Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon

December 30, 2022

Bevezetés
Ami a legtöbb ember számára egyszerű orvosi rutinvizsgálatnak tűnik, az az időseknek, akiknek egészsége jóval labilisabb, sokkal nagyobb kihívást jelenthet. Az alábbiakban felsorolunk néhány okot, miért szorulhatnak külön segítségre az idős betegek.

Kapcsolódó cikkeket és hasznos tanácsokat talál a következő oldalakon: A vizsgálattal járó fájdalom, kellemetlenség és izgalom leküzdése; Általános vizsgálatok; Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon.

– Nagyobb a valószínűsége, hogy az idős beteg látás-, illetve hallásproblémákkal küszködik, vagy hogy más, kognitív képességeit befolyásoló problémái vannak. Ez megnehezíti számára az instrukciók követését, s nem biztos, hogy pontosan megérti, mit is kell tennie a mintavételhez.
– Az időseknek több gondot okoz az egyensúly megtartása és a mozgás; emiatt bizonyos minták vétele nehézkessé, sőt, akár veszélyessé is válhat.
– A vérvétel is körülményesebb, mivel időskorban a bőr elvékonyodik, a bőr alatti szövet keménysége megváltozik, a vénák sérülékenyebbek s a szúrás nyomán könnyebben beszakadnak. Ezért aztán előfordulhat, hogy az idős beteg bizonyos nővérekben, ápolókban jobban megbízik, mert úgy érzi, kíméletesebben bánnak vele. – Időskori emlékezetvesztésben szenvedő betegek számára egy egyszerű mintavétel is traumatikus élmény lehet, s szélsőséges reakciókat válthat ki. Ilyen esetekben még alaposabban kell mérlegelni, valóban feltétlenül szükség van-e a mintára.
– A fizikai és érzelmi buktatók mellett esetleges pénzügyi nehézségekkel is számolni kell; ezek gyakran arra kényszerítik az idős beteget, hogy lemondjon olyan vizsgálatokról, amelyek egyébként jelentősen hozzájárulhatnának egészségének és életminőségének javításához.
Ha ismer olyan személyt, akinek a vizsgálat nehézséget jelent, beszéljen a kezelőorvossal. Mindig kérdezzen rá, hogy miért van szükség a vizsgálatra, s hogy a vizsgálat eredménye hogyan érinti a kezelést. Győződjön meg róla, hogy a vizsgálat nyomán valóban elegendő információhoz jutnak az orvosi döntéshozatalhoz. A következőkben néhány hasznos tanácsot olvashatnak, hogyan segíthetik át az idős beteget a mintavételek során esetlegesen felmerülő problémákon.

Eljutni a rendelőig
Maga a közlekedés is jelentős problémát jelenthet az idős beteg számára. Rendszerint kénytelen valakit megkérni, hogy autóval vigye el a rendelőig. Ilyen esetekben a sofőrre háruló stressz jelentősen csökkenthető néhány apró fogással.
Tervezzen előre – Ha a vizsgálat kedvéért ismeretlen környékre kell mennie, tájékozódjon előre, hogyan jut el úti céljához, és hogy ott meddig lehet kocsival behajtani, illetve hol és mennyit kell sétálni. Nagyobb épületkomplexumok esetén próbálja meg kideríteni, melyik bejáraton keresztül jut el az idős beteg legkönnyebben a rendelőig, illetve laboratóriumig. Azt sem árt megérdeklődni, mikor vannak a legtöbben, és olyankorra tervezni a rendelői látogatást, amikor kevesebbet kell várni.
Otthoni vizsgálat – Ha a beteg nem vezet, és nincs senki, akit megkérhetne, hogy autóval elvigye (akár őt magát, akár a mintát), kérdezzen utána, nem lehetséges-e a vizsgálatot, illetve a mintavételt a beteg otthonában is elvégezni.

