D-vitamin és ami mögötte van

February 21, 2019

D-vitamin, ami valójában nem is vitamin

A D-vitamin a zsírban oldódó szteránvázas vegyületek csoportjába tartozik, két legfontosabb formája a cholecalciferol (D3-vitamin) és az ergocalciferol (D2-vitamin), melyek megtalálhatók különböző ételekben, a D2 elsősorban növényi, a D3 pedig állati eredetű élelmiszerekben.

A D-vitamin egyfajta hormon, melynek előanyaga a bőrben a napsugárzás hatására alakul át pre D3-vitaminná, majd a májban további átalakulást követően, végül a vesében alakul ki az aktív D-hormon.

Mi a szerepe?

A D-vitamin segít a kalcium és a foszfát anyagcsere szabályozásában, az egészséges immunrendszer fenntartásában, a fogak és a csontozat egészségének fenntartásában, a vér megfelelő kalciumszintjének szabályozásában, a normális sejtműködésben, a megfelelő izomfunkciók fenntartásában.

Miből jutunk D-vitaminhoz?

Első sorban napfényből: Egészen pontosan az UV-B sugárzás hatására állítja elő a szervezetünk, ezért a napfényhiányos időszakokban már nem termelődik az egészségünk fenntartására elégséges D-vitamin. Októbertől márciusig a napsütéses órák száma átlagosan a nyári időszakban mért felére csökken - így novemberre könnyen kialakulhat a D-vitamin hiány.

Élelmiszerekből: Sokkal kisebb mértékben ugyan, de táplálkozással is viszünk be D-vitamint a szervezetünkbe. A halakban – különösen a tőkehalmájolajban, a lazacban, a tonhalban – nagyobb mennyiségben megtalálható, de fellelhető a tejtermékekben és a tojásban is.

Táplálékkiegészítőkből: A napfényhiányos időszakokban és teljes mértékben növényi táplálkozás esetén kevesebb D-vitamin jut a szervezetbe, amit ilyenkor pótolni szükséges. Megnövekedhet a D-vitamin igény várandósság és szoptatás alatt, túlsúly esetén, illetve idős korban is.

Mik lehetnek a D-vitamin hiány okai?

A napfény expozíció csökkenése, az UV-B sugarakat elnyelő bőrpigment, továbbá az alacsony D-vitamin tartalmú étrend. Különböző betegségek, felszívódási zavarok is okozhatnak hiányt, egyes gyógyszerek is kedvezőtlenül hathatnak a felszívódására.

Melyek a D-vitamin hiány jellemzői?

Felléphet az izom- és csontanyagcsere nem megfelelő működése, az izomzat erejének csökkenése, idősebb korban az esések gyakorisága megnőhet. Emellett számos más betegséggel is kapcsolatban állhat a D-vitamin hiány: kardiovaszkuláris megbetegedések, magas vérnyomás, daganatos betegségek, cukorbetegség, különböző gyulladások és immunológiai kórképek kialakulása. A D-vitamin szerepe számos idegrendszeri megbetegedésben is bizonyított.

A D-vitamin szerepe a SARS-CoV-2 vírusfertőzésekben

Az utóbbi időben megjelent kutatások eredményeképpen feltételezhető, hogy a D-vitamin kedvezően befolyásolja a szervezet válaszát a SARS-CoV-2 fertőzésre, egyes tanulmányokban számos ötlettel álltak elő a szakemberek a kezelésre, tünetek enyhítésére vonatkozóan is. A betegeknél alkalmazott D-vitamin pótlás következtében olyan anyagok termelődtek, amelyek csökkenthetik a vírus replikációs sebességét és a gyulladást. Azt is egyértelműen kimutatták, hogy a COVID-19 pozitivitás és a D-vitamin ellátottság között fordított arányosság van. A koronavírus járvány még inkább fókuszba helyezte a megfelelő D-vitamin ellátottság kérdését, aminek kapcsán ismét felértékelődött a D-vitamin immunrendszert erősítő hatása.

Készítette:      Dr. Jakab Éva PhD

Iratkozzon fel hírlevelünkre
Today is the day to build the business of your dreams. Share your mission with the world — and blow your customers away.
FELIRATKOZOM