Az új ajánlások eltérnek a PSA szűrés használatának gyakorlatában

December 30, 2022

20.12.2018

A prosztata-specifikus antigén (PSA) prosztatarák szűrésében való használata a férfiak körében évek óta vitatott. Az egyik probléma az, hogy bár a prosztatarák a férfiak körében a második leggyakoribb halálok, a prosztatarák sokszor lassan növekszik és nem okoz problémát. Habár a PSA szűrése igen korai fázisban kimutathatja a rákot, amikor még gyógyítható, mégis a legtöbbször a jóindulatú prosztata hiperplázia (BPH) miatt pozitív, nem pedig prosztatarák következtében.

A BMJ (British Medical Journal) a közelmúltban megjelentetett egy nemzetközi szakértői csoport által megfogalmazott "rapid ajánlást" , amelyek a PSA szűrésére vonatkozó tanácsadási javaslatokat vázolnak fel a prosztatarák szűrésével kapcsolatosan. Ebben azt sugallják, hogy az egészségügyi szakembereknek nem szükségszerűen kell minden esetben a pácienseknek a szűrést javasolni, bár segíteniük kell azokat a betegeket, akik maguk érdeklőnek a vizsgálatról, hogy megfontolt, tájékozott döntést tudjanak hozni.

Az ajánlások azt mutatják, hogy a legtöbb férfi esetében a szűrés adta előny kicsi és az eredmény bizonytalan, a pozitív PSA eredmények birtokában a páciens kezelése során káros mellékhatások és panaszok jelentkezhetnek. A szakértői csoport persze elismeri, hogy ezek az ajánlások nem egységesen vonatkoznak minden férfire, különösen azok esetében, akiknek a családjában a prosztatarák előfordult, afrikai származásúak vagy alacsonyabb szocio-ökonómiai státuszuk van. Ezekben az esetekben az ajánlás javasolja a páciens és az egészségügyi szakember közötti megbeszélés alapján történő döntéshozatalt.

Azonban a BMJ útmutatása ellentétes más szervezetek ajánlásaival, amelyek a PSA szűrést javasolják. Az US Preventive Services Task Force (USPSTF) az év elején frissítette és véglegesítette ajánlásait, melyben javaslatot tettek a rutinszerű PSA szűrés ellen, és azt tanácsolták, hogy az 55-69 éves férfiak vitassák meg a kezelőorvossal a szűrés szükségességét. A Task Force azt javasolta, hogy a 70 éves vagy annál idősebb férfiaknak nincs szüksége szűrésre.

A váltás azután történt meg, hogy a Task Force áttekintette a 1.904.950 férfi szűrésének adatait. A kutatás rámutatott, hogy a populáció PSA szűrésének lehetséges ártalmai és előnyei ugyanolyanok és arra engednek következtetni, hogy a teendők megítélése "legyen egyéni". A szűrővizsgálatot kérő férfiaknak mérlegelniük kell a lehetséges előnyöket és ártalmakat, többek között:

A PSA szűrés lehetséges előnyei:

• A rák korai felismerése, amikor a leginkább kezelhető, potenciálisan csökkentheti a rák halálozás kockázatát.

• A prosztatarák kimutatása olyan férfiak számára, akik a lehetséges PSA szűrés miatti ártalmak ellenére tudni akarják a prosztatarák stádiumát.

A PSA szűrés lehetséges ártalmai:

• Az álpozitív eredmény (ha az ember magas PSA-szinttel rendelkezik, de azt nem prosztatarák okozza), ami stresszhez és szükségtelen vizsgálatokhoz vezethet, beleértve a prosztata biopsziát is. A lehetséges prosztata biopsziás mellékhatások és szövődmények közé tartozik a vér megjelenése a spermában vagy a vizeletben, a fájdalom, a láz és a szepszis.

• Prosztatarákos férfiak túldiagnosztizálása és kezelése, akiknek soha nem voltak tüneteik: A kezelés, amely jellemzően műtétet, kemoterápiát és/vagy sugárterápiát jelent, vizelet inkontinenciához, bélműködés- és merevedési zavarhoz vezethetnek. Egyes férfiak elkerülhetik a túldiagnosztizálás ártalmát azáltal, hogy nem azonnal kezdik el a kezelést, hanem az "éber várakozást" választják, amely félévente a PSA-tesztet, digitális rektális vizsgálatot és évente prosztata biopsziát jelent.

A BMJ szakértői csoportja az alábbi következtetést vonta le öt PSA szűrővizsgálat tanulmány alapján, amelyben több mint 700 000 férfi vett részt korábbi prosztatarák diagnózissal nem rendelkezve. A klinikai vizsgálatok adatai azt mutatták, hogy a vizsgált csoportban a PSA szűrés csökkenti a prosztatarák okozta halálozást, de a hatás kicsi. Az emelkedett PSA szinttel rendelkező férfiak többsége prosztata biopszia mellett döntött, de nem találtak rákot. Kis számban előfordult, hogy az emelkedett PSA szint mellett igazolódott a prosztatarák, mégsem voltak tünetek és nem is haltak meg az érintettek prosztatarákban. Ezért a testület "gyenge ajánlást" adott ki a kezelőorvosok részére a PSA szűrés tekintetében.

A BMJ panel ajánlása „gyenge” szintű, mivel "kevés és bizonytalan előnyei vannak a prosztatarák okozta halálozás szűrésében a PSA meghatározásnak, valamint a férfiak PSA értékei nagy változatosságot mutatnak". Egyszerűen megfogalmazva, a gyenge ajánlás azt jelenti, hogy a beteg bevonásával közösen hozott döntés a fontos. Azon férfiak esetében, akik a PSA szűrésről kérdeznek, a BMJ azt javasolja a kezelőorvosnak, hogy ossza meg információit a betegeivel, hogy önállóan hozhassanak tudatos döntést.

Iratkozzon fel hírlevelünkre
Today is the day to build the business of your dreams. Share your mission with the world — and blow your customers away.
FELIRATKOZOM