Más néven
B-típusú natriuretikus peptid
proBNP
Agyi natriuretikus peptid
N-terminális prohormon agyi natriuretikus peptid
Hivatalos név
Natriuretikus peptid meghatározása
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 12.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Segít a szívelégtelenség jelenlétét és súlyosságát diagnosztizálni.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha valakinek szívelégtelenségre utaló tünetei vannak (pl.  az akadozó légzés, fáradékonyság, kimerültség) és ha valaki szívelégtelenség miatt kezelés alatt áll. 

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre. Általában piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben levett vér széruma alkalmas a vizsgálatra. Vannak olyan eljárások, amikor alvadásgátolt vérből - pl. zöld kupakos "heparinos" vérből - végzik a vizsgálatot. A speciális igények miatt mindenképpen célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban!

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A vizsgálattal a vérben lévő BNP (vagy az NT-proBNP) koncentrációját mérik. Ha a szívet stressz éri, akkor egy prekurzort termel, ez a pro-BNP, amelynek hasadásával az aktív BNP hormon és egy inaktiv darabja, az NT-proBNP szabadul fel. A BNP és az NT-proBNP is főleg a szív bal kamrájában termelődik. (A bal szívkamra a szervezet fő pumpáló kamrája.) Ha a szív valamilyen okból nem képes tökéletesen ellátni feladatát, működése eröltetetté válik, szívelégtelenség lép fel. A proBNP termelése a szív természetes válasza az elégtelen működésre. Nem megfelelő működést jelenthet az alacsony vérnyomás (amikor a szív nem elég erős ahhoz, hogy a szervezet igényének megfelelő oxigéndús vért pumpáljon), az anginás roham (amikor maga a szív nem kap elegendő oxigént), vagy a szív bal kamrájának tartós túlerőltetéséből eredő hipertrófia, amelyet vér és egyéb folyadék felgyülemlése okozhat (pl. tartósan magas vérnyomás esetén). 

Hogyan történik a mintavétel?
A kar könyökhajlati vénájából veszik a vért. Gyermekeknél és időseknél az ujjbegyből, újszülötteknél a sarokból vett vérminta is alkalmazható a vizsgálathoz.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
Mind a BNP, mind az NT-proBNP vérben mért koncentrációjának ismerete segítséget nyújt a szívelégtelenség diagnosztizálásához és a szívelégtelenség súlyosságának megítéléséhez.
Gyakran a tünetekből (lábduzzadás, ödéma, légzési nehézségek, akadozó légzés, fáradékonyság, kimerültség-érzés) nem lehet egyértelműen megállapítani a betegség okát, ezért más vizsgálatokat (pl. mellkas-röntgent, ultrahangos vizsgálatot, echocardiográfiát) alkalmaznak. A laboratóriumi vizsgálatok közül a BNP illetve az NT-proBNP szintek ismerete segíthet az orvosnak a tünetek okát megtalálni, elkülöniteni a szívelégtelenséget más betegségektől, pl. a tüdő betegségeitől. Fontos a pontos diagnózis, mert a szívelégtelenséget sikeresen lehet kezelni különböző orvosi beavatkozásokkal. A BNP illetve az NT-proBNP vizsgálata nem csak a diagnózis elkészítéséhez jelent segítséget, a szinteknek előrejelző szerepe is lehet. Megfigyelték ugyanis, hogy mellkasi fájdalommal jelentkező, akut koronária szindrómás betegekben a magas BNP előrejelzi a megnövekedett  halálozási vagy szívroham bekövetkezési kockázatot.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
A következő esetekben célszerű elvégezni a BNP vagy az NT-proBNP tesztet:

    • A járóbeteg-szakellátásban, ha valakinek szívelégtelenségre utaló tünetei vannak.
    • A sürgősségi ellátásban, ha a beteg válságos helyzetben van, és az orvosoknak gyorsan kell meghatározniuk, hogy vajon szívelégtelenségről vagy egyéb betegségről van-e szó.
    •  A szívelégtelenség kezelését szolgáló terápia hatékonyságának nyomonkövetésére.

Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referencia érték számos tényezőtől függ, (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referencia tartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referencia tartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon.

A normálisnál magasabb eredmények arra utalnak, hogy a páciens szívelégtelenségben szenved. Általában elmondható,  hogy a vérben lévő BNP és NT-proBNP szint összefüggésben van a szívelégtelenség súlyosságának mértékével. A magasabb BNP vagy NT-proBNP szint a betegség rosszabb kilátására is utalhat.
Fontos tudni, hogy a BNP és az NT-proBNP  vérben mérhető koncentrációja erősen függ az életkortól: idősekben egészséges állapotban is sokkal magasabb érték mérhető, mint fiatalokban! A laboratóriumi leletek értékelésekor ezt a tényt figyelembe kell venni!

Mit kell még tudnom?
A legtöbb szívelégtelenség miatt gyógyszeres (pl. ACE gátlók, béta-blokkolók, diuretikumok) kezelésben részesülő betegnél a BNP és az NT-proBNP szint csökken. 
A korral mind a BNP, mind az NT-proBNP szint megnövekszik. Kissé magasabb BNP és magasabb NT-proBNP érték mérhető vesebetegségben szenvedő betegekben is.
Bár a szív bal kamrai diszfunkciója esetén mind a BNP, mind az NT-proBNP megnövekszik, és mindkét molekula végülis a proBNP-ből keletkezik, a két ( BNP és az NT-proBNP) eredmény nem felcserélhető és nem lehet közvetlenül összehasonlítani őket egymással. Azaz: a diagnosztizálás során csak az egyik molekulát célszerű mérni.

Gyakori kérdések

1. Mennyire gyakori a szívelégtelenség ?
A fejlett államokban meglehetősen gyakori betegség, pl. 5 millió amerikai él ezzel az állapottal, és évente kb. 550.000 új esetet diagnosztizálnak.

2. Hogyan kezelik a szívelégtelenséget?
A kezelésről szóló információért látogassa meg az  American Heart Association’s web site angol nyelvű adatbázist.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?