Húgysav

Más néven:
Hivatalos név: Szérum húgysav
Kapcsolódó vizsgálatok:

Mire való a vizsgálat?
A vizsgálat a vérben lévő húgysav koncentrációjának meghatározására szolgál. A magas húgysav szint köszvényre utalhat. A vizsgálatot a kemoterápia és a sugárkezelés hatékonyságának monitorozásákor is szokták alkalmazni.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?
Rákos megbetegedések kemoterápiás és besugárzásos kezelésekor szokták kérni a vizsgálatot. Ízületi fájdalmakkor köszvény gyanúja esetén is gyakran kért vizsgálat a húgysav meghatározása.

Milyen mintára van szükség?
A kar könyökhajlati vénájából vett vérre van szükség. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) Esetenként kérhetik a húgysav vizeletből történő meghatározását is. Ehhez 24 órás gyűjtött vizeletet kérnek, amelynek ismerni kell a mennyiségét is! A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Az utolsó módosítás dátuma 02.08.2014

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.