Miért végzik ezeket a vizsgálatokat?


A tumor markerek önmagukban nem diagnosztikus értékűek. A rák végleges diagnózisa az adott testszöveti minta mikroszkópos vizsgálatán alapul. A tumor-markerek azonban fontos kiegészítő információt szolgáltatnak, amelyek az alábbi területeken lehetnek hasznosak:

 

  • Szűrés. A legtöbb marker nem alkalmas általános szűrésre, de van olyan, amelyet - a családi kórtörténettel kiegészítve - jól lehet alkalmazni. A genetikai markereket arra lehet használni, hogy segítségükkel megbecsüljék a rák kialakulásának kockázatát egy családtagban. Szűrésre - a klinikai vizsgálatokkal együtt alkalmazva - a PSA vizsgálata bizonyult eredményesnek. 
  • Diagnosztikai segítség. A tünetekkel rendelkező betegek esetében a tumor-markereket leginkább a daganat eredetének felderítésére lehet használni. (pl. a CA-125 a petefészek-daganatot segít megkülönböztetni más állapotoktól.) Itt is figyelembe kell azonban venni, hogy a tumor-markerek önmagukban nem alkalmasak a rák diagnosztizálására, viszont segítséget jelenthetnek az eredet tisztázásában. 
  • Állapot. Egy daganatos beteg esetén az emelkedett tumor-marker szint segít meghatározni azt, hogy mennyire aktív a tumor, mennyire szóródott szét más szövetekbe illetve szervekbe. 
    Kór-előrejelzésként néhány tumor-markert arra is fel lehet használni, hogy segítse az orvost a tumor várható agresszivitásának meghatározásában.
  • Kezelési irányelv. Néhány tumor-marker, mint pl. a Her2/neu arról ad információt az orvosnak, hogy milyen kezelésre reagál jól a tumor. (Például a Her2/neu pozitív emlőrákos betegek nagyobb valószínűséggel reagálnak jól a Herceptin kezelésre, mint a a Her2/neu negatívak.) 
  • A kezelés követése. A tumor-markerek - főleg az előrehaladott rákok esetében - jól használhatók a kezelés hatékonyságának a monitorozására. Ha a marker szintje csökken, a kezelés működik, ha magas marad, változtatni kell kezelés beállításán. Az információt azonban óvatosan kell kezelni. A CEA-t például a vastagbéldaganat követésére használhatjuk, de nem minden vastagbél-daganatos betegnek emelkedett a CEA szintje.
  • A kiújulás meghatározása. Jelenleg a tumor-markereket leginkább a rák kiújulásának a követésére használják. Ha a tumor-marker emelkedett a kezelés előtt, és alacsony a terápia után, majd egy idő múlva ismét emelkedni kezd, akkor valószínűleg a rák kiújul.
    Ha a tumor-marker magas marad a daganat műtéti eltávolítását követően, akkor valószínűleg nem sikerült az egész tumorszövetet eltávolítani.

következőelőző
Az utolsó módosítás dátuma  02.08.2014

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.