Más néven
Szívspecifikus Troponin I és T
TnI
TnT
Hivatalos név
Kardiális troponin I meghatározása
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 04.10.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Annak meghatározására, hogy volt-e a páciensnek szívinfarktusa vagy szívizom-károsodása.

​​​​​​​Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Szívinfarktusra utaló tünetek (pl. mellkasi fájdalom) esetén egy 12–16 órás periódusban 2-3 alkalommal kell a vizsgálatot elvégezni.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérmintára. (Piros [„natív”] vagy sárga kupakos [„géles”] csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Szükség van-e mintaelőkészítésre?

Ennél a vizsgálatnál nincs szükség mintaelőkészítésre.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?

A vizsgálat a szívspecifikus troponin koncentrációját méri a vérben. A troponin a vázizom- és szívizomrostokban található fehérjecsoport, amely az izmok összehúzódását segíti. A troponinnak három formája van: C, I és T. A szívizomban található troponin I és troponin T különbözik a vázizmokban lévő I és T troponintól, így az előbbieket specifikusan lehet vizsgálni. Normál körülmények között ezek a troponinfajták nagyon kis mennyiségben találhatók a vérben. Ha a szívizom sejtjei károsodnak, a szív eredetű troponin I és T bekerül a véráramba, így a koncentrációjuk megnő.

Szívinfarktuskor a vérben lévő troponinszintek az infarktus után 3-4 órával megemelkednek, és 10-14 napig emelkedett szinten maradhatnak.

 

Hogyan történik a mintavétel?

Tűvel vért vesznek a kar egyik vénájából.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

A Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék-minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

Troponinvizsgálatot elsősorban azoknál a betegeknél kérnek, akik mellkasi fájdalomra panaszkodnak. A vizsgálat segít megállapítani, hogy a páciensnek volt-e szívinfarktusa vagy más szívkárosodása. A laboratóriumban vagy a troponin I, vagy a troponin T meghatározását végzik el. A troponinvizsgálatot kérhetik önmagában vagy együtt más ún. szívmarkerrel, mint pl. CK, CK-MB és myoglobin. A troponin I és T csak lassan kezdi felváltani a CK- és CK-MB-vizsgálatokat, mert az előbbiek inkább szívsérülés-specifikusak (és nem vázizomsérülés-specifikusak), ezenkívül koncentrációjuk hosszabb ideig marad emelkedett. Az orvosok legtöbbször több szívmarker vizsgálatát is kérik azért, hogy biztosabb diagnózishoz, továbbá kiegészítő információkhoz jussanak.

A troponinvizsgálatot általában akkor kérik, amikor a beteg bekerül a sürgősségi osztályra, majd 6 és 12 óra múlva meg szokták ismételni. A troponinvizsgálat segít diagnosztizálni a szívinfarktust, segítségével kimutatható és értékelhető az enyhébb és a súlyosabb szívkárosodás, illetve elkülöníthetők a más természetű mellkasi fájdalmak. Célszerű troponinvizsgálatot kérni olyan betegeknél is, akiknek szívpanaszuk volt, de csak későn részesültek kezelésben. Ugyancsak érdemes elvégezni a vizsgálatot azoknál is, akik egy napnál hosszabb ideig tartó rossz közérzetre, izzadásra panaszkodnak, vagy a karokba, vállba, nyakba és állkapocsba kisugárzó fájdalmat tapasztaltak, és/vagy elesettnek, gyengének érezték magukat. Szívkárosodás esetén a troponin szintje még mindig emelkedett lehet.

 

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

A troponinvizsgálatot – gyakran a CK-, CK-MB- vagy myoglobin-vizsgálattal együtt – általában akkor kéri az orvos, ha a betegnek elhúzódó mellkasi fájdalma vagy egyéb, infarktusgyanús tünete van. A troponinvizsgálatot általában 2-3 alkalommal végzik el egy 12-16 órás periódus alatt. Tartósan anginás betegeknél (akiknél bizonyos időközönként mellkasi fájdalmak jelentkeznek a vér nem megfelelő áramlása miatt; és a tünetek pihenéssel és/vagy gyógyszeres kezeléssel megszüntethetők) kérhetik a troponinvizsgálatot, ha a tünetek felerősödnek, pihenés közben is jelentkeznek, és/vagy nem szüntethetők meg kezeléssel. Ezek mind arra utaló jelek, hogy az angina instabillá vált, és rövid távon megnő az infarktus vagy egyéb súlyos szívproblémák kialakulásának veszélye.

 

Mit jelent az eredmény?

FIGYELEM: Mivel a referenciaérték számos tényezőtől függ (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referenciatartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referenciatartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referenciatartományok és jelentésük lapon.

