Ismerjük meg a vizsgálatokat

December 30, 2022

A vizsgálattal járó fájdalom, kényelmetlenség, izgalom leküzdése

Ismerjük meg a vizsgálatokat
Ha orvosunk valamilyen vizsgálatot kér, jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy mi a célja a vizsgálatnak, hogyan történik a vizsgálat, és mit vár az orvos az eredményektől. Néhány az orvosnak feltett egyszerű kérdéssel mindez tisztázható, például:

  • Miért van szükség a vizsgálatra? Hogyan befolyásolja majd a kezelést a kapott eredmény?
  • Mit kell tudni illetve tenni a mintavételhez? Mit kell magammal vinni?
  • Milyen eredmények várhatók? Milyen tényezők befolyásolják az eredményt? Éhgyomorra kell mennem?
  • Hova és mikor kell menni a mintavételre?
  • Hogyan történik a mintavétel? Mit kell tenni a mintavétel után?
  • Mennyire fog fájni a mintavétel? Milyen kellemetlenségre kell számítani? Mit kell tennem, ha rosszul érzem magam a vérvételkor vagy utána? Van.e valamilyen veszélye a mintavételnek?
  • Mennyi ideig tart a folyamat? Hogyan és mikor értesülök az eredményről?
  • Mi várható az eredmények ismeretében?

A kezelőorvos a legalkalmasabb személy a válaszok megadására. Akkor is bátran kérdezzünk, ha úgy érezzük, a kérdésekre adott válaszok nem kielégítők, mert a páciens speciális állapotát az orvos látja legpontosabban.

Előfordul, hogy valamilyen általános kérdésről elfelejtkezünk, ekkor legcélszerűbb a laboratóriumot megkérdezni. Tudnunk kell azonban, hogy a vizsgálatot végző asszisztensek pontos tájékoztatást tudnak adni egyes kérdésekről (pl. a vérvétel menete), de nem várhatunk tőlük olyan kérdésekre választ mint pl. miért kérte az orvos pontosan azokat a vizsgálatokat, vagy az eredmény hogyan fogja befolyásolni a kezelést. A vérvétel során is van lehetőség a kérdezésre, (a tapasztalatok során a páciensek nagy része ezt ki is használja). A szakembereket érdemes megkérdezni akkor is, ha további megbízható forrást keresünk betegségünk megismeréséhez.

Iratkozzon fel hírlevelünkre
Today is the day to build the business of your dreams. Share your mission with the world — and blow your customers away.
FELIRATKOZOM