Kortizol
Más néven:
Vizelet kortizol, nyál kortizol, szabad kortizol, dexametazon szupressziós teszt, DST, ACTH terheléses vizsgálat
Hivatalos név:
Kortizol vizsgálat
Másnéven: 25-Hidroxi-D vitamin (Kalcidiol); 1.25 Dihidroxi-D vitamin (Kalcitriol)
012.  A cikk utoljára módosult: 27.10.2017.
Mire való a vizsgálat?

Cushing-szindróma, illetve elsődleges vagy másodlagos mellékvese-elégtelenség (Addison-kór) diagnosztizálására; az agyalapi mirigyet vagy a mellékvesét érintő kórállapotok kimutatására.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha a kezelőorvos túlzott vagy hiányos kortizol termelésre utaló jelet észlel.

Milyen mintára van szükség?

Általában a vért a kar vénájából veszik, de néha vizeletet vagy nyálat is vizsgálnak. A kortizol vizsgálathoz a vérmintát körülbelül reggel 8 órakor lehet levenni, amikor a kortizol szintnek a csúcspontján kell lennie, ezt követően pedig kb. 16 órakor, amikor a szintnek jelentős mértékben csökkennie kell.

Néha nyugalmi mintát vesznek a kortizol mérésére, amikor annak a legalacsonyabb szintje várható (közvetlenül elalvás előtt); ez gyakran úgy történik, hogy a mintagyűjtés megkönnyítése érdekében vér helyett nyálmintát használnak. A kortizol vizsgálathoz szükséges nyálat általában úgy gyűjtik össze, hogy egy tampont a szájba helyeznek, és várnak néhány percet, amíg a tampon nyállal telítődik. Egynél több minta vétele lehetővé teszi az egészségügyi szakember számára, hogy értékelje a kortizol szekréció napi mintázatát (a diurnális ingadozást).

Néha a kortizol vizelettel ürülő mennyiségét vizsgálják; ehhez általában a nappal és éjszaka termelt összes vizelet összegyűjtése szükséges (24 órás vizeletgyűjtés), de a vizsgálat esetenként egyetlen reggel gyűjtött vizeletmintán is sikeresen elvégezhető.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

A vizsgálat előtt szükség lehet bizonyos előkészületekre. Kövesse a mintavétel időzítésével, a pihenéssel és/vagy bármely más speciális vizsgálat előtti előkészületekkel kapcsolatos utasításokat.

A nyálvizsgálat különös gondosságot igényel a mintavétel tekintetében. Előfordulhat, hogy a vizsgálat előtt tartózkodnia kell az evéstől, ivástól, vagy fogmosástól adott ideig (ez 15 és 30 perc között lehet). Kövesse a megadott utasításokat.

A terheléses és a szupressziós vizsgálatokhoz vérmintát kell venni, majd meghatározott mennyiségű gyógyszert kell beadni. Ezt követően adott időpontokban történik újabb vérvétel.

Áttekintés

No items found.

Vizsgálat

Mit vizsgálunk?

Gyakori kérdések

Mire való a vizsgálat?
Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
Mit jelent a vizsgálati eredmény?
Mit kell még tudnom?
Mindkét vizsgálatra (vér és vizelet) szükségem van, vagy az egyik jobb, mint a másik?
Hogyan állapíthatom meg, hogy a magas kortizolszint nem csak a stressztől van-e?

Kapcsolódó oldalak

Laboratóriumi vizsgálatok
No items found.
Állapotok és betegségek
No items found.

Máshol az interneten

No items found.

Felhasznált irodalom

Mutass többet

Kapcsolódó oldalak

Mutass többet
Kérdése van?
Keressen minket bizalommal.
Kérjük mielőtt kitöltené az űrlapot nézze meg a pánciensek által leggyakrabban feltett kérdéséket hátha megtalálja kérdésére a választ.
Hol található a laboratórium?
Hogy tudok időpontot kérni?
Mennyibe kerül a vizsgálat?
Űrlap mutatása
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.