Leptin rezisztencia

February 21, 2019

A leptin döntően a perifériás fehér zsírszövetben szintetizálódó hormon, amely információt szolgáltat a központi idegrendszer számára a szervezet tápláltsági állapotáról.

Koordinált katabolikus hatással rendelkezik: csökkenti a táplálékfelvételt és a testsúlyt, növeli az anyagcserét. Hatással van a nemi hormonok, és a növekedési hormon termelésére, fokozza a pajzsmirigy működését. Serkenti az inzulinérzékenységet a vázizomzatban, a vérben csökkenti az inzulin- és glükózszintet. Gátolja a máj glükóz termelését és növeli a perifériás glükóz felvételt. Antidiabetikus hatással bír. A leptin a táplálékfelvételtől függetlenül is szabályozza a lipidanyagcserét, gátolja a lipogenezist, serkenti a zsírszövetben és a májban a zsírbontást. Ezen kívül modulálja a csontanyagcserét is.

Hatását specifikus leptin receptorokhoz kötve fejti ki. A fő leptin receptor a hipotalamuszban és más agyi régióban termelődik, ahol elsősorban a táplálékfelvétel visszaszorításáért és az energiafelhasználás stimulálásáért felelős.

Veleszületett leptin hiányban szenvedő egyének esetében, akiknél már gyermekkorban megfigyelhető az elhízás és más anyagcserezavar, a leptin adása visszaszorítja a neuroendokrin és metabolikus rendellenességeket. Az elhízás más, gyakoribb formái jellemzően emelkedett leptin szintet mutatnak, mégsem érzékelhető annak súlycsökkentő hatása. Ez a jelenség a leptin rezisztencia.

Ma is számos kutatás folyik a leptin rezisztencia valódi okának felismerésére. Egyik ok a nem megfelelő leptin transzport a zsírsejtektől a hipotalamuszig, vagy a nem megfelelő kapcsolódás az agyban lévő célsejt receptorához. Ezt nevezik perifériás leptin rezisztenciának. Centrális leptin rezisztencia esetén a receptorhoz kapcsolódott leptin szabálytalan, csökkent sejtszintű választ eredményez. Maga a leptin is fontos szerepet játszik rezisztenciájának kialakulásában, ezt a jelenséget „leptin-indukált leptin rezisztenciának” nevezik. Ezen kívül a hipotalamusz gyulladása is szerepet játszik az elhízással összefüggő leptin rezisztencia kialakulásában. Amellett, hogy a leptin rezisztencia elhízáshoz vezet, a fordított eset is igaz: az elhízás során a nagyobb mennyiségű zsírszövetből több leptin szabadul fel, ami tompítja a központi idegrendszerben a leptin iránti érzékenységet.

Tekintettel a leptin sokrétű funkciójára, a leptin rezisztencia következményeként kialakulhat inzulin rezisztencia, cukorbetegség, szív-érrendszeri betegségek, belső elválasztású mirigyek, pajzsmirigy működészavara és a meddőség. Gyulladásos folyamatok indulnak el, illetve fokozódnak a további zsírszövet gyarapodás és leptinszint emelkedést követően. A vérben megemelkedik a triglicerid, LDL koleszterin, hsCRP szintje, illetve csökken a D-vitamin szint.

A leptin hiány és szövődményeinek kezelésére hatékony a leptin pótlása, leptin rezisztencia esetén ez a kezelés azonban nem hatásos. További kutatások szükségesek annak érdekében, hogy jobban megértsük a leptin rezisztencia hátterében álló mechanizmusokat, és azt, hogy ezeket miként lehetne konkrétan az elhízás, a cukorbetegség és a kapcsolódó anyagcsere-betegségek kezelésére felhasználni. Addig is segít a probléma megoldásában a sikeres, hosszú távú fogyás, a fizikai aktivitás növelése.

Készítette:

Székely Edit  

Iratkozzon fel hírlevelünkre
Today is the day to build the business of your dreams. Share your mission with the world — and blow your customers away.
FELIRATKOZOM