér, ma már könnyebben és kényelmesebben elvégezhető mint régen.
A prosztatarák szűrésekor például egy egyszeri vérvizsgálatot gyakran előnyben részesítenek a digitális rectalis vizsgálattal (ujjal történő tapintással) szemben. Vagy pl. sok ember szed kumarin származékot, amelynek hatását ma már ellenőrizni lehet egy ujjbegyből történő vérvételt követő meghatározással, de a vérsejtszámot is meg lehet határozni egy ujjbegyből történő vérvétellel.
A mintagyűjtési eszközök egyes típusainak fejlesztésekor is a páciens kényelmét tartják szem előtt. Gyermekeknél, vagy sok felnőttnél is, akiknek vékony, heges vagy nehezen tapintható vénájuk van, jól használhatók pl. az úgynevezett a szárnyas tűk.

A vizsgálatok mindig a páciens egészsége érdekében történnek. Sokat segít a problémák megoldásában, ha a páciens együttműködik az egészségügyi szakemberekkel. Ha időben közli orvosával vagy a laboratórium dolgozójával aggodalmait, elvárásait, a nehézségek könnyebben leküzdhetők.
Könnyebb elviselni a mintavétellel kapcsolatos beavatkozásokat, ha a páciens tisztában van azzal, hogy mi fog történni. Erre vonatkozóan ne féljen részletes felvilágosítást kérni kezelőorvosától. A páciens és az egészségügyi dolgozó együttes felkészültsége esetén lehet csak elérni, hogy a mintavétel a legkisebb kényelmetlenséggel történjen!
Segít leküzdeni a félelem és a kellemetlen érzés leküzdésében, ha a páciens tudatosan alkalmazza az egyszerű lazító, a fájdalmat csökkentő eljárásokat. A tapasztalat is sokat segít: Aki már többször átesett vérvételen, gyakran elismeri, hogy nem is volt olyan kellemetlen!


Iratkozzon fel hírlevelünkre
Today is the day to build the business of your dreams. Share your mission with the world — and blow your customers away.
FELIRATKOZOM