Tuberkulin-bőrpróba

Más néven: PPD (tisztított fehérjekivonat) Mantoux próba, Latens tbc-fertőzés-teszt
Hivatalos név: Tuberkulin-bőrpróba
Kapcsolódó vizsgálatok: Tbc-vizsgálatok

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
Mit jelent az eredmény?
Mit kell még tudnom?

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

A tuberkulin-bőrpróba nem általánosan alkalmazott szűrőteszt, azt csak bizonyos csoportok szűrésére alkalmazzák, ilyenek például:

·                     Az immunrendszert gyengítő betegségekben vagy állapotokban szenvedő egyének, például HIV-fertőzöttek vagy AIDS-betegek, akik tbc-fertőzéssel szemben sokkal sebezhetőbbek.

·                     Zsúfolt környezetben élők, például otthonokban, iskolákban és büntetésvégrehajtó intézményekben.

·                     Egészségügyi dolgozók és mások, akik foglalkozásuk révén szoros kontaktusba kerülhetnek aktív tbc-ben szenvedő betegekkel.

·                     Akik szoros kapcsolatba kerültek valakivel, aki aktív tbc-ben szenved.

·                     Akik idegen országból jöttek vagy egy ideig olyan országban éltek, ahol a tbc előfordulása jóval gyakoribb lehet.

A tuberkulin-bőrpróbát esetenként annak megítélésére is használják, hogy az egyén immunrendszere mennyire jól működik, továbbá rutinvizsgálatként iskolakezdéskor vagy munkába álláskor.

Mivel az anya a tbc-t magzatának átadhatja, időnként a terhes nőket is szűrik, de ennek némi kockázata van, amelyet az orvossal meg kell beszélni.

A tuberkulin-bőrpróba segítséget nyújt a latens tbc-s fertőzés diagnosztizálására, mielőtt az aktív betegségbe megy át. Ha orvosa azt gyanítja, hogy Önnek aktív tuberkulózisa van, további vizsgálatokat, például mellkasi röntgenátvilágítást és AFB (saválló bacillusok) tenyésztését tarthatja szükségesnek a diagnózis megerősítésére.

A tuberkulin-bőrpróbát alkalmazzák különösen veszélyeztetett páciensek monitorozására (általában éves rendszerességgel). Amennyiben pozitív reakciót kapnak, aktív betegség jeleinek kimutatására egyéb vizsgálatok, például mellkasi röntgenátvilágítás elvégzésére is sor kerül náluk.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

Az orvos akkor kéri a tuberkulin-bőrpróba elvégzését, ha betegét latens tbc-fertőzésre kívánja szűrni. Magas kockázati csoportba tartozó egyéneknél évente kérhetik a vizsgálatot – vagy azért, mert maguk az immunrendszerüket gyengítő betegségben szenvednek, vagy magas kockázati csoportba tartozó egyén közelében dolgoznak vagy élnek.

A tuberkulin- (Mantoux) bőrpróbát nem alkalmazzák az általános populáció szűrésére (mivel a tbc viszonylag ritka), de gyakran végzik olyan egyéneknél, akik veszélyeztetett csoportokhoz csatlakoznak, például kollégiumba mennek vagy tanárok, vagy egészségügyi dolgozók lesznek.

Mivel a tbc légúti kórokozó, és légúti váladékokkal terjed, a bőrpróbát kérhetik akkor, ha az egyén olyan pácienssel került szoros kontaktusba, akinél aktív tbc-t diagnosztizáltak (bár rendszerint körülbelül 6 hétnek kell eltelnie a beteggel való érintkezéstől és a fertőzés kezdetétől számítva, hogy a teszt pozitív eredményt adjon), vagy ha idegen országban tartózkodott, ahol a tbc előfordulása gyakori.

A tuberkulinpróbát nem szabad olyan egyénnél elvégezni, akinél előzőleg pozitív reakciót kaptak, mivel sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy súlyos helyi reakció alakul ki náluk.

Mit jelent az eredmény?

Az eredményt rendszerint 48 vagy 72 óra múlva egy egészségügyi dolgozó értékeli oly módon, hogy alkarján megnézi az injektálás helyét. Pozitív az eredmény, ha vörös, kiemelkedő körkörös terület figyelhető meg az injektálás helyén. A duzzadt, kör alakú, felszínből kiemelkedő („indurált”) terület mérete (átmérője) határozza meg, hogy az elváltozás szignifikáns-e vagy sem, és tulajdonítható-e latens tbc-fertőzésnek. Az a mértet, amit már pozitívnak ítélnek, az egyén egészségi állapotától és életkorától függően változik. Gyermekek, idősek, és súlyosan immunkompromittált (például AIDS-es) betegek esetében a bőrpróba kisebb, késleltetett reakciót adhat, vagy akár negatív lehet.

Negatív eredmény jelentheti azt, hogy még nem találkozott tbc-vel, vagy túl korán végezték a próbát; mintegy 6 hetet vesz igénybe, amíg a teszt a fertőzést követően pozitívvá válik. Amennyiben orvosa a negatív eredményt meg kívánja erősíteni, a tuberkulinpróbát megismételhetik.

Pozitív eredmény oka lehet latens vagy aktív tbc-fertőzés, vagy ritkán előfordul, hogy a próba tévesen pozitív.

Pozitív eredményt kaphatunk azoknál, akik BCG oltásban részesültek (Calmette–Guerin bacillus). (Ezt a vakcinát az Egyesült Államokban nem alkalmazzák, más országokban azonban, ahol a tbc előfordulása gyakoribb, gyakran rutinszerűen beadják.)

A pozitív eredményeket más vizsgálatoknak kell követniük, például mellkasi röntgennek, hogy az esetleges aktív tbc-fertőzésre fény derüljön. Amennyiben az orvos aktív tbc-fertőzést gyanít, AFB- (saválló baktérium) tenyésztést kérhet a diagnózis megerősítésére.

Mit kell még tudnom?

Amennyiben bőrpróbája pozitív lett, azt Önnél nem kell többé elvégezni. A pozitív reakció pozitív marad, és az ismételt bőrpróbára adott reakció nagy valószínűséggel egyre súlyosabb lesz – addig a pontig, amíg az orvosi ellátást igényel. Még a negatív reakció is járhat mérsékelt fájdalommal, viszketéssel vagy bőrpírral. Ha azonban a vizsgálatot nem a szakma szabályainak megfelelően végezték, meg kell ismételni.

Elmaradhat a tuberkulin- (Mantoux) próbára adott reakció, ha Ön a közelmúltban vírusfertőzésen esett át; vagy „élő” vakcinával oltották például kanyaró, mumpsz, bárányhimlő vagy influenza ellen; vagy előrehaladott aktív tuberkulózisa, vagy más bakteriális fertőzése van; vagy immunszuppresszív szerrel, például kortikoszteroidokkal kezelik.


Az utolsó módosítás dátuma 31.07.2014

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.