A vizsgálatok és betegségek leírása

Az orvostudomány egyéb területeihez hasonlóan a klinikai laboratóriumok - újabb kifejezéssel a laboratóriumi medicina - feladata az, hogy egyszerű, világos választ adjon az orvosok, klinikusok által  a beteg állapotával, gyógyításával kapcsolatban feltett kérdésekre. Jóllehet, a laboratóriumok...

Referencia tartományok és jelentésük

Az eltérő populációra jellemző adatok és vizsgálati körülmények miatt nem adható meg egységes, mindenkire egyformán vonatkozó referencia tartomány. Az adott laboratórium vizsgálati eredményeihez tartozó referencia tartományok a leleten találhatók meg.

A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése

Senki sem örül, amikor vérvételen kell megjelennie, és vizelet- vagy székletmintát kell leadnia vizsgálatra a laboratóriumba. Ezeknek a testváladékoknak az elemzése azonban hasznos információt szolgáltat az egészségi állapotról, és egy jól elkészített diagnózis alapján végzett gyógyítás nagyban hozzájárulhat a jó életminőség megőrzéséhez.

Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon

Bár a gyermekeknek jóval kevesebb orvosi rutinvizsgálaton kell keresztülesniük, ezek során bizony elkel a segítő kéz.

Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon

Ami a legtöbb ember számára egyszerű orvosi rutinvizsgálatnak tűnik, az az időseknek, akiknek egészsége jóval labilisabb, sokkal nagyobb kihívást jelenthet.

Vérvétellel kapcsolatos tanácsok

A legtöbb rutin diagnosztikai vizsgálathoz vérre és az ezzel járó vérvételre van szükség. Bármennyire gyakori eljárásról van is szó, az emberek általában pont ettől az apró beavatkozástól félnek a legjobban.