Más néven
Apolipoprotein E genotípus
Hivatalos név
Apolipoprotein E meghatározása
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 12.01.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

- Az érelmeszesedés egy lehetséges genetikai összetevőjének értékelésére,
- Szív-érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegségek kezelésének meghatározására,
- Tünetekkel rendelkező felnőtteknél a későn kialakuló Alzheimer-kór diagnosztizálására, vagy
- III-as típusú hiperlipoproteinemia (diszbetalipoproteinémia néven is ismert magas vérzsír-szint betegség,) diagnózisának megerősítésére.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

- Ha a magas koleszterin és triglicerid szint mögött az orvos örökletes tényezőt gyanít, vagy ha xanthomák (sárgás színű elváltozások) vannak a bőrön
- ha a páciensnél fokozatosan erősödnek a demencia (elbutulás) tünetei, és az orvos szeretné megállapítani, hogy ez Alzheimer-kór miatt van-e.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre. Sárga-kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?

A páciens DNS-ét vizsgálják abból a célból, hogy meghatározzák az Apo E gén allélek kombinációját. Az Apo E génnek három különböző formája, allélje van: e2, e3, és e4. Ezek 6 féleképpen kombinálódhatnak (zárójelben a becsült előfordulások): e2e2 (< 1%), e3e3 (kb. 61%), e4e4 (kb. 2%), e2e3 (kb. 12%), e2e4 (kb. 2%), és e3e4 (kb. 22%). Az Apo E gén irányításával termelődik az Apolipoprotein E (Apo E). Ez egyike a vér 5 fő lipoprotein típusának (Apo A, B, C, D és E). Főként a májban és az agyban termelődik, és két alapvető metabolikus szerepe van: 1) a lipideket a keletkezésük vagy felszívódásuk helyéről a lipideket tároló vagy kiválasztó szövetekhez szállítja, és 2) a lipideket (elsősorban a koleszterint) a periférikus szervekből a májba szállítja kiválasztásra. Az Apo E szabályozza továbbá a lipid- és lipoprotein metabolizmusban résztvevő enzimek tevékenységét is.

 

Az Apo E e3e3 a leggyakoribb genotípus, - ehhez nem társítanak különösebb szív-érrendszeri megbetegedési kockázatot.

Az Apo E e4 allél két kombinációja, az e4e4 és e4e3 nagyobb érelmeszesedési kockázatot jelent. Az ilyen pácienseknél általában kórosan magas az LDL-koleszterin szint, különösen ha az étrendjük telített zsírsavakban gazdag, de egyéb tényezők (pl. elhízás, cukorbetegség és pajzsmirigy-alulműködés) is szerepet játszhatnak abban, hogy ténylegesen kialakul-e betegség.
Az Apo E e4 allél jelenléte hajlamot jelenthet a késői (65 éves kor fölött jelentkező) Alzheimer-kór kialakulására is. Ez valószínűleg additív hatáson alapul. Ha valakinél egy e4 allél található (e4e2 vagy e4e3), akkor csak kicsit emelkedett a kockázat, míg két e4 kópia (e4e4) jelenléte nagy kockázatot jelent a késői Alzheimer-kór kialakulására. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy ez csak egy relatív kockázat: a legtöbb Apo E e4e4-es páciensnél sosem alakul ki Alzheimer-kór, és sok Alzheimeres beteg e4-re negatív.

Az Apo E e2 alléllal rendelkező páciensek LDL-koleszterin szintje rendszerint alacsonyabb, míg az Apo E e2e4 genotípus emelkedett triglicerid szinttel hozható összefüggésbe. Ha valakinél e2e2 kombináció található, akkor az étkezési zsír általában lassabban ürül ki a szervezetből, így nagyobb a korai érbetegségek kockázata.

Hogyan történik a mintavétel?
A kar könyökhajlati vénájából veszik a vért.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

 

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
Szív-érrendszeri betegségeknél:
Az Apo E genotípus meghatározást gyakran kérik ellenőrző vizsgálatként, ha valakinél magas koleszterin és triglicerid szintet találnak.A cél az, hogy az eredmény alapján tisztázzák a lipid-rendellenesség genetikai okát. A vizsgálat nem tartozik a rutin meghatározások közé. Önmagában nem szokták kérni, a társult vizsgálatokat a lipid-frakciók illetve komponensek meghatározása jelentik (pl. lipoprotein elektroforézis)
Magas koleszterin és triglicerid szintek esetén a szív-érrendszeri betegségek kezelésére általában koleszterin-csökkentőket, úgynevezett sztatinokat (is) alkalmaznak. A sztatinok hatása azonban erősen páciens függő, mert a lipidcsökkentő gyógyszerekre igen eltérően reagálhat a szervezet, és ebben nagy szerepe van az Apo E genotípusnak is. A lipoproteinek plazma-koncentrációja alapján következtetni lehet a terápiára hatékonyságára. Az Apo E e4 személyek általában rosszabbul reagálnak a sztatinnal kombinált LDL-koleszterin csökkentő kezelésre, míg az Apo E e2 aléllal rendelkező pácienseknél a sztatin kezelés hatékonyabb. Ennek fényében az Apo E genotípus segíthet a kardiovaszkuláris betegek személyre szabott gyógyszeres terápiájának kialakításában.