Normális esetben a troponinszintek nagyon alacsonyak; a kismértékű emelkedés is valamilyen fokú szívkárosodásra utalhat. Ha a páciens troponinkoncentrációja jelentősen megemelkedett, és egyéb klinikai tünetei is vannak, pl. abnormális EKG (elektrokardiogram, a szívműködés értékelésére szolgál), akkor valószínűleg szívinfarktusa volt. Ha a CK, CK-MB és myoglobin koncentrációja normális, de a troponinszintek megemelkedtek, akkor valószínűleg kisebb mértékű szívkárosodás áll fenn, vagy történt 24 óránál régebben. Ha az első troponineredmény normális, de a megismételt (6 órával és 12 órával későbbi) vizsgálatok emelkedettek, akkor az infarktus valószínűleg az első vizsgálat előtt pár órával következett be. Ha a CK-vizsgálat emelkedett értéket mutat, de a CK-MB (ami a CK-nál szívspecifikusabb) és a troponinszint normális, akkor a fennálló tünetek valószínűleg más okból kifolyólag állnak fenn, pl. vázizomzat-sérülés miatt. Ha a betegnek mellkasi fájdalmai és/vagy ismert tartós anginája van, de a troponin, a CK és a CK-MB koncentrációi normálisak, akkor a szív valószínűleg nem károsodott.

A szívinfarktus után a troponinszintek 1-2 hétig emelkedettek maradnak. Más izmok sérülései általában nem befolyásolják a troponinszintet; így az izomba adott injekciók, balesetek, kimerítő edzések vagy gyógyszerek (amelyek mind károsíthatják az izmokat) nincsenek hatással a troponinszintre.

 

Mit kell még tudnom?

Önmagában a troponinkoncentráció megemelkedett voltára alapozva nem tanácsos a szívinfarktust kizárni vagy a diagnózist elkészíteni. Rendkívül fontos az alapos kivizsgálás, az EKG és a kórtörténet ismerete is. Egyes betegek troponinkoncentrációja szívinfarktus esetén is normális lehet, míg másoknál az emelkedett troponinszint ellenére sincs súlyosabb szívkárosodás. A troponinszinteket más akut vagy krónikus betegségek is megemelhetik, pl. a myocarditis (szívizomgyulladás), szívelégtelenség, súlyos fertőzések, vesebetegségek, dermatomyositis (a bőr és a mögötte lévő izmok gyulladása), polymyositis (több izom egyidejű gyulladása) stb.

Gyakori kérdések

1. Mit jelent a szívinfarktus?

A szívinfarktus azt jelenti, hogy a páciens szívizomszöveteinek egy része elhalt. Orvosi nyelven ezt myocardialis infarktusnak hívják. A szívinfarktus legtöbbször erős mellkasi nyomással vagy fájdalommal kezdődik, amely gyakran kisugárzik a bal karba vagy a nyakba. Előfordulhatnak levegővételi problémák, gyengeségérzés és hideg verejtékezés is.

A szívinfarktus általában azért alakul ki, mert az egyik ér (ún. koszorúér), amelyik a vért a szívbe szállítja, elzáródik. Ez akkor szokott bekövetkezni, ha a már amúgy is részben elzáródott érben vérrög keletkezik. A részleges elzáródást legtöbbször atherosclerosis (érelmeszesedés) okozza. Az elzáródás hosszú évek alatt fokozatosan alakul ki, ahogy az apró lipidrögök az erek falain lerakódnak. A rögöcskék szűkítik, és merevvé teszik az artériákat, majd egyszerre leválva teljesen elzárhatják az érintett artériát.

 

2. Mellkasi fájdalom esetén mindenképpen infarktusra kell gyanakodni?

Egyéb problémák is okozhatnak mellkasi fájdalmakat, és nem lehet megmondani pusztán a mellkasi fájdalom típusából, hogy valakinek infarktusa van vagy sem. Sok embernél a mellkasi fájdalmat a mellkasban lévő izmok megerőltetése okozhatja, amely pl. érzelmi stresszből vagy tüdőproblémából is eredhet. Az olyan mellkasi fájdalmakat, amelyek tornázáskor, kemény munka alatt vagy stresszes időszakban alakulnak ki, és pihenés hatására pár perc alatt elmúlnak, angina is okozhatja. Viszonylag ritkán okozhatnak mellkasi fájdalmat időszakos szívgörcsök, az ún. anginás rohamok. Ezek a görcsök általában éjszaka, pihenés közben jelentkeznek, és erős, de nem hosszan tartó fájdalmat okozhatnak.

Ha ezek a fájdalmak pár percnél hosszabb ideig tartanak, főleg ha pihenéskor jelentkeznek, azonnal orvoshoz kell fordulni.

 

3. Milyen egyéb infarktusvizsgálatok léteznek?

Az orvosok általában több módszert alkalmaznak annak megállapítására, hogy történt-e infarktus. A troponin kimutathatja a szívizmok károsodását akkor is, ha nincs más infarktusra utaló jel. A myoglobin és a CK, a szívben és egyéb izmokban található két másik fehérje általában nem emelkedik meg az időszakos mellkasi fájdalmakkal rendelkező betegeknél. Enyhe szívkárosodásnál a CK-értékek általában szintén nem emelkednek meg. A szívinfarktuson átesett betegeknél viszont ezeknek a szívmarkereknek a szintje 12–48 órán belül megemelkedik, majd ismét lecsökken.

 

4. Mi történik, ha valakinél fennáll az infarktus gyanúja?

Azonnal orvoshoz kell fordulni elhúzódó mellkasi fájdalom esetén, különösen akkor, ha a fájdalom pihenéssel sem múlik el, vagy ha korábban anginát diagnosztizáltak, és a felírt gyógyszerek nem segítenek. Sok infarktuson átesett beteg úgy hal meg, hogy sosem kapott sürgősségi ellátást, vagy nem próbált mentőt hívni.

 

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?