Az új koronavírus (2019-nCoV) járvány

December 30, 2022

12.02.2020

2019 decemberében a kínai Vuhan városából egy ismeretlen eredetű, akut légúti megbetegedést okozó vírust jelentettek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felé, melyet később a kínai hatóságok új, emberben eddig nem azonosított koronavírusként írtak le (2019-nCoV).

A koronavírus a nevét a köpenyén lévő koronaszerű tüskés képletről kapta. Embert és számos állatfajt képesek megbetegíteni, jellemzően madarakat és emlősöket. A koronavírusok zoonózisok, képesek állatról emberre terjedni. Jelenleg hét koronavírusról ismert, hogy képes humán fertőzéseket és megbetegedések is előidézni.

2020 január 30-án a WHO globális szükséghelyzetet hirdetett meg az új koronavírus miatt. A fertőzés pontos forrása ismeretlen, azonban az új koronavírus közeli rokonságot mutat a MERS- és SARS-koronavírusokkal, és igazoltan képes emberről emberre terjedni. Az általános enyhe megfázás jellegű tünetektől a súlyos, akár tüdőgyulladást eredményező változatos kórlefolyással jellemezhető. Leggyakoribb tünetei közé tartoznak a légúti megbetegedések, láz, izomfájdalom, fáradtság, köhögés, légszomj és légzési nehézségek. Súlyosabb esetben előfordulhat tüdőgyulladás, életveszélyes légúti elégtelenség, veseelégtelenség, akár halál is.

Az ECDC (Európai Betegségmegelőző és Járványügyi Központ) február 12-i jelentése szerint a halálos áldozatok száma meghaladja az 1100-at, és világszerte több, mint 45 000 megbetegedést igazoltak. A megbetegedések 98%-át Kínában regisztrálták. Európában 45 koronavírussal fertőzött beteget azonosítottak, Magyarország továbbra is tünetmentesnek bizonyult. Az ECDC honlapján nyomon követhető a járvány alakulása.

A vírus vélhetően cseppfertőzéssel terjed köhögés, tüsszentés és kilégzés által. A lappangási időt 2-12 napra becsülik és valószínűsíthető, hogy egyesek csak hordozói a vírusnak. Jelenleg még nincs specifikus kezelés és vakcina a 2019-nCoV ellen. Az óvintézkedések közé tartoznak az alapvető kéz-, légzési és étkezéssel kapcsolatos higiénés szabályok betartása, továbbá a helyes köhögési etikett és az egyéni védőfelszerelések használata.

A magyar járványügyi hatóságok a WHO és az ECDC ajánlásait veszik alapul. Az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a 2019-nCoV fertőzésre gyanús betegek ellátására a Dél-Pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetet jelölte ki. A betegektől származó mintákból a vírus kimutatását az NNK Légúti vírus Nemzeti Referencia Laboratóriuma (LvNRL) végzi.

Iratkozzon fel hírlevelünkre
Today is the day to build the business of your dreams. Share your mission with the world — and blow your customers away.
FELIRATKOZOM