Nem-HDL koleszterin
Más néven:
Non-HDL koleszterin
Hivatalos név:
Nem nagy sűrűségű lipoprotein koleszterin
Másnéven: 25-Hidroxi-D vitamin (Kalcidiol); 1.25 Dihidroxi-D vitamin (Kalcitriol)
012.  A cikk utoljára módosult: 27.10.2017.
Mire való a vizsgálat?

A nem nagy sűrűségű lipoprotein (non-HDL) koleszterin vizsgálat a vérben lévő, a HDL-koleszterinen kívüli koleszterinek együttes mennyiségét határozza meg.

A koleszterin egy viaszszerű anyag, amely segíti a testben lévő sejtek megfelelő működését, és amelynek többféle típusa létezik. A nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) koleszterint "jó" koleszterinnek nevezik, mivel összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri egészséggel.

A koleszterin más típusait, amelyeket non-HDL-koleszterin néven csoportosítanak, gyakran "rossz" koleszterinként tartják számon, mivel felhalmozódhatnak az artériákban, és növelhetik a szívbetegségek, a sztrók és a szívroham kockázatát.

A non-HDL-koleszterin vizsgálat során kiszámítják a potenciálisan veszélyes koleszterintípusok mennyiségét a vérmintában. Ehhez a számításhoz először meg kell mérni az összkoleszterin és a HDL-koleszterin koncentrációkat. A nem-HDL-koleszterin koncentrációját ezután úgy számítják ki, hogy az összkoleszterin koncentrációból kivonják a HDL-koleszterin koncentrációt.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A non-HDL-koleszterin vizsgálat célja a vérben lévő "rossz" koleszterin mennyiségének meghatározása. A szív- és érrendszeri egészséget ezzel a gyakran végzett vizsgálattal úgy értékelik, hogy először az összkoleszterin szintet mérik, majd levonják belőle a HDL-koleszterin koncentrációt. A non-HDL-koleszterin vizsgálatok szűrésre, ellenőrzésre és diagnózisra használhatók.

A szűrés célja az egészségügyi probléma ellenőrzése, azelőtt, hogy bármilyen tünet jelentkezne. Az időszakos koleszterinszint-vizsgálatot gyakran végzik olyan gyermekek és felnőttek azonosítására, akiknek magas a non-HDL-koleszterinszintje, amely a szív- és érrendszeri problémák, például a szívbetegség, a szívroham és a sztrók megnövekedett kockázatával jár együtt.

A monitorozás olyan vizsgálat, amelyet azért végeznek, hogy lássák, hogyan változott a beteg állapota, többek között a kezelésre adott válaszként. Azok állapotát,akiknél a múltban kóros koleszterinszintet mértek, vagy akiknél szív- és érrendszeri betegséget diagnosztizáltak, idővel ismételt koleszterinszint-vizsgálatokkal lehet nyomon követni.

A diagnosztizálás az egészségügyi probléma okának azonosítása a tünetek megjelenését követően. A koleszterinszint - ideértve a non-HDL-koleszterin szintet - vizsgálatok a szív- és érrendszeri betegségre utaló tünetekkel jelentkező betegek diagnosztizálásának részét képezhetik. A koleszterinszintet a májat, a hasnyálmirigyet vagy a pajzsmirigyet érintő egyes kórállapotok diagnosztizálása érdekében is mérhetik.

Milyen mintára van szükség?

Könyökhajlati vénából vett vérre.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

A koleszterinszint-vizsgálat előtt kérjen konkrét utasításokat kezelőorvosától, hogy biztosan tudja, hogy kell-e koplalnia, vagy egyéb, a vizsgálattal összefüggő előkészületeket kell-e tennie.

Áttekintés

No items found.

Vizsgálat

Mit vizsgálunk?

Gyakori kérdések

Mikor végeztessem el a vizsgálatot?
Hogyan történik a vizsgálat?
A vizsgálat menete
Elvégezhető a vizsgálat otthon?
A nem nagy sűrűségű lipoprotein koleszterin vizsgálat eredménye
Pontosak az eredmények?
Szükség van további vizsgálatra?
Miben tér el a non-HDL koleszterin vizsgálat a lipid panel vizsgálattól?
Miben különbözik a non-HDL-koleszterin vizsgálat az LDL- vagy VLDL-koleszterin vizsgálatától?

Kapcsolódó oldalak

Laboratóriumi vizsgálatok
No items found.
Állapotok és betegségek
No items found.

Máshol az interneten

No items found.

Felhasznált irodalom

Mutass többet

Kapcsolódó oldalak

Mutass többet
Kérdése van?
Keressen minket bizalommal.
Kérjük mielőtt kitöltené az űrlapot nézze meg a pánciensek által leggyakrabban feltett kérdéséket hátha megtalálja kérdésére a választ.
Hol található a laboratórium?
Hogy tudok időpontot kérni?
Mennyibe kerül a vizsgálat?
Űrlap mutatása
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.