Baleset-megelőzés
Az eleséses balesetek különösen 65 év feletti betegek esetében veszélyesek; s az ilyen balesetek egyik leggyakoribb helyszíne a toalett. Vizelet- vagy székletminta vételénél ügyeljen a balesetveszélyre, különösen olyan betegeknél, akiknek gondot jelent a mozgás vagy akiknek gyenge a látása. Gyakran előfordul, hogy a segítő olyannyira a mintavétellel van elfoglalva, hogy nem veszi észre a balesetveszélyes helyzeteket, melyeket a helyszín alapos felmérésével és egy kis előkészülettel el lehetne kerülni.
Akadály eltávolítása – Távolítsa el az útból a felgyűrődött szőnyegeket és egyéb akadályokat, amelyekben a beteg könnyen megbotlik.
Elcsúszás megelőzése – Legyen különösen óvatos, ha a padló csúszós, nedves.
Elesés megelőzése – A kapaszkodók, korlátok használata jelentősen csökkenti a sérülés lehetőségét.

Segítségnyújtás
Az idős betegnek gyakran van szüksége segítségre, vagy akárcsak valaki megnyugtató jelenlétére a mintavételnél. A reumás betegek, a merev ízületekkel vagy egyéb mozgásszervi gonddal küszködők számára nehézséget jelenthet a vizelet- vagy székletminta vétele segítség nélkül. Az időskori emlékezetvesztésben szenvedőknél előfordulhat, hogy a beteg képtelen követni az instrukciókat, vagy hogy feldúlttá válik, amikor valaki segíteni akar a vizeletminta vételében. A gyengén látó vagy remegő kezű betegnek gondot jelenthet a szükséges eszközök használata; például megtartani a vizeletmintát felfogó pohárkát, vagy leolvasni a vércukorszintet jelző monitort.
Íme néhány hasznos ötlet, hogyan könnyíthetjük meg a mintavételt hasonló esetekben.
Instrukciók – Előfordulhat, hogy az idős beteg nem hallja a szóbeli instrukciókat, nem tudja követni az írásbelieket, vagy akár elfelejti, mikorra rendelték be, illetve hogy miért történik a mintavétel. Halláskárosult beteg esetében ellenőrizze a hallókészüléket, hogy működőképes-e. Mindig kérjen nagy betűmérettel nyomtatott, tömör, írásos instrukciókat is. Amikor elmondja a betegnek a tennivalókat, lassan, lépésenként haladjon, és beszéljen hozzá megnyugtató hangon; mielőtt hozzákezdene, próbálja minimálisra csökkenteni a figyelemelterelő zajokat és nyugodt környezetet kialakítani. Kétségbeesett vagy zavart beteg megnyugtatására halk zene lehet a legalkalmasabb.
Speciális eszközök – Egyes mintavételek sokkal egyszerűbben végezhetőek speciális eszközök igénybevételével. Jóval könnyebb például a vizeletmintát egy WC-kagylóba helyezett tárolóedényben felfogni, mint egy kézben tartandó pohárkában vagy üvegben. Csökkent látású cukorbeteg számára jóval egyszerűbbé válhat saját vércukorszintjének követése a monitoron egy nagyító és egy apró lámpa segítségével. Gyakran elég csak más típusú tűt használni, hogy könnyebbé, kevésbé fájdalmassá és így kevésbé ijesztővé váljon a mintavétel.
Fizetett segítő – Előfordulhat, hogy a bentlakásos otthonokban nem feltétlenül állnak az idős betegek rendelkezésére képzett nővérek, akik segíthetnének a vizsgálatban és a mintavételben. Ilyen esetekben érdemes fizetett segítőt fogadni, aki egy kisebb összeg ellenében segít a betegnek.
Intim helyzetek – Egyik fél számára sem kellemes, amikor valaki segítségre szorul a vizelet- vagy székletminta vételénél. A segítségre szoruló fél zavarban van, a segítséget nyújtó fél számára pedig a szagok és a beteg utáni takarítás lehet kellemetlen. A beteg számára az adott helyzetben maximálisan lehetséges mértékben, a balesetbiztonság veszélyeztetése nélkül próbáljuk biztosítani az intim szféra megtartását.
Együttérzés – A mintavételnél történő segítségnyújtás a kedvesség és a szeretet megnyilvánulása. Ha azt tapasztalja, hogy a beteggel nem megfelelően bánnak, gondoskodjon róla, hogy hozzáértő és együttérző kezekbe kerüljön.

Iratkozzon fel hírlevelünkre
Today is the day to build the business of your dreams. Share your mission with the world — and blow your customers away.
FELIRATKOZOM