Alzheimer-kór esetén
Az Apo E genotípus meghatározását kiegészítő vizsgálatként alkalmazzák a tünetekkel rendelkező felnőttek késői Alzheimer-kórjának diagnosztizálására. Ezt hajlam- vagy rizikófaktor vizsgálatnak is hívják, mert az Alzheimer-kór megnövekedett kockázatát mutatja ki.. Hangsúlyozni kell azonban, hogy a genotípus nem specifikus az Alzheimer-kór diagnosztizálására. Így, ha a páciensnél a demencia (elbutulás) tünetei láthatók és Apo E e4 allél is jelen van, akkor is csak arról beszélhetünk, hogy a tünetek nagy valószínűséggel Alzheimer-kórra utalnak. Jelenleg még nincs kellően specifikus laboratóriumi vizsgálat, amellyel egyértelműen diagnosztizálni lehetne a kialakulóban lévő Alzheimer-kórt. Az orvosok ezért a pontos diagnózist leginkább a klinikai tünetek alapján készítik el, elsősorban a demencia egyéb lehetséges okainak kizárásával. A laboratóriumi vizsgálatok (Apo E genotípus meghatározása, Tau/Aß42 vizsgálata) ehhez megerősítésként járulhatnak hozzá.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
ApoE genotípus meghatározást kérhetnek,
- ha a páciens koleszterin és triglicerid szintje jelentősen emelkedett, és a szervezet nem reagál az életmódváltásra (diéta és sok mozgás);
- ha családtagoknál kimutatható az Apo E e2/e2 gén, és az orvos szeretné ellenőrizni a korai szívbetegség kialakulásának kockázatát; vagy
- ha a páciens bőrén xanthoma (sárgás színű elváltozás) látható, és az orvos III-as típusú hiperlipoproteinemiára gyanakszik.

Az Apo E genotípus meghatározását alkalmazzák kiegészítő vizsgálatként olyan pácienseknél, akiknél a fokozatos demencia (elbutulás) tünetei jelentkeznek. (pl. csökkent szellemi- és beszédképesség, memóriazavar, illetve olyan magatartásbeli és személyiségbeli változások, amelyek a mindennapi életvitelt befolyásolják.) Miután kizárták az Alzheimer-kóron kívüli okokat, (pl. gyógyszertúladagolás, vaszkuláris demencia (amit stroke okoz) és pajzsmirigy betegségek), az Apo E genotípus segíthet meghatározni, hogy a demenciát Alzheimer-kór okozza-e.

Mit jelent az eredmény?
Az Apo E e2/e2 allélű pácienseknél nagyobb a korai vaszkuláris betegségek kockázata, de az is lehet, hogy sosem alakul ki betegség. Hasonlóképpen, már kialakult betegség esetén nem biztos, hogy e2/e2 allélt találunk, mert ez csak egyike a betegséget előidéző tényezőknek. Az Apo E genotípus ismerete kiegészítő információt ad: ha már kialakultak a tünetek, az e2/e2 a III.-as típusú hiperlipoproteinemia (más néven familiáris diszbetalipoproteinémia) diagnosztizálásában segíthet; mindazonáltal a diagnózis csak más vizsgálati eredményekkel és a beteg kórtörténetével összhangban készíthető el.

Az Apo E e4/e4 pácienseknél nagyobb az érelmeszesedés valószínűsége. Azok a páciensek, akiknél a késői Alzheimer-kór tünetei jelentkeznek, és az Apo E e4 allél egy vagy több kópiája is megtalálható, nagyobb valószínűséggel tényleg Alzheimer-kórosak. A vizsgálat azonban önmagában nem használható az Alzheimer-kór diagnosztikája, és nem használható tünetmentes páciensek és családjuk szűrésére! Sok emberben található e4 allél, és mégsem alakul ki náluk Alzheimer-kór. Még a tünetekkel rendelkező betegeknél is csak a késői Alzheimerben szenvedők kb. 60%-ában találunk e4 allélt.

Az Apo E e3 allél „normál” lipid metabolizmust jelent; így ennek a genotpusnak nincs kóros megnyilvánulása.

Mit kell még tudnom?
Bár az Apo E genotípust az Alzheimer-specialisták klinikailag használják, a vizsgálat jelenleg csak kiegészítő információt adhat a demenciás betegekről. Az Alzheimer-kór végleges diagnózisa csak a páciens halála után, az agy szöveteinek vizsgálatát követően mondható ki egyértelműen.

Apo E genotípus meghatározást nem végeznek minden laboratóriumban. Ha az orvos ezt a vizsgálatot javasolja, a mintát referencia laborba küldik. Ilyenkor az eredmény kézhez vétele hosszabb időt vehet igénybe, mint általában.

Gyakori kérdések

1. Édesapámnál kései Alzheimer-kórt valószínűsítettek, és az ApoE vizsgálata e4 allélre negatív lett. Az orvosnak más genetikai vizsgálatokat is kell végeztetnie?
Nem, egyelőre nem. A késői Alzheimer-kórban szenvedők 40%-a Apo E e4 allélre negatív. A PSEN1, PSEN2 és APP gének genetikai mutációi igen kevés családnál utalnak Alzheimer-kórra, ráadásul ezek a korai Alzheimer-kórral, nem pedig a későivel hozhatók összefüggésbe. Ha az édesapjánál csak 65 éves kor után jelentkeztek az Alzheimer-kór jelei, akkor további genetikai vizsgálatra nincs szükség. (Ha családjában gyakran előfordult Alzheimer-kór, - több családtagnál, több generáción keresztül, - akkor célszerű beszélnie édesapja kezelőorvosával a családi rizikófaktorokról).

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?