A nagy dózisú biotin szedése befolyásolhat egyes laboratóriumi eredményeket

December 30, 2022

   

             29.05.2018      

   

         

Ha Ön multivitamint szed, az nagy valószínűséggel tartalmaz biotint, más néven B7 vitamint. Az EU által javasolt biotin bevitele napi 50 μg, és a már említett vitamin-készítmények általában ezt a biztonságos mennyiséget tartalmazzák. Azonban jóval magasabb szintek fordulnak elő a széles körben elterjedt táplálék kiegészítőkben, amelyeket a haj, a bőr és a körmök regenerálására ajánlanak. Ezek a tabletták akár 10 mg (10000 μg) biotint is tartalmazhatnak, ami a javasolt napi bevitel 200-szorosa. Ez a nagy dózisú biotin hatással lehet néhány laboratóriumi vizsgálati eredményre.

Milyen teszteket befolyásolhat a biotin?

A laboratóriumok többféle technikát alkalmaznak a különböző vizsgálatok meghatározásakor. A véráramban nagyon kis mennyiségben található anyagokat (pl. hormonok, egyes fehérjék) úgynevezett immunkémiai módszerekkel (immunoassay) vizsgálják. Az immunkémiai módszerek között van olyan, ahol a keresett anyagot biotin-streptavidint tartalmazó reagenssel mutatják ki. Ezért az ilyen típusú teszteket zavarhatja a vérben nagy mennyiségben jelen lévő biotin.

Egy nemrégiben készült tanulmány a biotin és metabolikus bomlástermékeinek hatását vizsgálta. Dr. Danni Li és munkatársai (JAMA. 2017 Sep 26; 318(12): 1150–1160) hat egészséges önkéntes vérmintáját tesztelték, biotin szedés előtt, valamint miután 10 mg biotint szedtek naponta, hét napon át. 37 vizsgálatot ellenőriztek, amelyből 23 tesztnél biotin-streptavidin volt a reagensben, 14 vizsgálatnál pedig nem tartalmazott biotint a reagens, ezeket használták kontrollként. A 14 vizsgálat esetében nem találtak interferenciát, vagyis a nagy dózisú biotin szedése nem befolyásolta az eredményeket. A 23 biotin-streptavidin alapú tesztből 9-nél kimutatták, hogy a nagy dózisú biotin szedése fals eredményt okozott.

A biotin magas szintje befolyásolhatja a következő állapotok diagnosztizálására használt vizsgálatokat, fals magas vagy fals alacsony eredményt produkálva:

• Pajzsmirigy betegség (pl. TSH, T3, fT3, T4, fT4)
• Szívbetegség (pl. NT-proBNP)
• Vérszegénység (pl. ferritin)
• Daganatok (pl. PSA)
• Egyéb hormonális betegségek (pl. prolaktin, PTH, D vitamin)

Mivel a laboratóriumi szakemberek vagy a kezelőorvos számára az álpozitív vagy álnegatív eredmények nem különíthetőek el egyértelműen a valódi eredményektől, ezért azok téves diagnózis felállításához vagy nem megfelelő kezeléshez vezethetnek.

Hogyan kerülhető el a félrevezető laboratóriumi eredmény?

Ellenőrizze az Ön által szedett étrend kiegészítőket, hogy megtudja, mennyi biotint tartalmaznak. Ha az ajánlott napi adag többszörösét szedi, beszéljen kezelőorvosával vagy laboratóriumi szakemberrel arról, hogy a laboratóriumi vizsgálatok előtt mit kell tennie.
A legtöbb vízben oldódó vitamin (ilyen a biotin is)  24-48 órán belül kiürül a szervezetből, de ez a szedett adagtól függően hosszabb ideig is eltarthat.

2017 novemberében az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (Food and Drug Administration, FDA) közleményt adott ki a biotin-tartalmú étrend kiegészítőkkel kapcsolatban, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy a biotin befolyásolhat egyes laboratóriumi vizsgálati eredményeket, és ennek következményeként nem a megfelelő diagnózis felállítására vagy terápia alkalmazására kerülhet sor. Hangsúlyozni kell azonban, hogy a biotin nem befolyásolja az összes laboratóriumi vizsgálati eredményt.

Ha Ön nagy dózisú biotint szed, akkor javasoljuk, hogy ezt mindenképpen közölje kezelőorvosával és a laboratóriumi szakemberekkel, hogy megtehessék a megfelelő intézkedéseket, amelyekkel elkerülhetőek a téves vizsgálati eredmények.


dr. Szakony Szilvia

     

Iratkozzon fel hírlevelünkre
Today is the day to build the business of your dreams. Share your mission with the world — and blow your customers away.
FELIRATKOZOM