Granulózasejtes petefészek daganatok

November 14, 2023

A petefészek daganatok 3-5%-a granulózasejtes tumor. A daganatsejtek petefészek differenciáltságúak, jellemzően ösztrogén termelők,2-3%-ban androgén termelők, de számos esetben hormonálisan némák. A daganat állhat csak granulózasejtekből, de sokszor kevert szövettan jellemzi. A kórjóslat a daganat stádiumától és méretétől, illetve a mitotikus aktivitástól függ. A legtöbb esetben korai stádiumban ismerik fel, mert hamar tüneteket okoz,ellentétben a laphám eredetű petefészek tumorokkal. Leggyakoribb tünete a hormon termelés miatti rendellenes vérzés, de megjelennek az általánosan daganatokra jellemzőeltérések, mint a gyomor- és bélrendszeri panaszok, hasi puffadás, diszkomfort,teltségérzés, gyomorégés, emésztési zavarok, hasi és/vagy deréktáji fájdalom,vizelési és székelési panaszok, fogyás, haskörfogat növekedés, nehézlégzés.

Menopauzális státusz alapján 3 csoportba sorolhatók a tünetek. A nemi érés előtt kialakult daganatok korai nemi érésben nyilvánulnak meg. Megnőnek az emlők, a külső és belső nemi szervek beérnek, a szemérem és hónaljszőrzet kinő. Megvonásos vérzések is jelentkeznek,de ovuláció nincs, átmenetileg fokozott a növekedés.

Felnőttkorban emlőfájdalom,emlőfeszülés, mióma, endometriózis, átlagosnál bővebb intenzívebb vérzés, majd a menstruáció kimaradása jelenik meg tünetként. A méhnyálkahártya kórosan megvastagszik, cisztásan elfajul.

Menopauzában, a vérzések ismételten megjelennek, a miómák növekedni kezdenek, polipok alakulnak ki a nyálkahártyákon és az ösztrogének, sejtszaporodást serkentő hatása.miatt, endometrium carcinoma indulhat el.

Szűrővizsgálat a petefészek tumorok esetében nem létezik, így a granulózasejtes ovarium daganatokat sem lehet„rákmegelőző állapotban” elkapni. A már kialakult daganat időbeni felismerésének van nagy jelentősége. Ritka tumor révén, speciális tumor markere,az inhibin B nincs benne a rutin laborvizsgálatokban, Ha felmerül a petefészekdaganat gyanúja, akkor CA125-t, HE4-t mérnek és ROMA indexet határoznak meg. Korai stádiumban jellemzően ezek az értékek negatívak, csak előre haladott stádiumban emelkednek, ugyanis a hashártyaérintettség már emeli a markereket. Így az inhibin B-t után követésre használják. A diagnózishoz általában a műtéti preparátumból készült szövettani eredménnyel jutnak. De a műtétig számos vizsgálat szükséges.

Amikor megjelenik a páciens egy nőgyógyászati rendelésen a panaszaival, vizsgálattal kell kizárni vagy igazolni a daganat gyanúját. Fizikális vizsgálattal a nagyobb méretű daganat tapintható. Ultrahang vizsgálattal további információkhoz jutnak.Ezt követően mellkas-has-kismedence CT-t végeztetnek, hogy meggyőződjenek a stádiumról, mert a műtéti tervet ez alapján kell előkészíteni. Kismedence MR vizsgálat során a granulózasejtes petefészek daganat típusos képet ad, Radiomorfológiai jellemzői, hogy minden esetben jól körülírt, nem infiltratív jellegű képletként mutatkoznak, leggyakrabban lobulált, ritkábban ovoid alakban.

Korai stádiumban a műtét az elsődleges megoldás, kemoterápia csak nem műthető tumor esetén jön szóba. Míg a hámeredetű tumorokat előrehaladottabb állapotban mindig kemoterápiával előkezelik, addig a granulózasejtes tumorok, egy-két kivételtől eltekintve műtéttel eltávolíthatóak és csak műtét utáni terápiaként alkalmaznak kemoterápiát, ha előrehaladottabb stádium derül ki.

Első műtét során, ha a termékenységmegőrzése nem cél, eltávolítják a méhet a kétoldali petevezetővel,petefészkekkel és a csepleszt, akkor is, ha nem minden szerv daganatos. Minden alkalommal áttapintják a hasüreget és eltávolítják az esetleg talált áttéteket.Kiújulás esetén csak a daganatos áttéteket műtik ki, és mindig kemoterápiát adnak a páciensnek, ha beleegyezik. Amennyiben méhtestrákkal együtt fedezik fel a daganatot, a műtét során nyirokcsomó-eltávolítás is szükséges lehet, illetve utókezelés során, ha sugárérzékeny a petefészek tumor, sugárterápia is szóba jön. Az után követés fizikális vizsgálattal és tumor marker (Inhibin B, CA125,HE4) méréssel történik. Amennyiben eltérést tapintanak vagy emelkedő markertmérnek, képalkotó vizsgálatra küldik a pácienst.

A hámsejt eredetű petefészek daganatok 75%-a 2 éven belül kiújul. A granulózasejtes tumorok esetében ez lényegesen kevesebb és alacsony malignitása miatt megjelenése akár évtizedekkel későbbre várható.Viszont az ismételt kiújulás már jelentősen korábban jelenik meg az előzőkiújuláshoz képest.

Iratkozzon fel hírlevelünkre
Today is the day to build the business of your dreams. Share your mission with the world — and blow your customers away.
FELIRATKOZOM