Liquid biopsy

December 30, 2022

16.10.2017

A Medscape nevű internetes honlapon decemberben a következő cikk jelent meg: Liquid Biopsy at Cancer Progression: This is the Future (Dec 12, 2016).

Társaságunk egyik utolsó főtitkárától, néhai Falkay György professzor úrtól hallottam egy beszélgetésben: nehéz megmondani, mikor kell az oktatásba bevinni egy újdonságot, egy új (de még nem biztosan hasznos) felfedezést.

Azt gondolom, annak, hogy beszéljünk erről: Liquid Biopsy – mindenképpen itt az ideje.

Mit is takar a fogalom? Hogyan is jutottunk idáig?

Liquid = folyadék, biopsy = mintavétel (görög: bios = élet, opsy = megjelenés).

Mindeddig további – főként mikroszkópos – vizsgálatok céljára akár sejteket, akár szöveteket csak a biopsziának nevezett eljárással lehetett nyerni. Ez sebészi beavatkozást jelent, akár kisebb, akár nagyobb méretű anyagról van szó. Ebben, a mintavétel módjában zajlik egy jelentős változás úgy, hogy egyre könnyebbé válik a mi szakmánk „alapanyagának”, a vérnek, az abban található elemeknek – főként nukleinsav szintű – vizsgálata.

A történet a 90-es években kezdődött, ma pedig már egy Google-keresés során a „liquid biopsy” kifejezésre a találatok száma: 620.000.

Lo és munkatársai az Oxfordi Egyetemen kimutatták, hogy az anyai vérben magzati DNS fragmentumok találhatók. Ma már a legmodernebb Down-szindróma szűrés a mindennapi gyakorlatban ezt a módszert használja.

Megfelelő módszerrel a minden szervünket, szövetünket érintő apoptosis ( programozott sejthalál) során a keringésbe jutó keringő daganatsejtek, keringő DNS és RNS részletek, extracellularis micro-vesiculák, exosomák nyerhetők és elemezhetők. A felhasználási lehetőségeknek nincs határa: Hepatitis B fertőzött, cirrhoticus betegekben a kezdődő májrák, a kínai férfiaknál az átlagosnál sokkal gyakoribb nasopharyngealis carcinoma minél koraibb felismerése (ezen két témában nagy tanulmányok zajlanak); a daganatos betegek kezelésének hatásosságának követése; a daganatnak, annak áttéteinek az idő folyamán történő változásainak (kezelések hatástalanságának lehetséges oka) felismerése; és még sorolhatnánk.

2016. június 1-én a Food and Drug Administration (az USA ilyen jellegű engedélyező hatósága) jóváhagyta az első, liquid biopsziát használó tesztet: nem kissejtes tüdőrákos, erlotinib (Tarceva) célzott kezelésben részesülő betegek EGFR mutációjának vizsgálata.

Az évek-évtizedek alatt a vérből meghatározható elemek egyre kisebb méretűvé váltak, lehetővé téve ezzel a diagnózisok egyre koraibb felállítását, ezzel a kezelések minél előbbi megkezdését, végeredményben a nagyobb esélyt a gyógyulásra. Azt gondolom, az első mondatban hivatkozott írás állítása igaz: EZ A JÖVŐ!

  • Lo, Y. M., et al. (1998). "Quantitative analysis of fetal DNA in maternal plasma and serum: implications for noninvasive prenatal diagnosis". American Journal of Human Genetics. 62 (4): 768-775.
  • Lo, Y. M., et al. (1999). "Rapid clearance of fetal DNA from maternal plasma". American Journal of Human Genetics 64 (1): 218-224.
  • liquid-biopsy.gene-quantification.info

Iratkozzon fel hírlevelünkre
Today is the day to build the business of your dreams. Share your mission with the world — and blow your customers away.
FELIRATKOZOM